Les comarques lleidatanes, amb 62 establiments d’aquest tipus –d’entre 2 i 4 estrelles– i un total de 22.428 places d’acampada, es beneficien d’un entorn natural privilegiat i escassament massificat que afavoreix un tipus de turisme relaxat i saludable
L’excel·lent moment que està vivint el sector dels càmpings lleidatans no és fruit de la casualitat. A l’elevada qualitat de les instal·lacions i els serveis que ofereixen aquests establiments i l’excel·lència paisatgística de les zones on estan situats s’afegeix ara un valor molt apreciat pels amants d’aquesta modalitat d’allotjament, especialment en aquests temps de pandèmia: el fet que es troben en un entorn 100% natural, saludable i escassament massificat.
La demarcació de Lleida, segons dades de la Generalitat de Catalunya, disposa actualment de 62 càmpings, situats majoritàriament al Pirineu i Prepirineu de Lleida, i que en total ofereixen 22.539 places d’acampada regulades. Per comarques, el Pallars Jussà té 22 establiments d’aquest tipus, la Val d’Aran 9, l’Alt Urgell 8, el Solsonès 6, l’Alta Ribagorça 5, el Pallars Jussà 5, la Cerdanya 3, la Noguera 3 i el Berguedà 1, al municipi lleidatà de Gósol.
Cal dir que la majoria de càmpings lleidatans se situen en valls i zones de muntanya ben conservades i molt poc urbanitzades, per la qual cosa constitueixen una de les millors opcions per als turistes que volen conèixer els espectaculars paratges del Pirineu i el Prepirineu de Lleida. Es tracta d’un tipus d’allotjament, a més, ideal per als amants del senderisme, la BTT i el turisme actiu en general. Molts proposen fins i tot magnífics recorreguts circulars, aptes per a totes les edats, que comencen i finalitzen al mateix càmping.
Un altre factor que juga a favor del càmping és la diversificació del tipus d’allotjament: a més de l’acampada a l’aire lliure, en caravana, rulot o autocaravana, els establiments han diversificat l’allotjament incorporant albergs fixos com ara els bungalous (una opció que està assolint un èxit espectacular, amb més de 4.000 places a la demarcació de Lleida), els habitatges mòbils o els allotjaments de glàmping, una nova modalitat de luxe formada pels pods (petites cabanes arrodonides i equipades), tendes de campanya a l’estil de les haimes dels beduïns, cabanes de fusta, etc.
Marta Cortina, presidenta de l'Associació de Càmpings de Lleida, entitat formada per 47 establiments de les muntanyes i l'interior de Lleida, destaca a més que la tipologia dels càmpings de Lleida, generalment de format petit-mitjà, és un factor que incrementa l’atractiu d’aquests establiments, ja que l’usuari “se sent en un context més humà i personalitzat i menys massificat”.
Altres avantatges del càmping són el preu assequible, la possibilitat de portar a terme moltes activitats de natura, culturals i gastronòmiques (moltes de les quals proposades pels mateixos establiments), el fet de poder portar-hi mascotes, la varietat de serveis (barbacoes, piscina, restaurant, cafeteria, zona de jocs, lloguer de bicicletes o canoes...), a més de l’esmentada diversificació de les opcions d’acampada.
Així doncs, el càmping es considera una excel·lent alternativa de turisme de qualitat i familiar, de respecte i amor a la natura, amb una àmplia oferta gastronòmica, cultural i d'activitats a la natura que converteixen Lleida en un punt de turisme d'interior de primer nivell.
És interessant remarcar, finalment, que en l’àmbit de Lleida els establiments del sector han portat a terme un gran esforç per adaptar i gestionar les seves instal·lacions segons les normatives relacionades amb la COVID-19, amb la formació dels treballadors, la limitació d’aforaments de zones comunes, la implantació de mesures de distanciament social i la neteja intensiva de tots els espais.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat
Associació de Càmpings de Lleida
Tel. 659 49 93 91 (Marta Cortina, presidenta de l'associació)
Web: https://www.campingsdelleida.com/es/