Notícies

Era naua marca Gost de Lhèida se promò en “Fira Mos – Fira de Sant Miquel” damb fòrça activitats e ua grana hèsta ludicogastronomica

Dijous, octubre 9, 2025

Ena hèira se podec tastar eth nau pan PiriPonent qu’a presentat recentament eth Grèmi de Hornèrs des Tèrres de Lhèida

Era marca Gust de Lleida, promoiguda per Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, a estat fòrça present ena reconvertida hèira de Sant Miquel, MOS, celebrada deth 27 ath 29 de seteme en Hèira de Lhèida, damb nombroses activitats e era Hèsta ‘Gust de Lleida Experience’, que se debanèc eth dissabte 27.

Er espaci Gust de Lleida, en Pabalhon 3 de Hèira de Lhèida, devenguec era grana veirina dera gastronomia des Tèrres de Lhèida, Pirenèu e Aran, damb era participacion de conselhs comarcaus, denominacions d’origina e ua ampla representacion de productors e restauradors de tota era demarcacion. Pendent es tres dies de hèira, se heren mès de 20 activitats entre showcookings, tastets e maridatges, damb prepauses de tota sòrta, a compdar des chucs ecologics de Cal Valls enquias aurelhetes de Plan d’Urgelh, en tot passar pes vins premiadi dera DO Costers del Segre, es hormatges de Cal Quitèria o plats innovadors coma eth carpaccio de pès de pòrc sahumat o era catla a baisha temperatura damb fruta de Lhèida, entre d’autes prepauses.

Eth dissabte era encencha exteriora de Hèira de Lhèida acuelhec era Hèsta Gust de Lleida Experience, un eveniment popular que compdèc damb era participacion d’ua quarantea de productors e restauradors dera demarcacion de Lhèida. Era jornada combinèc gastronomia, cultura e òci, damb accions de castelhèrs e còlhes sardanistes, musica en dirècte, sessions de DJ, animacion de carrèr e activitats familhaus. 

Er objectiu dera accion ena hèira MOS ei consolidar era marca coma referent dera gastronomia lheidatana, méter en valor tota era cadea agroalimentària, a compdar deth camp enquiath plat, e refortir era identitat e era projeccion deth territòri.

 

Presentacion deth nau pan PiriPonent

Un des productes que s’a pogut tastar ena hèira MOS a estat eth nau pan PiriPonent, creat peth Grèmi de Hornèrs des Tèrres de Lhèida, que vò devier en simbèu gastronomic de Lhèida.

Elaborat damb ingredients de proximitat e damb eth guardar metut ena salut, era sostenibilitat e er artesanat, aguest pan se caracterize pera sua crosta croishenta, mora umida e sabor damb nòtes torrades, resultat d’ua fermentacion respectuosa e d’ua formula que combine levame de fruta de Lhèida, haries semi-integraus moludes ara pèira, òli DOP Les Garrigues e sau deth Pirenèu.

Eth president dera Deputacion, Joan Talarn, que participèc ena presentacion deth pan PiriPonent en IEI, assegurèc que “ei un exemple de coma, a compdar dera collaboracion entre es sectors productius e eth talent des nòsti artesans, podem generar naui simbèus d’identitat e de futur entath territòri”. 

Cau díder que, entà garentir era autenticitat deth nau pan PiriPonent, eth Grèmi a creat un distintiu a on cònste “Ací se còtz eth pan PiriPonent. Horn certificat”, qu’identificarà aqueri horns que seguisquen era formula originau e aderisquen ath projècte. Se poderàn consultar es horns aderidi ena pagina web papiriponent.cat.

 

Mès informacion:

www.papiriponent.cat

https://www.gustdelleida.cat/