Notícies

El projecte “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra” creix

Divendres, setembre 26, 2025
Foto: ©Rafael López-Monné

El Patronat de Turisme amplia fins a 45 el nombre d’experiències, aportades per 28 empreses i entitats de les Garrigues, el Segrià, l’Urgell i la Noguera

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha ampliat fins a 45 les experiències del projecte “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra”. Es tracta de les propostes turístiques relacionades amb l’oli que ofereixen 28 empreses i entitats diferents de les Garrigues, el Segrià, l’Urgell i la Noguera. Es mantenen al projecte els restaurants de les Garrigues que disposen del distintiu Verge Extra. Aquest identifica els establiments de restauració que acrediten, per exemple, un mínim d’un 80% d’oli verge extra de les Garrigues a la cuina i un 100% a la sala.

Les propostes d’oleoturisme són un dels atractius de la demarcació i més tenint en compte que enguany se celebra el Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia. Els productors d’oli fomenten amb aquestes experiències un turisme sostenible i responsable, basat en un consum de productes de proximitat. També treballen per la conservació dels paisatges i de la biodiversitat, perquè l’agricultura tradicional contribueix al manteniment dels paisatges. 

L’oleoturisme a la demarcació de Lleida neix de la importància del seu sector oleícola. La Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell i, sobretot, les Garrigues, començaran aquest mes la campanya de collida d’olives i d’elaboració de l’oli d’oliva extra verge, considerat un dels millors del món. La temporada de recol·lecció de l’oliva i de la producció d’oli va de finals d’octubre a mitjans de gener. 

A més del catàleg d’experiències oleoturístiques que promou el Patronat, durant aquests tres mesos el visitant té l’oportunitat de visitar la majoria de cooperatives i molins, i familiaritzar-se amb el procés d’elaboració de l’oli, de comprar-lo in situ i gaudir de les activitats organitzades al voltant de l’anomenat or líquid. Alhora, pot conèixer els al·licients paisatgístics, patrimonials i gastronòmics de les zones de producció.

Les comarques lleidatanes acullen una quinzena de jornades gastronòmiques, fires i festes centrades en l’oli, a més d’altres activitats turístiques paral·leles. L’oli d’oliva verge extra d’arbequina és un producte 100 % natural, de gran qualitat, saludable i saborós, i les seves propietats i qualitats naturals en fan un aliment indispensable en la dieta mediterrània, amb nutrients i vitamines molt beneficiosos per a l’organisme.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida - Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra                     

Tel. 973 24 54 08                        

https://www.aralleida.cat/oleo-turisme/