El mes de març es va obrir el procés de participació ciutadana del decret de protecció especial de l’espai natural de les Muntanyes de Prades que inclou la seva declaració com a parc natural, així com el seu Pla de gestió de protecció del medi natural i del paisatge, el seu instrument d’ordenació i gestió. Aquest és un dels darrers passos abans de la posada en marxa definitiva del Parc, que tindrà el nom de Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena.
El procés de participació es tancarà a principis de maig per estudiar les aportacions i decidir tècnicament quines es poden incloure en el decret. Un decret que delimita la superfície del futur parc natural en 43.700 hectàrees i inclou 24 municipis de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. Serà el segon més gran de Catalunya, després del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
En concret, i pel que fa a la demarcació lleidatana, incorpora territoris dels municipis de Juncosa, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell. Els límits del Parc s'han definit segons criteris de coherència geogràfica, adaptació a l'orografia, límits físics i representativitat d'hàbitats i espècies d'interès per a la conservació i de connectivitat. La inclusió de la serra de la Llena, a l'extrem nord-oest de l'àmbit, afegeix hàbitats i espècies d’alt valor i reforça la connexió ecològica amb les Garrigues, teixint una veritable xarxa d’infraestructura verda entre els espais prelitorals del Camp de Tarragona i les planes de Lleida. Aquesta continuïtat d'hàbitats millora la connexió integral entre les Muntanyes de Prades, la serra de la Llena, les planes de Lleida i el Parc Natural de la Serra de Montsant.
Aquest serà el primer nou parc natural que es crearà després de 10 anys i s’està fent amb la participació i el suport del territori. Més enllà dels valors naturals i els beneficis que la creació d’aquesta figura de protecció suposarà per la preservació dels hàbitats i la biodiversitat d’aquestes comarques, esdevindrà un element més que contribuirà al desenvolupament rural sostenible, a fixar població i a generar economia al territori.
La Diputació de Lleida tindrà la seva representació en la Junta Rectora de les Muntanyes de Prades, que serà l’òrgan rector del Parc, integrat també per la Generalitat de Catalunya, per representants dels municipis del Parc i de la Diputació de Tarragona. La posada en marxa del nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena està prevista per a principis del 2026.
Més informació:
https://participa.gencat.cat/processes/participacio-decret-muntanyes-prades