Notícies

Quan l’oli es una festa

Dimarts, novembre 5, 2024
Foto: ©Orcau Vell

La campanya 2024-25 de producció d’oli d’oliva verge extra, un dels productes més emblemàtics i valorats pel seu sabor, qualitat i propietats saludables, va acompanyada de diverses festes, mostres i activitats centrades en l’anomenat or líquid

Les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià i l’Urgell han iniciat ja la campanya de recollida d’olives i d’elaboració de l’oli d’oliva extra verge, considerat un dels millors del món i exportat als cinc continents. La temporada de recol·lecció de l’oliva i de la producció d’oli va de finals d’octubre a mitjans de gener. El primer oli –cada dia més buscat– és verd i afruitat, mentre que a mesura que avança la campanya es torna de color verd groguenc dens, amb un gust més suau i dolç. 

Durant aquests tres mesos, les comarques de la plana lleidatana acullen una dotzena de fires i festes centrades en l’oli, a més d’altres activitats turístiques paral·leles. Parlant de la comarca de Les Garrigues, les Borges Blanques serà el marc, el 17 de novembre, de la Mostra de l’Oli Verd, organitzada per la Cooperativa de Sant Isidre, mentre que la Fira de Santa Caterina i la Fira de l’Oliva Arbequina tindran lloc a Arbeca del 22 al 24 de novembre, i el 24 de novembre s’ha programat la Fira de l'Oli i Productes Artesans de Juncosa.

Per a l’1 de desembre s’han previst la Festa de l'Oli dels Torms, la Fira de l’Oli Nou de Castelldans, la Festa de l'Oli Nou del Soleràs i la Festa de l'Oli Nou de Cervià de Les Garrigues, i el 8 de desembre es farà la Fira Oleo Tèxtil de l’Espluga Calba. 

La Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques tindrà lloc ja el 2025, concretament del 17 al 19 de gener, amb més de 150 expositors i 60.000 visitants, mentre que la Festa de l’Oli de l’Albi i la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa se celebraran el mes de març del 2025.

Pel que fa al Segrià, el 16 i 17 de novembre de 2024 tindrà lloc a Maials la 26a edició de la Fira de l’Oli Verd. 

Així, el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses farà rutes centrades en aquestes construccions amb tastos d’oli d’oliva inclosos (tots els caps de setmana de tardor, amb reserva prèvia) i el Molí Aresté Teixidó de Serós farà visites guiades a les 11 h els dissabtes i diumenges, durant els mesos de novembre i desembre, també sota demanda.

A l’Urgell, l'1 de desembre se celebrarà la Festa de l'Oli a Belianes i la Fira de l'Oli de la Vall del Corb.

A més de les festes temàtiques i de la possibilitat de visitar les cooperatives i molins de la zona per comprar l'oli d’oliva verge extra nou, l’oleoturisme permet familiaritzar-se amb un territori singular, ric en patrimoni històric i amb un paisatge característic. A Les Garrigues, el Segrià i l’Urgell trobem pobles amb encant, jaciments de pintures rupestres, castells, fortaleses ibèriques, monestirs medievals, museus, centres d’interpretació i pous de gel, entre altres elements.

Catàleg d’experiències

El Consell Comarcal de Les Garrigues posa a disposició dels visitants el Catàleg d’experiències oleoturístiques de Les Garrigues i el Segrià Sec. El catàleg ofereix la possibilitat de viure experiències singulars i innovadores que organitzen les tretze empreses participants, com ara visites a molins i obradors, tastos guiats, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts pels millors paisatges de l’oli del territori. També atansa al visitant la gastronomia de l’oli per mitjà de sis restaurants que tenen una vinculació directa i especial amb l’oli d’oliva verge extra i amb els millors productes locals i de proximitat, cuinats amb creativitat i professionalitat.

Oleoturisme, el gust de la terra

Per la seva banda, el visitant pot gaudir durant tot l’any d’alguna de les 40 experiències i activitats vinculades amb l’oli gràcies al projecte turístic “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra”, una proposta promoguda pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida que inclou experiències molt variades a Les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà. 

Així, hi ha visites guiades a molins, passejades entre vinyes i oliveres, la celebració de la festa de la collita, activitats gastronòmiques (menús de degustació, esmorzars al camp, vermuts, tastos de productes de proximitat), elaboració de productes fets amb oli, visites a pobles, seguiment del procés d’elaboració de l’oli, contacontes entre oliveres, excursions entre cabanes o visites a museus, entre altres. Les activitats són organitzades per cooperatives i molins d’oli, cellers, empreses productores, museus i centres d’interpretació, restaurants i altres empreses turístiques.

La demarcació de Lleida disposa de la DOP Les Garrigues, la denominació d’origen més antiga de l’Estat, ja que fou atorgada l’any 1975 i reconeguda el 1996 per la Unió Europea.

Campanya 2024-25, oli d’excel·lent qualitat

Enric Dalmau, president de la DOP Les Garrigues, augura que la campanya de producció d’oli d’enguany serà molt bona pel que respecta a la qualitat però curta pel que fa a la quantitat, per causa de l’escassa pluviometria registrada la primavera passada. Mentre que a les zones de regadiu la producció es manté en els nivells habituals, a les de secà s’assolirà només un 40 % de la d’un any normal. Malgrat això, es preveu una producció de 3,6 milions de quilos d’oli, superior als 2,5 milions de l’any 2023. 

Segons Dalmau, la recol·lecció de l’oliva, que comença a finals d’octubre, “és interessant no només des del punt de vista productiu, sinó també pel fet que atreu molts visitants que visiten cooperatives, molins, restaurants i altres punts d’interès del territori”. De fet, moltes cooperatives fan el 50 % de la venda en origen, i alguna fins i tot el 100 %. 

Més informació:

Consell Comarcal de Les Garrigues

Tel. 973 14 26 58

https://ccgarrigues.com/

Consell Comarcal del Segrià

Tel. 973 05 48 00

https://www.segria.cat/

Consell Comarcal de l’Urgell

Tel. 973 50 07 07

https://urgell.cat/ 

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

www.diputaciolleida.cat