A més de gaudir d’una climatologia suau i d’uns paisatges decorats amb els colors de la tardor, durant aquests mesos de transició entre l’estiu i l’hivern el visitant té a l’abast un ampli ventall d’activitats firals centrades en alguns dels productes emblemàtics que han donat fama al territori del Pirineu i les Terres de Lleida.
Una de les trobades firals més conegudes és la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell), una proposta que té lloc del 18 al 20 d'octubre i que inclou la Fira de Formatges Artesanals del Pirineu, que reuneix una quarantena de formatgers catalans, aragonesos, navarresos, bascs i francesos. La fira, una de les més visitades de la demarcació, amb uns 70.000 assistents, inclou un espai de degustació i venda, tastos guiats i presentacions a les aules de tast i el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu.
El dia 5, la Fira Menja't Soses "Els Sabors de Ponent", a Soses (el Segrià), exhibeix una mostra de productes agroalimentaris de proximitat que s’elaboren a la Plana de Lleida, amb tallers, maridatges, tastos, foodtrucks i música en directe. Així mateix, Sedó (la Segarra) celebra el dia 6 d’octubre el Concurs de carbasses gegants-Mostra de la terra, una fira amb parades de conserves, verdures, fruites, confitures, formatges, pa, xocolata, artesania i carbasses artístiques.
El 5 i 6 d’octubre es farà la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (el Pallars Jussà), amb el Concurs de Cavall Pirinenc Català i Concurs d’animals de raça bruna, la mostra i mercat de vaques de diverses races, la mostra d’ovella xisqueta i demostracions d’antics oficis relacionats amb la ramaderia i la vida rural.
El dia 12, Alcarràs (el Segrià) acull el Vedella Tast, que inclou una gran festa gastronòmica per degustar diferents receptes de vedella i del show cooking d’un prestigiós cuiner. El mateix dia, a la Fira d’ous d’euga i Mercat del pagès de Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès) es fa un concurs de carbasses, un mercat de productes agroalimentaris al nucli antic i actes ambientats al món de la pagesia.
La Fira Ramadera de Bellver de Cerdanya (la Cerdanya), els dies 12 i 13 d’octubre, és un saló d’exposició de bestiar amb activitats paral·leles, com el concurs morfològic de la raça bruna dels Pirineus, una exposició de tractors i una altra de llaunes de llet decorades. També els dies 12 i 13, Agramunt (l’Urgell) acull la Fira del Torró i la Xocolata a la pedra, dedicada al món del dolç i al producte agroalimentari de qualitat, amb el torró i la xocolata a la pedra com a productes emblemàtics, amb tastos i demostracions culinàries, música en directe i parades d’artesania. El mateix cap de setmana té lloc la Fira del Mostillo de Llimiana (el Pallars Jussà), que gira al voltant d’aquest dolç fet a partir del most del vi de la collita d'aquest any. La Fira de la Poma de Barbens (el Pla d’Urgell) es desenvolupa del 18 al 20 d’octubre amb jornades tècniques, exposicions de pomes i activitats esportives com la Correpoma.
La Fira de la Terra del Solsonès (Solsoterra), el 19 i 20 d’octubre, acull el tradicional mercat del bolet, activitats relacionades amb aquest producte del bosc i un espai de venda per a la producció ecològica de la comarca. Els mateixos dies, la Fira del Comerç-Rebost d’Alcarràs (el Segrià) dona a conèixer els seus productes de l’àmbit de la fruita i la carn. I el cap de setmana s’arrodoneix amb la Fira de Santa Teresa a Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà), amb una subhasta de raça bruna dels Pirineus, un concurs d'equins de raça cavall pirinenc català, degustació de carn de vedella IGP vedella de vaca bruna dels Pirineus i de carn de poltre criat a la zona.
La Fira de la Girella del Pont de Suert (l’Alta Ribagorça), el 20 d’octubre, presenta una mostra d’oficis i tradicions ancestrals de la comarca, a més de demostracions d’elaboració i degustació de girella.
El 26 i 27 d'octubre té lloc Fira Tast d’Alcarràs (el Segrià), amb xerrades i tallers relacionats amb l’alimentació, a més d’un tast gastronòmic de diferents plats elaborats pels veïns. El 27 d’octubre, Boletus-Fira del bolet d’Isona i Conca Dellà (el Pallars Jussà) aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal i organitza activitats com recollida de bolets al bosc, xerrades i cursos.
I parlant d’aliments, durant la tardor el visitant pot gaudir de la verema i de l’oferta enoturística de les comarques lleidatanes organitzades al voltant de la Ruta del Vi, una iniciativa que convida a compaginar la visita als cellers i altres activitats de lleure i culturals amb degustacions gastronòmiques en diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació. A més els mateixos cellers ofereixen les seves pròpies propostes per complementar les visites guiades i els tastos.
D’altra banda, les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell i, sobretot, les Garrigues han iniciat ja la campanya de collita d’olives i d’elaboració de l’oli d’oliva extra verge, considerat un dels millors del món. Aquest període és l’ideal per visitar les cooperatives i familiaritzar-se amb el procés d’elaboració de l’oli, comprar-lo in situ i gaudir de les jornades gastronòmiques, festes i fires organitzades al voltant de l’anomenat or líquid. I, de passada, es pot conèixer els al·licients paisatgístics i patrimonials de les zones de producció.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
https://www.aralleida.cat/