La Vall de Boí (l’Alta Ribagorça) és el municipi de l'Estat amb més oferta hotelera per cada mil habitants. Així ho constata un estudi del Consell General d'Economistes, que ha comparat diverses dades econòmiques i socials de tot l’Estat espanyol. En el rànquing amb les localitats amb més hotels també hi apareix en tercer lloc Naut Aran (la Val d’Aran). A més, aquests dos municipis figuren entre els indrets amb més oferta de cafeteries, bars i restaurants per cada mil habitants. Concretament, Naut Aran ocupa la primera posició i la Vall de Boí, la sisena.
Aquestes dades procedeixen de les fitxes socioeconòmiques del Consell General d'Economistes actualitzades el mes de maig amb dades del 2023 i del 2024. A la Vall de Boí l'oferta hotelera per cada mil habitants se situa en un 40,29%, mentre que a Naut Aran se situa en un 37,94%.
L’estudi “Anàlisi quantitativa i espacial de l’oferta d’establiments d’allotjament turístic de l’any 2022 i comparativa dels anys 2017 i 2022”, promogut pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i elaborat per la Universitat de Lleida, referma el predomini aclaparador del Pirineu i l’Aran en l’àmbit dels establiments turístics. Entre les dues marques representen quasi el 80 % dels establiments i de les places d’allotjament de la demarcació. La marca turística Terres de Lleida (on s’ubica la ciutat de Lleida i on viuen la majoria dels lleidatans) té un paper limitat en termes d’oferta d’allotjament i tan sols suposa poc més del 20 % del total de places i establiments.
Cal destacar que solament la Val d’Aran disposa de més places i establiments d’allotjament turístic de mercat que totes les localitats i comarques que formen la marca turística de les Terres de Lleida. De les 75.620 places de mercat consignades el desembre de l’any 2022, el Pirineu de Lleida i l’Aran concentren el 83,6 % del nombre d’establiments i de places d’allotjament turístic del conjunt de la demarcació. Per la seva banda, l’Aran i el Pallars Sobirà se situen a notable distància de la resta. L’Aran concentra el 24 % del total de places, seguit del Pallars Sobirà amb el 21 %. La resta de places del Pirineu es distribueixen de forma equitativa amb un 8,5 % a l’Alta Ribagorça, un 8,3 % a l’Alt Urgell, un 7,5 % al Solsonès, un 6,8 % a la Cerdanya, un 6,7 % al Pallars Jussà i un 0,6 % al municipi de Gósol, al Berguedà.
Pel que fa als hotels, el grau de concentració és molt elevat. Els quatre primers municipis agrupen el 50 % de les places hoteleres de Lleida. Són els municipis de Vielha amb 3.123 places, Naut Aran amb 2.906, Lleida amb 2.454 i la Vall de Boí amb 1.405. Quant als càmpings, la seva localització es concentra principalment als municipis de les comarques pirinenques, destacant la Vall de Cardós amb 1.827 places, Espot amb 1.560 i Vielha amb 1.254, mentre que altres municipis com Prullans, Camarasa, Solsona o Bellver de Cerdanya disposen de més de 900 places. El turisme rural presenta una distribució més equitativa i dues terceres parts dels municipis de la província compten amb alguna casa rural. Per damunt de la resta, destaca la Vall de Boí amb 265 places, tot i que també tenen valors importants Lladurs, Alins, Navès, Odèn i el Pont de Suert, tots amb més de 100 places cadascun.
L’oferta de places d’autocaravanes creix
En el mateix àmbit dels allotjaments, però en aquest cas de l'autocaravaning, les comarques de Lleida han experimentat un augment notable d’aquesta modalitat, que s'ha intensificat a partir de la pandèmia amb un increment del 30 % en el nombre de vehicles registrats els darrers dos anys, segons dades de la Federació Espanyola d'Autocaravanes (FEAC) i que recull l’estudi “El turisme d’autocaravanes a la demarcació de Lleida”, elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.
Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen de 72 àrees de servei i 1.081 places, de les quals 48 àrees i 637 places es troben a la zona de les comarques de la plana de Lleida i les restants 24 àrees i 444 places són al Pirineu. El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, va destacar l’esforç dels municipis per adaptar-se a aquest tipus d’allotjament turístic que està en fase de creixement, sobretot per suplir la mancança de places hoteleres i també de càmping que es dona en algunes zones de la plana de Lleida. Per contra, a les comarques del Pirineu el creixement ha estat menor pel fet que la seva capacitat hotelera i de càmpings és molt superior.
Com a resultat del boom del turisme d’autocaravanes, molts municipis de la demarcació han habilitat àrees de servei i zones de pernoctació, responent d’aquesta manera al notable increment de la demanda d'aquesta modalitat de viatge i desplaçament i alhora creant espais d’estacionament en municipis que no disposaven d’oferta d’establiments turístics d’allotjament per acollir aquests visitants. Molts d'aquests municipis han creat i adaptat instal·lacions per satisfer les necessitats específiques dels viatgers amb autocaravana, oferint serveis com connexions elèctriques, subministrament d'aigua i àrees de descans.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat