Notícies
Astronomia ©Salvador Ribas

Arrenca la temporada del Parc Astronòmic del Montsec

Dijous, març 7, 2024
Foto: ©Salvador Ribas

L’Astronòmic comença la temporada amb més novetats i millores, com ara la segona fase de la renovació de l'Ull del Montsec, que proposa experiències 3D amb el sistema Fulldome-360, molta interactivitat i observació solar, a més de les projeccions per celebrar els 50 anys de l’icònic disc The Dark Side of the Moon de Pink Floyd, que continuaran fins al mes de novembre

El Parc Astronòmic del Montsec, situat al municipi d’Àger (la Noguera), ha inaugurat el mes de febrer la seva quinzena temporada amb diverses novetats i millores al planetari i a les instal·lacions, amb l'objectiu de seguir fent arribar la ciència als visitants i permetre'ls gaudir del cel Startlight de la serra del Montsec.

Les millores al planetari i les instal·lacions inclouen la segona fase de la renovació del planetari "L'Ull del Montsec". Cal recordar que la primera fase de la remodelació, presentada la temporada passada, incloïa millores al pati de butaques, augmentant-ne la capacitat i fent-lo accessible per a persones amb mobilitat reduïda. A més, es va fer una renovació completa del sistema de projecció.

La segona fase ofereix al visitant la possibilitat de viure experiències diürnes i nocturnes en 3D Fulldome-360, un sistema únic al món que permet la recreació del cel actual o de qualsevol època i la reproducció de pel·lícules a 6K. Aquesta experiència proporciona una immersió visual completa i permet una navegació virtual per l'espai en dues i tres dimensions, amb detalls sobre les estrelles, el cel nocturn de Gaia i la Terra.

A més, s'ha implementat un sistema de resposta del públic als seients del planetari, que facilita una interacció dinàmica durant les sessions i permet a l'audiència respondre preguntes i poder prendre el control de la simulació del viatge per l’espai i escollir quin planeta, galàxia, cúmuls estel·lars o nebulosa vol visitar. El planetari està en ple rendiment després d'aquests avenços, que faciliten la navegació virtual per l’espai i permeten entendre d’una manera més fàcil l’origen, l'estructura i l'evolució del que ens envolta, potenciant més dinamisme i interacció entre els assistents, especialment en visites escolars.

El 2024 serà un any amb màxima activitat solar, manifesta principalment a través de l’augment significatiu de taques solars i altres fenòmens com erupcions solars i prominències. Per aquesta raó, el parc presenta com a novetat l'observació del Sol durant les seves experiències diürnes, amb la possibilitat d'observar-lo d'una manera dinàmica, amb la visualització de taques solars i d’altres fenòmens especials.

Al llarg de la temporada s'instal·larà un radiotelescopi, cosa que marcarà un avenç significatiu en la capacitat d'observació astronòmica del parc. Aquest projecte permetrà una nova dimensió a les activitats d'investigació i observació, ja que els radiotelescopis no estan afectats per les condicions atmosfèriques adverses i permeten descobrir els objectes celestes d'una manera única.

Entre l’àmplia proposta, també destaca la nova projecció al planetari de la pel·lícula “GranPa & Zoe”, una història de l’electromagnetisme i els colors on es qüestiona què passaria si la llum del Sol anés desapareixent.

 

Les grans cites de la temporada al Parc Astronòmic del Montsec

Durant el 2024 hi haurà tres experiències singulars. Una és la projecció de l’icònic àlbum de Pink Floyd The Dark Side of the Moon, en commemoració del seu 50è aniversari. El Parc Astronòmic celebra el llegat del grup amb una experiència immersiva amb música i imatges envoltants. Continuaran les projeccions que es van iniciar el desembre passat fins al 16 de novembre d’aquest any. La segona experiència serà el Festival d'Astronomia, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 10a edició, en què presentarà una àmplia gamma d'activitats científiques, culturals i d'oci, dissenyades per a tota la família. L'objectiu principal és divulgar la ciència a la societat i promoure el Montsec com a destinació d’astroturisme. Finalment, el cicle "Música sota les Estrelles” arribarà a la seva 14a edició i combinarà una visita al parc amb un espectacle musical d'artistes catalans. Les visites nocturnes permeten als visitants gaudir de la música en un entorn insòlit, sota el cel estrellat.

La delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés, que va presidir el proppassat 15 de febrer l’acte de presentació de la temporada, va asseverar que “Lleida és patrimoni natural per excel·lència i el cel del Montsec n’és un exemple. Tenim el cel més estrellat de Catalunya al Montsec i el millor equipament per observar-lo, el PAM, que encapçala un model turístic sostenible ambientalment i socialment, perdurable, autèntic i fidel al territori, que cal seguir potenciant”.

 

Marató Messier al castell de Lladurs

El Centre Astronòmic del castell de Lladurs organitza el 9 de març una activitat específica per als aficionats a l’astronomia, la Marató Messier, una nit observant al telescopi les galàxies, nebuloses i cúmuls que va recollir en un catàleg l’astrònom Charles Messier al segle XVIII. En el decurs de la Marató es podrà seguir la llista que va fer el científic francès i gaudir de la seva observació al telescopi. Cada any per aquestes dates s’organitzen a tot el món maratons per poder veure els 110 objectes de cel profund del catàleg Messier, ja que és l'època en què se'n pot veure la totalitat en una sola nit.

L’experiència començarà a les 20 h i durarà tres hores i mitja, i els participants podran veure aproximadament la meitat del catàleg, ja que per veure’l tot caldria dedicar-li la nit sencera. Els inscrits visionaran també el cometa 12P/Pons-Brooks, per comparar com es veu aquest cos celeste al telescopi i si es pot confondre amb un altre element. L'experiència inclou una introducció a Charles Messier i al seu catàleg d’objectes de cel profund, un full amb la llista completa perquè els assistents puguin anotar tots els objectes vistos i una beguda calenta per combatre el fred. Serà una activitat amb un grup reduït per fer-la més dinàmica.

 

Més informació:

Parc Astronòmic del Montsec
www.parcastronomic.cat

Centre Astronòmic del castell de Lladurs (Jordi Fraxanet)
Tel. 607 22 59 44
https://entradessolsones.com/activitat/marato-messier-al-castell-de-lladurs