Les propostes oleoturístiques, que s’ofereixen a quatre comarques de la plana lleidatana –les Garrigues, la Noguera, l’Urgell i el Segrià– durant tot l’any, inclouen experiències molt variades. Així, tenim visites guiades a molins, passejades entre vinyes i oliveres, la celebració de la festa de la collita, activitats gastronòmiques (menús de degustació, esmorzars al camp, vermuts, tastos de productes de proximitat), elaboració de productes fets amb oli, visites a pobles, seguiment del procés d’elaboració de l’oli, contacontes entre oliveres, excursions entre cabanes o visites a museus, entre altres.
Entre les experiències que es van incorporar l’any passat al projecte destaquen les de l’empresa Albium (l’Albi), una visita a un molí d’oli a l’Albi, amb degustació d’oli i dinar al restaurant Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues, així com la de la firma Agalla (Arbeca), que proposa conèixer l’elaboració de sabó d’oli d’oliva.
Entre els participants en el projecte també s’inclouen restaurants de les Garrigues que disposen del distintiu Verge Extra i restaurants del Segrià que formen part del projecte “Terra d’Oli”.
Les activitats estan organitzades per cooperatives i molins d’oli, cellers, empreses productores, museus i centres d’interpretació, restaurants i altres empreses turístiques.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en col·laboració amb els consells comarcals de les diferents zones productores d’oli de la demarcació, desenvolupa des de l’any 2020, i en el marc de l’aposta per la promoció i suport a l’oleoturisme, aquest projecte que aglutina el sector productiu i gastronòmic per oferir als visitants una experiència completa, diversa i de qualitat.
L’estratègia del projecte es basa a convertir l’oferta en un producte d’oleoturisme competitiu i orientat a la demanda, amb propostes temàtiques segmentades per perfils de viatger.
La demarcació de Lleida disposa de la DOP Les Garrigues, la denominació d’origen més antiga de l’Estat, ja que fou atorgada l’any 1975 i reconeguda el 1996 per la Unió Europea.
L’oli d’oliva verge extra d’arbequina és un producte 100 % natural, de gran qualitat, saludable i saborós, que arriba al consumidor amb totes les garanties d’origen i control certificats pel Consell Regulador. Les seves propietats i qualitats naturals el fan un aliment indispensable en la dieta mediterrània, amb nutrients i vitamines molt beneficiosos per a l’organisme.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/oleo-turisme