Notícies
Floració ©Ajuntament Granja d'Escarp

L’experiència de viure la floració a les Garrigues i el Segrià

Dijous, febrer 8, 2024
Foto: ©Ajuntament Granja d'Escarp

No cal viatjar a països com el Japó per gaudir d’un dels fenòmens més espectaculars que ofereix al visitant la plana de Lleida: la floració dels arbres fruiters. Coincidint amb aquest esclat de llum i color, molts municipis del Segrià i les Garrigues organitzen activitats turístiques de tot tipus.

A la demarcació de Lleida l’oferta turística és amplíssima: mentre a les comarques de muntanya la temporada d’esquí afronta les darreres setmanes, a la plana té lloc un procés que ja s’ha convertit en un hit turístic: la floració dels arbres fruiters. Diversos pobles de les Garrigues, i sobretot del Segrià, conviden el visitant a fer magnífiques passejades, organitzades o per lliure, pels extensos camps de fruiters florits, combinades amb activitats lúdiques, gastronòmiques i culturals.

L’esclat floral de presseguers, nectariners i arbres de platerines i paraguaians entre els mesos de febrer i abril es tradueix en una experiència sensorial única en què es barregen els colors (blanc, groc, verd, rosat), les textures i les aromes dels fruiters. Molts ajuntaments, a més, estructuren una oferta turística al voltant d’aquest fenomen.

Una de les principals novetats d’enguany és la celebració del Festival Cruïlla, que tindrà lloc el mes de març al Baix Segre i que coincidirà precisament amb la floració. El festival portarà a Aitona, Seròs, Soses, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Alcarràs i Torres de Segre el bo i millor del panorama artístic català i una nombrosa representació d’artistes internacionals de primer ordre.

Així, el dissabte 9 de març els assistents al Festival Cruïlla Baix Segre podran viure una experiència única que fusionarà la descoberta del paisatge i els municipis d’aquesta zona, la vivència en primera persona d’un fenomen de la floració, la degustació de l’oferta gastronòmica d’aquesta part del Segrià i l’oportunitat de gaudir d’una programació musical ininterrompuda d’alta qualitat.

El festival inclou 14 actuacions, encapçalades per una d’aforament més gran amb Stay Homas, Albert Pla i el DJ Miqui Puig que tindrà un preu de 20 €. La resta de concerts, d’aforament més reduït, costaran 5 €. El concert de La Mercabanda serà gratuït, així com l’accés a l’Espai Village d’Alcarràs, on hi actuaran Selva Nua, Carlitos Miñarro i els DJs UK Ventura i Ponent Roots, entre les 10 i les 18 h.

Al Segrià, Aitona, municipi de referència en l’àmbit del fruiturisme, oferirà una sèrie d’experiències com “Aitona en flor”, una ruta guiada en bus (activa entre el 2 i 18 de març) que durant una hora i mitja endinsarà el visitant en l'espectacle visual dels camps de presseguers quan estan en plena floració, o la “Caminada solidària”, el 3 de març, una caminada popular que recorre els camps de presseguers i el paisatge del terme municipal aitonenc (hi ha la possibilitat d’escollir entre 3 rutes diferents, pensades per a tots els públics però amb diversos nivells de dificultat).

 Altres possibilitats per als amants del fruiturisme són la “Passejada pel nucli antic d’Aitona”, la ruta “Aitona, bressol de sants” (una iniciativa que vol donar a conèixer el patrimoni religiós associat al municipi), les” Rutes de descobriment del paisatge agrícola i natural d’Aitona” o la “Ruta de Robert Capa”, un recorregut a peu que permet seguir les passes del famós fotògraf quan va documentar l’ofensiva republicana del 1938. També es pot optar per l’experiència d’apadrinar un arbre fruiter.

Albatàrrec ha previst una Trobada de Clàssics, el 5 de març (de 9 a 13.30 h) al Pavelló Poliesportiu, i la Cursa popular de la Floració, el 25 de març (9.30 h) al mateix Pavelló Poliesportiu.

Amb el lema d’“Alcarràs Florit”, Alcarràs desenvoluparà els dies 15 i 16 de març un programa conformat per un esmorzar típic del municipi, una explicació per part dels tècnics del Departament Agronòmic de Fruits de Ponent sobre l’evolució vegetativa dels arbres, un període de temps lliure per fer fotografies i recórrer els camps fruiters i veure diferents colors de la floració, i una visita a l’Agrobotiga de Fruits de Ponent amb tast de productes locals.

La Granja d’Escarp portarà a terme els dies 9, 10, 16 i 17 de març la ruta “Escapa’t a Escarp! Ruta de la floració a l’Aiguabarreig”, un itinerari de 16 quilòmetres que inclou també un tast de productes de proximitat en format pícnic entre arbres florits. La sortida recorre els tossals que rodegen la població, on els inscrits podran descobrir el patchwork de colors que es forma al meandre de l’Aiguabarreig del Segre i el Cinca i observaran les diferents plantacions, varietats i tècniques de cultiu. També veuran les terres del secà i acabaran la ruta als camps de l’horta. La visita es complementarà amb una caminada pel Camí Natural de l’Aiguabarreig Segre-Cinca i el seu bosc de ribera.

També el 10 de març tindrà lloc a la Granja d’Escarp la Marxa Senderista del Baix Segre, amb 4 rutes de diferent dificultat i una de 3 km adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. Hi haurà esmorzar de benvinguda, avituallaments i entrepà de carn a la brasa o entrepà vegetarià en acabar.

Massalcoreig ha programat per al 9 de març la “Ruta pels paisatges de la pel·lícula Alcarràs” i un vermut chill out. Després d’un petit esmorzar, els participants faran una ruta de 10 km pels principals paisatges del film, pujaran a la serra per veure la vall en la seva màxima esplendor i podran escoltar les explicacions dels pagesos del poble sobre el procés de floració. També es visitarà l’Aiguabarreig, el Mas de Pantaló i el casc antic de Massalcoreig.

 Montoliu de Lleida proposa, el 30 i 31 de març, la “Caminada mosaic de colors i sons” i les visites guiades “Un pom de blancor”. La primera és una passejada multisensorial d'uns 6,5 quilòmetres pel terme, conduïda per pagesos locals, que convida a la descoberta de l'entorn rural del municipi enmig de camps de fruiters, amb parades en miradors amb grans visuals, on els guies locals explicaran el paisatge i la història que amaga. L’experiència inclou interpretacions musicals a càrrec del Centre d'Iniciatives Musicals, enmig de camps florits, i un entrepà al final de la ruta.

La segona és una ruta guiada per pagesos per les hortes de Montoliu, on predomina el cultiu de pereres, que en època de floració donen lloc a un paisatge que anomenem “Un pom de blancor” pel patchwork visual format per l’entapissat de flors blanques sobre fons verd, i la forma d'agrupar-se les flors en petits poms, com rams de núvia. Durant la ruta, d'uns 4 quilòmetres, els guies expliquen la història dels llocs visitats i les feines del camp que han dut a terme els pagesos que han transformat el territori. A mitja ruta hi ha un tastet de producte local.

Quant a la floració de Seròs, el 2 i 3 de març es faran unes visites al vespre enfocades a gaudir de les postes de sol enmig dels camps florits; el 9 de març es duu a terme el Festival Cruïlla al recinte del monestir d’Avinganya; el 16 de març es podrà gaudir de dibuixos de la floració fets in situ a càrrec del grup USk Lleida; el 17 de març se celebrarà la Montmaneu 494, una ruta ciclista BTT pel terme a càrrec del Club Ciclista Seròs, i el 10 i 24 de març es farà una sessió de ioga entre arbres florits a càrrec de Digna Pena. Les rutes de floració es duran a terme dissabtes i diumenges en tres franges horàries (10.00, 12.15 i 16.30 h) des del 2 fins al 24 de març.

Soses ha programat propostes com la ruta “Passeig pels camps florits i mirador del Segre a Soses”, que es pot fer caminant, amb bicicleta o amb vehicle particular durant tota l’època de la floració, des de finals de febrer fins a les acaballes de març. La passejada pels camps d’ametllers, presseguers i albercoquers florits passa també per diferents miradors, entre ells el del poblat iber del Gebut, on també s’hi fan visites guiades. Al mirador del Segre es pot gaudir de diversitat d’aus, sobretot cignes i cigonyes al riu Segre. Es tracta d’una ruta lliure, de 16 km, senyalitzada pel terme de Soses.

La ruta “Soses-Utxesa amb bicicleta”, de 25-30 km, està organitzada pel Club Ciclista Soses i es farà el 16 de març. L’itinerari inclou la finca més famosa de la floració, Fruites Espax, diferents tipus de camps florits i el pantà d’Utxesa. S’oferirà fruita i refrigeri als assistents. Finalment, la visita guiada al poblat iber del Gebut, a càrrec del grup d’investigació prehistòrica de la UDL i l’associació Amics del Gebut de Soses, permetrà als inscrits conèixer les troballes d’un jaciment dels anys 650 i 50 aC on podem veure una sèrie d'habitatges arrenglerats al llarg de dos carrers, enllosats amb pedres planes sense treballar, i una cisterna central.

 Torres de Segre també ofereix visites guiades plantejades amb diferents modalitats. La ruta “Floració i Utxesa” (29 de febrer i 7 de març) és una excursió a peu de 4 km. Els inscrits recorreran els espais on es va rodar la pel·lícula Segon origen, l’Espai Natural d’Utxesa i els camps florits dels fruiters a l’entorn de l’embassament. També a peu, la ruta “Floració de l’horta vella de Torres de Segre” (14 i 21 de març), de 7,5 km, inclou una visita al Museu de l’Evolució, una caminada per l’horta vella de Torres de Segre i pels camps florits. La “Caminada de Floració Tossal de Carrassumada” (9 de març) és una passejada de 6 km amb visita al tossal (inclòs el santuari de l’ermita de Carrassumada) i als diferents camps florits.

La “Passejada i Vermut entre Camps Florits” (24 de març) ens ofereix una visita al Museu de l’Evolució, un recorregut per l’horta vella de Torres de Segre i la degustació d’un vermut en un camp florit. La proposta “Esmorzar a Carrassumada i Floració des de l’aire” (16 de març) combina un esmorzar amb un vol en globus aerostàtic captiu per poder observar la floració a vista d’ocell (el visitant pot optar per una o les dues activitats), amb una breu visita al punt més alt de Torres de Segre per gaudir de les vistes dels camps.

La “Floració completa amb cotxe particular” (1, 8 i 15 de març) és un recorregut de 15 km que inclou el Museu Etnològic, el riu Segre amb la vegetació i fauna del bosc de ribera, els camps de fruiters florits, l’Espai Natural Protegit d’Utxesa i el Tossal de Carrassumada. Per al 17 de març s’ha programat la “Floració musical a la posta de sol”, activitat que proposa una posta de sol entre fruiters florits acompanyats amb la música de l’arpa de la Berta Puigdemasa.

Totes les visites guiades disposaran d'un tècnic agrònom o pagès que explicarà les particularitats de l’entorn agrari i dels elements culturals, a més d’un petit obsequi de degustació de fruita de la zona.

El Consell Comarcal de les Garrigues ha llançat, un any més, la campanya de “La floració dels ametllers a les Garrigues”, en la qual els pobles d’Arbeca i Castelldans acullen activitats com ara visites guiades, caminades, vermuts o degustacions de productes locals.

 

Més informació:

Ajuntament d’Alcarràs
Tel. 973 79 00 04
https://www.alcarras.cat/

Ajuntament de la Granja d’Escarp
Tel. 973 78 21 98
http://granjaescarp.ddl.net/

Ajuntament de Soses
Tel. 973 78 00 09
https://soses.cat/

Ajuntament de Seròs
Tel. 973 79 78 06
http://www.seros.cat/

Ajuntament de Torres de Segre
Tel. 973 79 60 05
http://www.torressegre.cat/

Ajuntament de Montoliu de Lleida
Tel. 973 70 02 80
http://montoliulleida.ddl.net/

Ajuntament d’Albatàrrec
Tel. 973 72 00 13
https://albatarrec.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
http://www.ccgarrigues.com/

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat