Notícies
Bolets

Bones previsions per a la temporada de bolets

Divendres, setembre 1, 2023

Si els mapes climàtics es compleixen, les comarques de Lleida, especialment les del Pirineu, viuran una bona tardor de bolets, amb zones que poden assolir els 150 quilos per hectàrea, segons informa el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

Les prediccions climàtiques apunten a uns mesos de setembre, octubre i novembre més humits del normal a la demarcació de Lleida, amb la qual cosa es preveu una bona temporada de bolets, una mica per sobre del normal, i que es podria allargar més de l’habitual. No obstant això, segons Juan Martínez de Aragón, micòleg i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona, aquestes previsions estan condicionades a la pluviometria, el vent i la temperatura, factors que poden variar de setmana en setmana: “si plou durant els propers mesos i tenim una temperatura relativament alta, la producció de bolets serà bona”.

Cal recordar que a més de la pluja, bàsica, la producció de bolets depèn de factors com l’absència de vent fort (que elimina la humitat i en frena per tant la proliferació) o l’arribada del fred en forma de neu o gelades (a les cotes altes amb fortes innivacions on es manté la neu tampoc hi poden créixer bolets).

Juan Martínez de Aragón preveu també que, si aquestes condicions es concreten, la temporada, que habitualment finalitza la segona quinzena de novembre, es podria allargar fins a finals de desembre, amb una producció que podria arribar als 150 quilos per hectàrea a les zones altes del Pirineu i entre 30 i 100 quilos per hectàrees en cotes més baixes (entre 90 i 100 a les zones de pi roig, entre 60 i 70 a les zones de pinassa i 30 a les de pi blanc).

Quant a la tipologia dels fongs, podem esmentar els rossinyols, gírgoles i bolets de prat (moixernons i carreretes), sense oblidar els apagallums, rovellons, pinetells i camagrocs, entre altres.

D’altra banda, els tècnics del Centre Tecnològic Forestal del Solsonès recomanen als boletaires un comportament respectuós amb l’entorn i amb les propietats particulars, donat que en general estem parlant de boscos privats.

A més de la cerca de bolets, els visitants trobaran a la demarcació un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món dels fongs com ara les Jornades Gastronòmiques Km0 a l’Alta Ribagorça (de l’1 d’octubre a l’1 de novembre), la Fira del Rovelló de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell (7 i 8 d’octubre), que se celebra conjuntament amb l’Aplec de l’Escalada; les XI Jornades Micològiques del Pallars Jussà (els caps de setmana d’octubre); la Fira de la Terra del Solsonès (21 i 22 d’octubre), que aplega la Fira Ecològica i el Mercat del Bolet i altres activitats al voltant dels fongs, i la Fira del Bolet d’Isona, al Pallars Jussà (21 i 22 d’octubre), entre d’altres.

 

Lleida, terra de bolets

Els boscos del Pirineu lleidatà, especialment els de l’Alt Pirineu i la Cerdanya, i també els del Cadí, al Prepirineu, són una destinació molt preuada per als caçadors de bolets. En general la temporada de tardor es desenvolupa entre setembre i novembre, tot i que es pot allargar fins al desembre, depenent sempre de factors ja esmentats com la calor, la pluja i el vent.

La demarcació de Lleida, pel seu caràcter eminentment rural i per la seva orografia, afavoreix l’aparició d’una gran varietat de bolets silvestres. Durant tot l’any —però molt especialment a l’octubre i al novembre— els boscos i els prats del Pirineu ofereixen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicien la recol·lecció de fongs. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs i camagrocs neixen a les diferents comarques de Lleida, especialment a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Solsonès. A la plana són també freqüents els apagallums o els pebrassos.

 

Més informació:

Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya
Tel. 973 49 80 00
Web: https://www.ctfc.cat/