L'Ajuntament de Llavorsí ha impulsat un centre de divulgació i informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a l'esplanada de davant del càmping municipal.
La Casa del Parc Natural de l’Alt Pirineu ja es troba a aquesta població del Pallars Sobirà, però no en un espai tant concorregut pel turisme i els usuaris de diversos serveis esportius i de lleure. És per això que des de l’ajuntament s’ha impulsat aquesta nova oficina, que comptarà amb diversos serveis complementaris.
Les obres començaran aquesta mateixa tardor en col·laboració amb el Parc i estaran enllestides en poques setmanes. El projecte contempla la construcció d’una caseta de fusta i pèrgoles amb coberta perquè sigui un espai més confortable per si es volen organitzar xerrades, presentacions, conferències i actes a l’aire lliure.
Aquesta centre de divulgació i informació també vol ser una aula de natura de l’escola de Llavorsí i que se’n puguin beneficiar altres centres educatius de la comarca del Pallars Sobirà.
El projecte també inclou la construcció d’una estació de desinfecció de barques de ràfting o de qualsevol altra embarcació. Farà servir sistemes d’aigua a pressió per eliminar espècies invasores, com el musclo zebra. El fet d’incorporar aquest servei al centre de divulgació obeeix, segons el projecte municipal, al fet que la ubicació coincideix amb la zona de sortida de diverses empreses dedicades al descens de barques per el riu Noguera Pallaresa.
El Parc natural més gran de Catalunya
El Parc de l’Alt Pirineu el trobem al centre del Pirineu català i és el parc natural més gran de Catalunya. Les seves 79.317,21 hectàrees representen un terç de l’extensió de tots els parcs naturals catalans junts. Va ser creat l’any 2003 i al seu territori hi trobem 15 municipis de les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell: Alt Àneu, la Guingueta d'Àneu, Esterri d'Àneu, Alins, Llavorsí, Esterri de Cardós, Lladorre, Tírvia, Vall de Cardós, Farrera, Rialp, Soriguera, Sort, les Valls de Valira i Montferrer i Castellbò. La vida als seus pobles, les seves festes i tradicions i la cura d’horts i prats que els envolten, amb ramats extensius de vaques, ovelles, cabres i cavalls, donen al parc natural un encant especial, perquè sumen atractiu a la visita, que pot compaginar la interacció amb la gent dels pobles, molts d’ells productors agroalimentaris, amb les sortides a la natura, amb passejades a peu, en bicicleta de muntanya, a cavall, o acompanyats en un vehicle tot terreny per guies locals. A l’hivern, l’esquí, alpí i de muntanya, també té els seus recorreguts enmig dels paisatges del parc.
Una vintena d’espècies de flora amenaçades d’extinció o difícils de trobar en altres llocs del món tenen el seu hàbitat al Parc Natural de l’Alt Pirineu. És la llar també de 284 varietats de vertebrats. Té una gran diversitat orogràfica, amb pics tan emblemàtics com la Pica d’Estats, a 3.143 metres d’altitud, que el fan el cim més alt de Catalunya, boscos de pins i avets, prats alpins i 144 llacs. Entre altres paratges destaca el de Certascan, l’estany glacial més extens de Catalunya. Paisatges de mitjana i alta muntanya de la serralada pirinenca que són l’enclavament d’uns 200 hàbitats diferents. Hi viuen isards, galls fers, perdius blanques, trencalossos, pardals d’ala blanca, el llangardaix pallarès, tritons pirinencs i una important població d’aus carronyaires, entre moltes altres espècies. L’os bru també habita el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Més informació:
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/alt-pirineu/inici/