Notícies
Foto 08. Torre de Lloberola ©Isidre Blanc

Rehabilitació de la torre medieval de Lloberola

Divendres, febrer 25, 2022
©Isidre Blanc

L’Ajuntament de Biosca (la Segarra) ha executat una nova fase del projecte de condicionament d’aquesta estructura, un dels elements emblemàtics del castell de Lloberola. Aquest castell, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, està considerat una de les fortaleses preromàniques més interessants de Catalunya.

 

Les obres executades per l’Ajuntament de Biosca han permès consolidar l’estructura de la torre, una imponent edificació de 6 metres d’altura que patia problemes importants com ara escletxes i despreniments de material constructiu. El següent pas serà l’elaboració d’un pla director adreçat a rehabilitar tot el conjunt monumental, que inclou també l’església, el cementiri, el castell i els equipaments de l’entorn.

Els treballs s’han adreçat a consolidar la part exterior de la torre, la qual presentava en un dels seus tres costats una pronunciada esquerda vertical. Aquest fet, juntament amb la pèrdua d’una part dels murs per l’esfondrament de la part interior, feia preveure que el costat en qüestió pogués caure, cosa que podria acabar amenaçant l’estabilitat del conjunt.

La fase finalitzada –la tercera del projecte– tenia un pressupost de 36.800 euros. Les fases 1 i 2 es van orientar a la consolidació i conservació de la torre per tal d’eliminar el risc per a visitants i excursionistes davant de despreniments fortuïts. El projecte bàsic i executiu de la torre del castell de Lloberola ha estat redactat per Antoni Valls, arquitecte, i Carles Freixes Codina, enginyer en edificació.

La torre forma part integrant del conjunt arquitectònic i paisatgístic de Lloberola, al municipi de Biosca, a l’extrem nord de la comarca de la Segarra. El conjunt està emplaçat en un turó que corona el conjunt i domina la vall, la part superior del qual resta dominat per la torre i el perímetre emmurallat. L’espai comprès pel monument conté, juntament amb restes d’estructures d’un castell i les seves muralles, la torre i l’església parroquial de Sant Miquel. A l’indret s’hi accedeix per la carretera de Biosca a Llobera, des de la C-451.

A l'antic cementiri es conserven diversos nínxols encastats al mur i dos interessants sarcòfags esculpits amb decoracions geomètriques i nobiliàries, propietat de la família Sacirera de Cervera del segle XIV. Al costat del castell hi ha l’església de Sant Miquel de Lloberola, del s. XVII, que consta d'una nau amb capelles laterals, sagristia i cor als peus.

El castell de Lloberola és, juntament amb el de Vallferosa, un dels castells més antics de la comarca. Es creu que va ser començat pels musulmans abans de la conquesta i, tot i que la majoria d’estudis situen el seu inici en dates properes a la fi del segle X, l’origen podria datar-se fins i tot al segle VIII, considerant les darreres investigacions fetes a la molt similar torre de Vallferosa.

Documentalment, el lloc no surt esmentat fins a l'any 1007 i el castell, fins a l'any 1041. Formava part dels dominis del comte d'Urgell. Durant els segles XIII i XIV va estar en mans de la família Cardona. D'aquests va passar als Sacirera, els sarcòfags dels quals podem veure encara al cementiri que hi ha al costat del castell. Al segle XVII era dels Agulló-Pinós-Sagarriga i posteriorment consta com a possessió de la Seu de Solsona.

Més informació:

Ajuntament de Biosca
Tel. 973 47 32 41
Web: https://biosca.ddl.net/