L'Alta Ribagorça

La comarca de l’Alta Ribagorça té una superfície de 426,77 quilòmetres quadrats, amb una població de 3.543 habitants i tres municipis: el Pont de Suert (2.048 habitants), la Vall de Boí (885 habitants) i Vilaller (610 habitants). Qualificada com una comarca de muntanya amb un relleu abrupte i bellíssimes zones lacustres, l’Alta Ribagorça és un territori ideal per practicar-hi tots els esports de muntanya tant a l’estiu com a l’hivern. La comarca és eminentment turística i la majoria dels negocis estan relacionats amb aquest sector, al marge d’algunes explotacions ramaderes.

Des del 30 de novembre de 2000 té un atractiu afegit amb les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat, un conjunt historicoartístic situat entre set nuclis de la vall de valor incalculable. La comarca també disposa d’una estació balneària amb 24 hectàrees de superfície, a 1.500 metres d’altitud, amb un total de 37 fonts mineromedicinals i els serveis d’un hotel de 4 estrelles, un hostal i un edifici de tractaments termals amb estufes naturals.

L’esquí es pot practicar a l’estació de Boí Taüll: 550 hectàrees de terreny esquiable i els 2.750 metres del Puig Falcó, el cim esquiable més alt dels Pirineus, per practicar-hi l’esquí alpí, l’esquí de muntanya, el motoesquí, el snowboard, l’esquí-parapent i l’esquí de fons. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dividit entre les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, té una superfície de 40.852 hectàrees, de les quals 14.119 corresponen al parc pròpiament dit. La part occidental és accessible des de la Vall de Boí.