El Solsonés

El Solsonès té una superfície de 998 quilòmetres quadrats, una població superior als 11.000 habitants i un total de 15 municipis, essent Solsona la capital. Molts dels seus municipis tenen la població disseminada en masies, que són bells exemplars de l’arquitectura tradicional dels segles XVI al XVIII.

A la zona nord, on neix el riu Cardener, s’alcen els relleus dels Bastets, la serra de Busa i Port del Comte; hi trobem un petit territori d’una bellesa singular, la vall de Lord. No podem oblidar altres indrets com la vall d’Ora, Sant Esteve d’Olius, les salines de Cambrils, el santuari del Miracle o el santuari de Pinós, on es troba el centre geogràfic de Catalunya. L’explotació forestal i ramadera es localitza sobretot a la zona pre-pirinenca i l’agricultura de secà, als altiplans de migdia.

Solsona, la seva capital, ha estat anomenada la ciutat de la calma, per l'efecte que fan els seus carrers empedrats, els portals, les places i les cases que algun dia van ser palaus, sense oblidar l’entorn de la catedral i el Palau Episcopal.