Ruta dels Dòlmens

La ruta s'inicia a Organyà, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per les carreteres N-260 i C-14 en direcció a Coll de Nargó. Se surt del poble per la carretera que porta a Cabó, cap a l'oest, per prendre de seguida, a mà esquerra, la de Montanissell. Davant s'alça el penyal de Santa Fe, amb l'ermita del mateix nom dalt de tot.

Més endavant s'agafa una pista que surt a la dreta i s'arriba dalt d'un turonet. A la dreta hi ha el primer megàlit dels set que veurem al llarg de la ruta; és el dolmen del Serrat de les Cobertrades, no gaire ben conservat. Des d'aquí s'albira una àmplia panoràmica d'Organyà. Es continua planerament per la pista entre conreus i boscos fins a trobar a la dreta el desviament cap al dolmen de Colomera (km 3), que es troba dins d'una roureda a cinquanta metres. És el més ben conservat de la vall de Cabó i de l'Alt Urgell.

Més enllà s'accedeix al trencall del dolmen del Serrat de Malpàs. Queda a 100 metres, vora la pista que marxa a la dreta. És ben indicat. Es continua el trajecte i s'ascendeix per la pujada de l'Oliva. Se segueix cap a ponent per una zona més planera envoltada de conreus, amb el tossal Alt i el tossal de Pomajor a mà dreta. De seguida es troba una desviació que duu al Vilar: aquesta via opcional fa drecera i permet veure els dòlmens de Pedracabana i de l'Oliva, on el trajecte arribarà més tard. L'itinerari segueix per la pista i travessa les llaus de Boixadera i les Maçanes fins a arribar a Cabó. S'entra al poble pel camí de Senyús, vorejant Cal Simon i Cal Bullich. Una vegada a Cabó es puja per l'esquerra a l'ermita romànica de Sant Serni. Després cal anar fins a la plaça del poble i contemplar una font monumental dedicada a la pubilla Arnaldeta Caboet. Se segueix en direcció oest per una pista que puja pel costat de Can Pui i deixa enrere el molí de la Carrabina i les restes de Favà, que fou una important casa al segle IX. Més enllà es topa amb el dolmen del molí de Favà, que ha estat reconstruït. La font de la Caixa queda més amunt, sota uns pollancres; per accedir-hi cal seguir la pista, creuar el barranc, baixar a l'esquerra i girar pel primer camí de la dreta. En aquest punt es desfà el camí fins a tornar de nou a Cabó, des d'on es continua per la carretera d'Organyà.

Transcorregut un quilòmetre, a Can Boixadera es troba el dolmen del Clot de les Canyes. De seguida s'arriba al Vilar i, travessant el pont, a la font del Capellà. Més tard cal deixar la carretera i agafar, després d'una alzina, un desviament a mà dreta. De seguida s'acaben uns camps de conreu i se segueix, deixant la bicicleta, per un caminoi indicat cap al dolmen de Pedracabana. Es torna a la carretera, es passa la casa de l'Oliva i es continua fins a girar, després d'uns revolts, per una pista de la dreta que porta al dolmen de l'Oliva. Es recomana tornar a deixar la bicicleta i arribar a aquest dolmen caminant pel camí indicat. Es retorna a la carretera i es fa cap a la bassa de l'Ametlla. Poc després s'arriba al Pujal i, de seguida, s'és de nou al punt de sortida de l'excursió, a les portes d'Organyà.


Més informació: 
Turisme Alt Urgell

Fotos
Vídeos