Ruta de l’Ecomuseu de la Vall d’Ora i Sant Pere de Graudescales

L’Ecomuseu de la Vall d’Ora es troba situat al peu dels impressionants cingles de Busa, abans d’arribar a l’església de Sant Lleïr, seguint el curs del riu Aigua d’Ora (Pirineu-el Solsonès).

Per mitjà d’aquest Ecomuseu es pot veure en funcionament dues de les activitats tradicionals del món rural de muntanya: una serradora i un molí que són activats per la força de l’aigua. A pocs metres es pot admirar un petit però bell pont romànic i també visitar l’antiga escola rural, que avui acull una mostra dels diferents oficis del bosc i del camp que fins fa ben poc es podien veure encara de manera habitual en aquesta vall, que manté intactes la seva imatge natural i l’esperit d’autosuficiència.

Continuant pel mateix camí, a uns 3 km, s’arriba a l’església de Sant Pere de Graudescales, datada del segle XI i considerada d’estil romànic llombard. Consta d’una nau amb transsepte, amb tres absis semicirculars. La planta de l’edifici és de creu grega. Destaca l’obertura d’una finestra en forma de creu en un dels murs de l’església. (El temple està sempre tancat, però un gran finestral a la porta us permetrà veure'n l’interior.)

Per a visites concertades a l’Ecomuseu de la Vall d’Ora, cal trucar a Cal Ambròs o bé a l’Oficina de Turisme del Solsonès.

 

Més informació: Oficina de Turisme del Solsonès i Solsona

Fotos
Vídeos