Lleida, bressol dels últims descobridors d’Amèrica

Ruta per descobrir la ciutat natal de Pere Fages (Guissona) i la ciutat de procedència de la família materna de Gaspar de Portolà (Solsona), i com tots dos van interaccionar amb l’entorn.

 

Cervera - Guissona - Solsona

Gaspar de Portolà, com a responsable de la primera expedició per arribar a la badia de Monterrey i San Diego (1769-1770), va iniciar així el descobriment de l’Alta Califòrnia; i Pere Fages, tinent del Cos de Voluntaris de Catalunya, va contribuir a aquesta gesta i posteriorment va esdevenir el màxim responsable del govern de l’Alta Califòrnia. Natural de Guissona, Fages era una persona de sòlida formació i vocació militar. 

Va ser substituït del càrrec de governador per Fernando Rivera i Moncada com a conseqüència de les seves constants discussions amb Fra Juníper Serra. 

D’altra banda, la família materna de Gaspar de Portolà era originària de Solsona, familiars del destacat filipista i regidor perpetu de Barcelona, Domingo de Sanispleda. 
 

ITINERARI

 

CERVERA

Pere Fages, primer governador de l’Alta Califòrnia, va estudiar a la Universitat de Cervera, segurament l'edifici més important i representatiu de la ciutat, per la seva gran importància en la història. La seva construcció, el 1717, fou promoguda per Felip V premiant la fidelitat de la ciutat durant la Guerra de Successió. Dins la capella o paranimf es conserva un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, la patrona dels estudiants. 

 

GUISSONA

Poble natal de Pere Fages, nascut aproximadament el 1734. Fages va esdevenir una figura fonamental en els primers anys de la colonització de l’Alta Califòrnia. A Guissona es poden resseguir les seves empremtes des de les fonts i els safarejos, fins a la col·legiata de Santa Maria, amb la magnífica capella barroca de la Verge del Claustre. 

 

SOLSONA

Ciutat d’origen de la família de Teresa de Rovira i Sanispleda, mare de Gaspar de Portolà i neboda del filipista i regidor perpetu de Barcelona, Domingo de Sanispleda. A la Plaça Major s’hi pot trobar l’antiga casa de la família Rovira. 

 

ALTRES PROPOSTES TURÍSTIQUES

La Ruta dels Castells del Sió recorre pobles i castells de la Segarra, una zona dominada pels conreus d’ordi i blat, i passa per la vora dels castells de Montcortès, Concabella, Ratera, les Pallargues, l’Aranyó, Florejacs, les Sitges, Vicfred i Montfalcó Murallat.

Art i cultura a l’època de Gaspar de Portolà i Pere Fages.

Ruta pels diferents indrets de l’art, la cultura i la gastronomia contemporanis a la figura de Gaspar de Portolà i Pere Fages. 

Fotos
Vídeos