Cervera – Guissona – Solsona

Gaspar de Portolà, com a responsable de la primera expedició per arribar a la badia de Monterrey i San Diego (1769-1770), va iniciar així el descobriment de l’Alta Califòrnia; i Pere Fages, tinent del Cos de Voluntaris de Catalunya, va contribuir a aquesta gesta i posteriorment va esdevenir el màxim responsable del govern de l’Alta Califòrnia. Natural de Guissona, Fages era una persona de sòlida formació i vocació militar. 

Va ser substituït del càrrec de governador per Fernando Rivera i Moncada com a conseqüència de les seves constants discussions amb Fra Juníper Serra. 

D’altra banda, la família materna de Gaspar de Portolà era originària de Solsona, familiars del destacat filipista i regidor perpetu de Barcelona, Domingo de Sanispleda. 

Cervera. Segarra. Arxiu Ara Lleida.

Església de Santa Maria de Guissona. Segarra. 

Arxiu Ara Lleida.Paranimf de la Universitat de Cervera. Segarra. 

Arxiu Ara Lleida.

CERVERA

Pere Fages, primer governador de l’Alta Califòrnia, va estudiar a la Universitat de Cervera, segurament l'edifici més important i representatiu de la ciutat, per la seva gran importància en la història. La seva construcció, el 1717, fou promoguda per Felip V premiant la fidelitat de la ciutat durant la Guerra de Successió. Dins la capella o paranimf es conserva un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, la patrona dels estudiants. 

GUISSONA

Poble natal de Pere Fages, nascut aproximadament el 1734. Fages va esdevenir una figura fonamental en els primers anys de la colonització de l’Alta Califòrnia. A Guissona es poden resseguir les seves empremtes des de les fonts i els safarejos, fins a la col·legiata de Santa Maria, amb la magnífica capella barroca de la Verge del Claustre. 

SOLSONA

Ciutat d’origen de la família de Teresa de Rovira i Sanispleda, mare de Gaspar de Portolà i neboda del filipista i regidor perpetu de Barcelona, Domingo de Sanispleda. A la Plaça Major s’hi pot trobar l’antiga casa de la família Rovira. 

ALTRES PROPOSTES TURÍSTIQUES

La Ruta dels Castells del Sió recorre pobles i castells de la Segarra, una zona dominada pels conreus d’ordi i blat, i passa per la vora dels castells de Montcortès, Concabella, Ratera, les Pallargues, l’Aranyó, Florejacs, les Sitges, Vicfred i Montfalcó Murallat.

Art i cultura a l’època de Gaspar de Portolà i Pere Fages.

Ruta pels diferents indrets de l’art, la cultura i la gastronomia contemporanis a la figura de Gaspar de Portolà i Pere Fages. 

Fotos
Vídeos