Gaspar de Portolà

Art i cultura a l’època de Gaspar de Portolà i Pere Fages

Ruta pels diferents indrets de l’art, la cultura i la gastronomia contemporanis a la figura de Gaspar de Portolà i Pere Fages.

 

Butsènit - Cervera - Santuari de Sant Ramon Nonat - Santuari del Miracle

A Catalunya, l'època barroca va esdevenir un període amb una gran influència artística castellana. Des del punt de vista religiós, encarna l'esperit de l'Església contrareformista, i des del punt de vista sociopolític, el Barroc s'identifica plenament amb les monarquies absolutes. I aquests dos poders, l'Església i la monarquia, van ser els principals mecenes i inspiradors de les obres d'art barroques. 

L'art barroc a Catalunya és present sobretot a les zones rurals. Es caracteritza per una exuberància decorativa amb la qual es pretenia fascinar els creients donant la imatge d’una Església ostentosa davant l’austeritat de l’Església reformista. Va ser en el camp dels retaules en el qual més excel·lí el barroc català.

 

ITINERARI

 

BUTSÈNIT (MONTGAI)

Pocs anys abans que Gaspar de Portolà fos proclamat governador de Califòrnia, s'executaven a l'església de Butsènit unes pintures barroques que el pas del temps va ocultar sota una capa de pintura blanca. Descobertes el 2017 i recentment restaurades, han esdevingut un dels pocs exemples que es conserven a Catalunya d'altars executats en aquest estil artístic, tota una troballa d'alt valor històric i representatiu de l'art rural.

 

CERVERA

Durant el segle XVIII, la ciutat de Cervera va experimentar un canvi important en la seva forma de vida i fisonomia. El 1717 s'inicià la construcció de la Universitat de Cervera, d'estil barroc, l'edifici civil més significatiu de Catalunya. La seva influència es posà de manifest en altres construccions cerverines com la reforma de la Paeria o la capella del Sant Misteri de l'església de Santa Maria.

 

SANTUARI DE SANT RAMON NONAT

El monestir de Sant Ramon fou fundat al segle XIII, on la tradició assenyala que hauria estat enterrat Sant Ramon Nonat l'any 1240. L'augment de la devoció pel sant, promoguda pels mercedaris, motivà l'ampliació del convent entre el 1597 i el 1625. L’església del santuari, d’estil barroc, destaca per la portalada, on quatre columnes salomòniques flanquegen la porta principal. 

 

SANTUARI DEL MIRACLE (RINER)

El Miracle està situat al sud del Solsonès, al municipi de Riner, en un entorn idíl·lic amb vistes al Prepirineu. Dins del santuari, es troba el retaule barroc del segle XVIII, obra de Carles Morató i el daurador Antoni Bordons, considerat una obra mestra per la seva majestuositat. 

 

ALTRES PROPOSTES TURÍSTIQUES

Les comarques del Solsonès i la Segarra han conservat una part important del patrimoni barroc (s. XVII i XVIII), integrat en parròquies i santuaris enmig d’un entorn rural. Aquest patrimoni artístic es caracteritza per una abundància decorativa amb la qual es buscava captar l’atenció dels creients.

Fotos
Vídeos