Les Garrigues

La comarca de les Garrigues limita al nord amb el pla de Lleida, el Pla d’Urgell i l’Urgell, a llevant amb la Conca de Barberà, a migjorn amb les restes de l’antic comtat de Prades i el Priorat i a ponent amb les terres de l’Ebre. Té una superfície de 800 km2, una població de més de 19.000 habitants i un total de 24 municipis d’unes característiques similars, exceptuant la part de les Borges Blanques, Juneda, Arbeca i Puiggròs, una zona regada pel canal d’Urgell. La terra de regadiu permet el conreu de l’alfals, el blat de moro i sobretot de fruites com la pera, la poma i el préssec.

L’olivera és el conreu més estès a la comarca i la varietat d’olivera típica és l’arbequina. L’oli d’oliva extra verge de les Garrigues és conegut arreu del món per les seves propietats i la seva exquisidesa.

En l’àmbit cultural, cal destacar les pintures rupestres del Cogul, un important jaciment que s’inclou dins de l’art rupestre del Mediterrani, i interessants museus etnològics, com els de Juneda, Castelldans i el Museu Arqueològic de les Borges.