LA NOVA TEMPORADA DEL TREN DELS LLACS ARRENCA EL 27 D’ABRIL

 

El Tren dels Llacs, un recorregut paisatgístic entre la ciutat de Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar, es posarà en marxa aquest 27 d’abril amb la previsió de fer en aquesta cinquena temporada de funcionament un total de 23 circulacions entre abril i octubre. La Direcció General de Turisme del departament d’Empresa i Ocupació, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’Àrea de Lleida i la Diputació de Lleida, a través del Patronat Intercomarcal de Turisme Terres de Lleida, han presentat el 3 d’abril les novetats del Tren dels Llacs per a la temporada 2013.
 

En el decurs de la presentació de la nova temporada del Tren dels Llacs, que ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Lleida, el president de l’ens provincial, Joan Reñé, ha mostrat la seva satisfacció per la nova temporada d’un servei “orientat al turisme familiar, que té el seu atractiu en el paisatge singular i en els packs turístics que ofereix”. Reñé ha afegit que el Tren dels Llacs ajuda a dinamitzar l’economia de les Terres de Lleida.

A l’acte de presentació també hi han estat presents el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich; el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó.

El Tren dels Llacs consisteix en un recorregut per la històrica línia Lleida-la Pobla de Segur a través de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà que combina l’emoció de fer el viatge amb una locomotora dièsel i uns vagons històrics de més de 50 anys amb l’atractiu de travessar uns paisatges excepcionals.

El tren passa pels embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, voreja el riu Noguera Pallaresa i creua els impressionants congostos de Terradets i Collegats. A més, permet als usuaris gaudir dels monuments de les ciutats de Lleida i Balaguer i de les múltiples possibilitats lúdiques i gastronòmiques de la zona.

El tram del recorregut entre Lleida i la Pobla de Segur, tant d’anada com de tornada, s’efectua amb dues locomotores dièsel acoblades dels models 10817 i 10820, que van ser construïdes l’any 1968 i estaven concebudes per prestar serveis mixtos de línia i maniobres. Són conegudes també com a “ye-yés”. El material remolcat és format per quatre cotxes d’època de la sèrie 6000.

Enguany el tren farà 23 circulacions amb sortida de l’estació de Lleida-Pirineus a les 10.30 hores i arribada a la Pobla de Segur a les 12.30 hores, i tornada a les 17.30 hores. Les sortides tindran lloc concretament el 27 d’abril; el 4, 11, 18 i 25 de maig; l’1, 8, 15, 22 i 29 de juny; el 6 i 13 de juliol; el 17, 24 i 31 d’agost; el 7, 14, 21 i 28 de setembre, i el 5, 12, 19 i 26 d’octubre.

D’altra banda, per segon any consecutiu els viatgers podran gaudir d’un paquet de benvinguda amb productes gastronòmics de la terra i d’una degustació gastronòmica a l’estació de Balaguer, a la tornada, cap a les 18.45 hores. A més, el servei comptarà amb la participació d’un grup d’animació per amenitzar tot el viatge fins a la tornada a Lleida, que serà a les 19.30 hores.

Com a novetats, l’estada a la Pobla de Segur s’amplia a les cinc hores i l’Ajuntament d’aquesta localitat posarà al servei dels viatgers diferents guies perquè els orientin i els acompanyin a fer excursions pel municipi (Complex Mauri, Museu dels Raiers, etc.) o per altres poblacions del Pallars Jussà. A més, també s’oferiran packs turístics a la Vall Fosca, Gerri de la Sal i una ruta enoturística. D’altra banda, s’està estudiant posar en funcionament els diumenges d’estiu combois convencionals que faran la ruta Lleida-la Pobla de Segur amb format Tren dels Llacs, és a dir, es convertirà un viatge tradicional en un viatge turístic. 

La prestació del servei corre a càrrec de l’Associació per a la Reconstrucció i Posada en Servei de Material Ferroviari Històric (ARMF), entitat encarregada també del manteniment del material mòbil històric emprat, cedit per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

El servei turístic té un cost per al 2013 de 170.000 euros, que serà finançat per la Generalitat (el 50%), la Diputació de Lleida (el 37,50%) i l’ATM de l’Àrea de Lleida (el 12,50%).

El Tren dels Llacs va néixer l’any 2009 fruit d’una iniciativa conjunta d’FGC i la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’aleshores Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat i els ajuntaments dels municipis de la línia, amb l’objectiu de convertir-lo en un referent que contribueixi a la dinamització econòmica d’aquest territori.

Cal recordar que l’any 2012 el Tren dels Llacs va fer 26 circulacions i va transportar 4.943 visitants, una xifra rècord que va suposar un increment del 10% respecte a la temporada anterior. L’any passat l’ocupació mitjana del tren va ser del 85% i vuit vegades el comboi va circular al 100% de la seva capacitat.

Més informació:

Oficina d’Informació Turística de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Tel. 93 205 15 15
Web: www.trendelsllacs.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.com