AUGMENT D’UN 20% DE LES EMPRESES DE TURISME ACTIU I ESPORTS D’AVENTURA

 

La temporada 2013 de turisme actiu i esports d’aventura a la demarcació de Lleida comença amb 206 empreses, distribuïdes pel conjunt de les comarques lleidatanes, que ofereixen els seus serveis en activitats de terra, d’aire i d’aigua. Aquesta xifra representa un increment d’un 20% respecte a l’oferta de l’inici de la campanya de l’any passat, quan hi havia 171 empreses. Aquest creixement consolida encara més el lideratge del Pirineu i les Terres de Lleida en l’àmbit de tot l’Estat espanyol en oferta de turisme actiu i esports d’aventura. La temporada 2013 es presenta amb força novetats i amb unes condicions immillorables per a les activitats relacionades amb l’aigua gràcies a les fortes nevades d’aquest hivern, la qual cosa permetrà quotes d’aigua més grans i més llargues, i amb l’objectiu de recuperar la xifra dels 625.000 serveis anuals, després de constatar la temporada anterior un descens entre un 5 i un 10% en la contractació de serveis.
 

La campanya dels esports d’aventura agafa pràcticament el relleu a la temporada d’esquí, que finalitza per Setmana Santa. Enguany, a causa de les dates en què s’escauen les vacances de Pasqua i la prolongació de la temporada d’esquí als complexos del Pirineu lleidatà de Baqueira Beret i Port Ainé gràcies a les fortes nevades d’aquest hivern, es podran practicar activitats en ambdós sectors durant més dies que en anys anteriors.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, conjuntament amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, van donar oficialment el tret de sortida a la nova temporada 2013 d’esports d’aventura i turisme actiu a les comarques de Lleida amb l’acte de presentació que va tenir lloc el 25 de març a Llavorsí, al Pallars Sobirà, comarca que enguany commemora el 50è aniversari del Ral·li de la Noguera Pallaresa.

Un any més, el territori lleidatà manté el lideratge a l’Estat espanyol pel que fa a l’oferta d’esports d’aventura i de turisme actiu i constitueix un referent bàsic en les activitats d’aigua, de terra i d’aire, amb un total de 206 empreses distribuïdes per les 13 comarques lleidatanes que, en un context paisatgístic singular, ofereixen una gran diversitat de propostes de dificultat variable i pensades per a públics de tot tipus i edat.

Durant l’acte de presentació de la temporada, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va dir que “aquestes dades demostren que tenim una oferta molt interessant i les nostres capacitats són excepcionals i internacionals". Reñé va fer al·lusió a les pròximes cites esportives internacionals, com el 50è Ral·li Internacional de la Noguera Pallaressa, la Copa del Món de Piragüisme al Parc Olímpic del Segre a la Seu d'Urgell i el "Buy Catalunya" a la capital de l'Alt Urgell, que aplegarà una setantena de turoperadors internacionals. També va fer referència a l’oferta de turisme social amb activitats adaptades a persones amb discapacitat, com per exemple sortides al Parc Nacional d’Aigüestortes per a persones sordes, un circuit de tirolina a Arfa per a persones amb discapacitat i la fira NaturSport, per donar a conèixer el turisme rural adaptat.

El president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, va explicar que les empreses de ràfting han registrat 5 milions de descensos per la Noguera Pallaresa en els seus 27 anys de funcionament.

El turisme actiu i els esports d’aventura és un sector del qual es pot dir que es troba encara en franca expansió des de la seva introducció al final de la dècada de 1980, si tenim en compte que encara continua creixent en el nombre d’empreses i d’activitats respecte als anys anteriors. Les 206 empreses que inicien la temporada aquest 2013 representen un creixement d’un 20% respecte al nombre d’empreses de l’any passat, quan n’hi havia 171, i d’un 45% respecte al 2009, quan se’n va comptabilitzar un total de 142. Les comarques del Pirineu de Lleida són les que han experimentat un creixement percentual més gran en comparació amb l’any anterior. Han passat a tenir de 137 a 169 empreses, mentre que a la plana el 2012 es van comptabilitzar 34 empreses enfront de les 37 d’enguany. La distribució per comarques és la següent: a la zona del Pirineu i Prepirineu en destaquen les 43 del Pallars Sobirà, que encapçala el rànquing amb la major oferta; a continuació el segueixen la Val d’Aran amb 34, la Cerdanya lleidatana amb 25, l’Alt Urgell amb 21, les 20 de l’Alta Ribagorça, les 14 del Pallars Jussà i les 12 del Solsonès. Pel que fa a les comarques de la plana, amb 37 empreses, en destaquen les 12 de la Noguera, 8 a l’Urgell, 7 al Segrià, 5 al Pla d’Urgell, 4 a la Segarra i 1 a les Garrigues.

El turisme actiu i els esports d’aventura a la demarcació de Lleida és un sector estratègic per al conjunt de les comarques de Ponent, a causa de la seva contribució a la desestacionalització turística (la temporada s’allarga des de la primavera fins a la tardor), perquè ajuda a fixar població al territori on tenen lloc les activitats –principalment a les zones de muntanya, on la major part dels treballadors són joves del Pirineu–, és un motor econòmic de l’activitat turística, ajuda a reforçar el teixit turístic de la zona i és un referent en l’àmbit estatal.

El volum de negoci directe d’aquest sector és d’uns 20,6 milions d’euros, considerant només els serveis oferts per les empreses del sector. No obstant això, l’impacte econòmic és de 62 milions d’euros, si s’hi inclouen els conceptes de la mateixa activitat, l’allotjament, els àpats i els extres. Els esports d’aventura ocupen a la demarcació de Lleida unes 2.200 persones, de les quals unes 700 treballen a temps complet, unes 600 ho fan a temps parcial i unes 875 són personal autònom o freelance.

El ràfting i el barranquisme, en les activitats d’aigua; les passejades a cavall, el senderisme i la BTT, pel que fa a les de terra, i el parapent, en les propostes d’aire, continuen constituint la columna vertebral de la contractació de serveis d’aquest sector, que no obstant això ofereix un ventall ampli amb més de 50 activitats diferents.

Els esports d’aigua continuen essent els més sol·licitats, amb un 62% dels serveis contractats. El ràfting encara és l’activitat estrella, seguida del descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac. Quant als esports de terra, amb un 36% de la demanda, es manté en primera posició la BTT i s’observa un increment significatiu de l’hípica (rutes a cavall), sense oblidar el trekking i les rutes amb 4x4. Pel que fa als esports d’aire, el parapent continua al capdavant; aquestes disciplines comporten un elevat impacte econòmic a la comarca de la Noguera. La proporció dels serveis contractats en aquestes activitats oscil·la al voltant del 2%.

Pel que fa al senderisme, una activitat que té cada vegada un major nombre d’usuaris, els diferents consells comarcals i oficines de turisme de Lleida ofereixen nombroses propostes que van des de passejades curtes fins a travesses, com també succeeix amb la bicicleta de muntanya. Val a dir que aquestes constitueixen algunes de les activitats esportives que més es practiquen a la natura, si bé la majoria de senderistes i afeccionats a la BTT organitzen el viatge de manera individual i sense intermediació.

La temporada 2013 es presenta amb unes condicions immillorables per a les activitats relacionades amb l’aigua, gràcies a les fortes nevades d’aquest hivern, la qual cosa garanteix pràcticament la temporada per a les activitats de riu i, d’altra banda, permetrà quotes d’aigua més grans i més llargues, principalment en les activitats regulades al riu Noguera Pallaresa.

L’objectiu del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del mateix sector de cara a la nova temporada és recuperar la xifra dels 625.000 serveis de turisme actiu i esports d’aventura que el conjunt de les comarques lleidatanes ha estat fent en els darrers anys. L’any passat, segons els diversos representants del sector, es va tancar amb un descens d’activitat que es podria situar entre el 5 i el 10 %, d’acord amb les zones i amb la tipologia de les activitats.

Principals novetats de la temporada
La Seu d’Urgell acollirà el 6 de juny el “Buy Catalunya”, el workshop més important del sector turístic català. La trobada professional estarà adreçada al turisme de natura, interior i muntanya. Es preveu que la jornada aplegui al voltant de 70 turoperadors de tot Europa, Amèrica i Israel i un centenar d’empresaris catalans. El Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa celebra aquest any 2013 a Sort el mig segle de competicions d'aigües braves a Catalunya i a la península Ibèrica. La comarca del Pallars Sobirà ha fet la neteja, l’esporga, la retirada d’arbres i l’adequació dels diferents miradors que hi ha al costat del riu Noguera Pallaresa en un tram de 20 km entre Sort, Rialp i Llavorsí i que coincideix amb el tram del riu on es practiquen esports d’aventura.

L’empresa Montsec Activa, amb seu a Àger, proposa com a novetat per a aquesta temporada una excursió amb vaixell per l’embassament de Canelles fins arribar al congost de Mont-rebei. L’empresa ofereix l’opció de fer l’excursió nocturna amb caiac per l’embassament de Canelles amb l’al·licient d’endinsar-se per tot el congost de Mont-rebei a la llum de la lluna.

La Val d’Aran ha ampliat el darrer any la seva oferta d’oci amb noves propostes vinculades a l’oferta de natura, aventures i BTT. A la tardor del 2012 es va inaugurar Naturaran, un nou i apassionant parc d’aventures sobre els arbres, únic a tot l’Estat espanyol, situat al municipi de Les, i a l’estiu es va posar en funcionament el Bike Park de Varicauva, un circuit especialment dissenyat per als amants dels descensos amb BTT que permet als aficionats a aquest esport descobrir els millors paratges de la Val d’Aran. El 12 d’abril la Val d’Aran inaugurarà el parc de fauna Aran Park.

Un total de 7 empreses pretenen oferir enguany un seguit d’activitats diverses a l’embassament de Rialb, segons es desprèn de les sol·licituds que ha rebut el Consorci Segre Rialb. Les empreses sol·licitants aposten per una oferta que pugui atreure un públic divers d'acord amb les activitats que es proposen de rem, vela i motor, entre les quals destaquen el piragüisme en aigües tranquil·les, la canoa canadenca, el windsurf, la vela, el bus bob i l’esquí nàutic, entre d’altres.

L'elit del piragüisme mundial d'aigües braves té aquest any una nova cita al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell, que acollirà entre l'1 i el 7 de juliol la Copa del Món de Piragüisme d'Eslàlom, en què hi participaran una quarantena de països i uns 300 palistes. D'altra banda, la capital de l'Alt Urgell serà una de les tres seus –juntament amb les localitats franceses de Foix i Pau– de la Copa Pirineus de Piragüisme d'Eslàlom. A més, el Parc Olímpic del Segre, al marge de les competicions de piragüisme, ofereix enguany com a novetat la creació de packs turístics que combinen diferents activitats de turisme actiu i de natura amb l'allotjament. Així mateix, el Parc Olímpic del Segre i el Parc Natural del Cadí-Moixeró impulsen la Volta cicloturista per etapes.

El municipi d'Àger, a la serra del Montsec, serà l'escenari un any més de diverses competicions d'àmbit estatal i internacional de vol en les modalitats de parapent i ala delta. D'una banda, del 28 de juliol al 3 d'agost es disputaran el Campionat Nacional Belga Open Àger 2013, que aplegarà entre 80 i 100 participants dels Països Baixos, i la Copa Catalana d'ala delta. Posteriorment, del 4 al 10 d'agost s'hi celebrarà el Campionat Nacional Britànic Open Àger 2013, també d'ala delta, amb un centenar de participants britànics. Aquestes dues proves internacionals dels Països Baixos i de la Gran Bretanya es duran a terme a Àger a petició de les seves organitzacions respectives, amb motiu de les característiques immillorables que presenta la zona del Montsec per a la pràctica dels esports de vol.

Turisme adaptat
L'empresa de recent creació Ribanatura, amb seu al Pont de Suert, dedicada a l'ecoturisme, la natura, el senderisme i l'observació de la fauna salvatge, ofereix com a novetat sortides al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici adaptades per a sords, amb intèrpret de llengua de signes.

L'empresa Pirineus Outdoor ha construït un circuit infantil de tirolines al municipi d'Arfa, a la comarca de l'Alt Urgell, i té previst muntar per a aquest mateix any una altra tirolina per a adults. El nou projecte d’Arfa també estarà adaptat per a discapacitats. Seguint la mateixa línia d'inclusió esportiva, l'empresa està treballant en activitats per a invidents com ara excursions de natura i ascensions a cims, amb l'objectiu de poder començar a oferir-les durant aquest mateix any 2013.

Finalment, la Fundació Isidre Esteve i diferents entitats relacionades amb l'activitat física, l'esport i la natura han organitzat per al cap de setmana del 13 i 14 d'abril la segona edició de la Trans-Olianenca i la primera edició del NaturSports Festival. La fira NaturSports Festival, que tindrà lloc al municipi d'Oliana, a la comarca de l'Alt Urgell, vol donar a conèixer el turisme rural i adaptat, com també les diferents activitats de turisme actiu de què el visitant pot gaudir en aquest indret del Pirineu lleidatà, a més de la gastronomia de la zona.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.cat