CURSES DE MUNTANYA I ESPORTS D’AVENTURA PER ACABAR UN ESTIU BEN ACTIU

 

Els espectaculars paisatges del Pirineu de Lleida són l’escenari de les darreres curses d’alta muntanya a peu que es disputen els darrers dies de l’estiu, com ara la Rialp Matxicots, la Radikal d’Estana i la Carrerada del Tosserol. D’altra banda, l’augment del turisme internacional, sobretot anglès, alemany, holandès i francès, ha propiciat que la campanya d’activitats de turisme actiu i esports d’aventura a les comarques de Lleida estigui essent força bona.
 

La 4a edició de la Rialp Matxicots es disputarà en els paisatges del Pallars Sobirà el cap de setmana del 14 i 15 de setembre, amb la població de Rialp com a centre neuràlgic d’una de les curses de muntanya més reconegudes de Catalunya. La prova, que és puntuable per a la UTMB 2014 (Ultra Trail Mont Blanc), té com a finalitat promocionar els punts d’interès turístics del municipi i en la seva organització hi col·laboren plegats les associacions, les institucions i els veïns.

Es disputaran tres curses durant tot el cap de setmana: la Rialp Matxicots Extrem, de 82 km i un desnivell positiu de 5.800 m (sortida dia 14, a les 5.30 h, i temps límit d’arribada el diumenge 15 a la mateixa hora); la Rialp Matxicots Marató, de 42 km i un desnivell de 3.200 m (inici el dissabte 14, a les 6.15 h), i la Rialp Matxicots Popular, de 17 km i un desnivell de 1.200 m (diumenge 15, a partir de les 8.30 h).

Una de les grans novetats en aquesta edició es troba en el recorregut, que passarà pels pobles d'Altron i Seurí, millorant l'espectacularitat de l'itinerari. Els participants podran gaudir de l'enlluernador paisatge natural de la vall d'Àssua per endinsar-se en llocs únics com la Font de Libeto, el paratge denominat la Verge de la Muntanya, a Caregue, la serra de Posa, el poble abandonat de Sant Romà de Tavèrnoles, on només s'accedeix per un camí estret, a més de descobrir els búnquers de la Guerra Civil a Roní.

El dissabte 7 de setembre es disputarà la IV Radikal d’Estana, la cursa de muntanya i caminada popular d’Estana, al municipi de Montellà i Martinet (la Cerdanya). Aquesta és una prova puntuable per al circuit Fer-Grifone Challenge. Sota la meravellosa serra del Cadí, el trajecte, de 10 km i 600 m de desnivell, inclou punts de gran bellesa com Prat de Cadí, Collet dels Pous, el Prat dels Pous i Villec.

Per tancar el circuit Fer-Grifone Challenge de la temporada 2013, el 5 d’octubre tindrà lloc la II Carrerada del Tosserol a Coll de Nargó, a l’Alt Urgell. La prova té 4,5 km i 850 metres de desnivell.

En ciclisme, cal destacar la tercera edició de Pedalaran, que es disputarà l’1 de setembre a Betren. Hi ha diferents modalitats, com la BTT Isard, de 17 km i 900 m de desnivell; la BTT Agla, de 45 km i 1.600 m de desnivell; la cicloturista, de 65 km i 1.450 m de desnivell, i l’Audeth, infantil i familiar.

A més, Vielha acollirà per segona vegada una prova del circuit UCI World, la Val d’Aran Cycling Tour, que el 7 de setembre recorrerà carreteres de l’Aran, Haute Garonne i Hautes Pyrénées. Seran 145 km, amb un desnivell positiu de 3.200 m, en què els ciclistes hauran de superar el Col de Portilhon (1.293 m), el Col des Ares (797 m), la baixada cap a la vall de la Barousse abans d’encadenar el Port de Bales (1.755 m), el Col de Portilhon (1.293 m) i l’inèdit Mirador d’Arres (1.320 m), i, després d’un petit descens, arribar a Vielha.

Esports d’aventura
Pel que fa a la temporada d’esports d’aventura i turisme actiu a les comarques de Lleida, que finalitza el 15 d’octubre, el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, mostra la seva satisfacció pel desenvolupament de la campanya, “en què s’ha aconseguit frenar la recessió dels darrers dos anys gràcies a l’augment del turisme internacional, sobretot d’anglesos, alemanys, holandesos i francesos, que ha compensat la davallada de clients d’àmbit estatal”. Dolcet apunta que “després de la incertesa de l’inici de la temporada per les intenses pluges caigudes al Pirineu de Lleida, el sector ha aguantat molt bé i això ens fa ser optimistes de cara al futur”.

Cal afegir que la presència de turistes israelians augmenta any rere any a les comarques del Pirineu de Lleida. A més, mig miler de dones israelianes passaran pel Pirineu de Lleida per participar fins al final de setembre en una activitat d’aventura anomenada “La Ruta de la Llibertat”, que s’emmarca dins del projecte la Reina del Desert al Pirineu, i que travessarà pobles de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i Andorra.

D’altra banda, fonts d’empreses de la Noguera que es dediquen a activitats aquàtiques, aèries i de terra apunten que “som davant d’una bona temporada gràcies sobretot a un major augment  del turisme de proximitat”. A més, una de les novetats de la temporada, les passejades amb caiac per la Noguera Ribagorçana travessant el congost de Mont-rebei les nits de lluna plena, han tingut una bona acceptació.

Les comarques de Lleida presenten les millors condicions per a la pràctica d’aquest tipus d’activitats: un marc paisatgístic privilegiat i únic i una oferta de 206 empreses que proposen més de 50 activitats de terra, d’aire i d’aigua.

Els amants de l’emoció i/o de la natura poden optar entre la pràctica dels esports d’aigua (ràfting, descens de barrancs, hidrospeed, caiac, etc.), els més sol·licitats i amb el Pallars Sobirà com a centre neuràlgic; els esports de terra (BTT, rutes a cavall, trekking, rutes amb 4x4...), o els esports d’aire (parapent, ala delta, globus, etc.), amb la vall d’Àger i Organyà convertits en el paradís per als amants d’aquestes disciplines. Sense oblidar altres propostes com la pesca recreativa, que té un camp d’acció idoni en els rius i els embassaments de la demarcació.

Més informació:

Rialp Matxicots
Tel. 973 62 03 65
Web: www.rialpmatxicots.cat

Radikal d’Estana
Tel. 973 51 50 12
Web: http://radikalestana.blogspot.com.es

Carrerada del Tosserol
Web: www.circuitfer.cat

Val d’Aran Cycling Tour
Tel. 680 54 79 74
Web: www.valdarancyclingtour.com

Pedalaran
Tel. 973 64 00 24
Web: www.coposbike.com

Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 02 20