NOVA RUTA DE SENDERISME PEL PANTÀ DE CELLERS

 

Les comarques de Lleida han ampliat l’oferta de senderisme amb l’estrena d’un nou itinerari natural de 3,3 quilòmetres que envolta el pantà de Cellers, al Pallars Jussà. El sender, de gran bellesa paisatgística, suposa una nova fita en la consolidació de la demarcació lleidatana com a punt de referència del senderisme de natura.  
 

El nou itinerari, que ja és funcional des del mes d’agost, recorre el marge dret del pantà, entre l'àrea de servei de la Pineda, al costat de la carretera C-13, i el pont de Monares. El recorregut es pot fer a peu o amb bicicleta i entre d’altres elements d’interès permet una visió privilegiada del congost de Terradets, la població de Cellers i l'estació de ferrocarril de Cellers-Llimiana, a més del mateix embassament.
Les obres per agençar el sender, una part del qual ha estat adequat  per a persones amb mobilitat reduïda, han inclòs la neteja de la zona, el reforç del traçat, la construcció de passarel·les fixes i la instal·lació d'elements de seguretat, mobiliari rústic i cartells informatius.
El recorregut és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Castell de Mur, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i la companyia Endesa, que van firmar un conveni destinat a agençar el camí. Endesa, propietària del solar que envolta gran part del pantà, va cedir els terrenys necessaris per habilitar aquest nou sender. El cost de l’actuació ha estat de 387.000 euros, 250.000 dels quals procedents dels fons europeus Leader.

Àmplia oferta d’itineraris circulars i lineals
Les comarques lleidatanes —tant les de la plana com les de muntanya— presenten una extensa xarxa de recorreguts turístics, esportius i de natura, de dificultat variable i aptes per fer a peu i/o amb bicicleta de muntanya. 

Enguany mateix s’ha agençat una ruta nova, Muntanyes de Llibertat, que neix a partir d’un itinerari preexistent, la Porta del Cel. Muntanyes de Llibertat és un recorregut de 4 dies de durada que travessa el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el dels Pyrénées Ariégeoises seguint els passos de totes les persones que, com a conseqüència de persecucions i penúries econòmiques, van haver de creuar la frontera durant la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial.

Pel que fa a les travesses circulars a peu pel Pirineu lleidatà, destaca la Carros de Foc, un itinerari de 55 quilòmetres pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que recorre els 9 refugis guardats de l’espai protegit durant 5 o 7 dies, i la ruta Encantats, un itinerari de 92 km que recorre la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça per dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Setau Sagèth és una travessa circular de la Val d’Aran que comença i acaba a Vielha, té 103 km i recorre en gran part el GR211, mentre que el Gran Bucle és un tour per la Val d’Aran i el Parc Nacional que combina Setau Sagèth i Encantats: es tracta d’un itinerari circular de set etapes amb començament i final a Vielha, amb un recorregut de 140 km. 

La Val d’Aran i l’Alta Ribagorça són el marc de la Via Calda, una ruta lineal de 88 km que combina el senderisme i les aigües termals i recorre alguns dels millors balnearis del Pirineu: el Pont de Suert, Boí, Tredòs, Arties, Vielha i Les.

Són igualment populars dues travesses de trekking que transcorren totalment o parcialment per la Val d’Aran i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Es tracta de 4Cumbres, 4Lenguas, ascensió a muntanyes emblemàtiques amb base a la Val d’Aran; el Camin Reiau, via de senderisme que travessa 33 pobles al llarg de 150 km, i el Pass’Aran, travessia transfronterera circular de 64 km que transcorre per les valls de Castillonais, Birós i la Val d’Aran.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ofereix la ruta de senderisme La Porta del Cel, la més dura de la seva categoria, un itinerari de 65 quilòmetres que passa per quatre refugis de la comarca del Pallars Sobirà i uneix el Pirineu de Lleida amb l'Arieja francès.

Cavalls del Vent consisteix en un itinerari de 82 km que recorre els vuit refugis amb guarda del Parc Natural del Cadí-Moixeró, mentre que la Ruta dels Estanys Amagats és una travessa circular d’alta muntanya de 71 quilòmetres entre l’Alta Cerdanya i Andorra. La Integral Cadí-Cadiner recull la clàssica excursió de dos dies per la cresta i la cara nord del Cadí.

A les propostes anteriors cal afegir rutes a peu molt més “clàssiques” i relaxades com el Camí de Sant Jaume (ramal català) i el Camí Ignasià, que travessen la plana de Lleida en sentit est-oest i oest-est, respectivament.

Més informació:

Ajuntament de Castell de Mur
Tel. 973 65 17 95
Web: castellmur.ddl.net

Carros de Foc
Tel. 973 64 06 98
Web: www.carrosdefoc.com

Camins / Setau Sagèth, Encantats, el Gran Bucle, Via Calda i 4Cumbres, 4Lenguas
Tel. 973 64 24 44
Web: www.setausageth.com

La Porta del Cel / Muntanyes de Llibertat
Tel. 704 10 11 06
Webs: www.laportadelcel.com / www.muntanyesdellibertat.com

Cavalls del Vent
Tel. 663 78 90 85
Web: www.cavallsdelvent.com

Ruta dels Estanys Amagats
Tel. 973 36 06 67
Web: www.rutadelsestanysamagats.com

Integral Cadí-Cadiner
Tel. 973 36 06 67
Web: www.cadiner.info