EL MONTSEC JA ÉS UNA DESTINACIÓ TURÍSTICA STARLIGHT

 

El Montsec ha obtingut el certificat internacional de Destinació Turística i Reserva Starlight, que atorga la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco. La distinció inclou 24 municipis de la Noguera i el Pallars Jussà i acredita la zona com un dels sis llocs del món en què millor es veuen les estrelles. Aquest segell de qualitat posicionarà el territori com un referent del món del coneixement i la ciència, en aquest cas l’astronomia, i serà un gran impuls per al seu turisme. Cal destacar que el Montsec és una de les sis úniques zones del món que disposen de la certificació de Destinació Turística Starlight i la tercera amb la distinció de Reserva Starlight.
 

Les destinacions turístiques Starlight són zones visitables amb unes condicions especials i òptimes per a l’observació del cel i resulten aptes per organitzar activitats turístiques relacionades amb la contemplació del cel i lligades a la qualitat màxima del cel i la seva protecció contra la contaminació lluminosa. L’objectiu de la certificació és garantir que es pugui gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats.

El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec a Àger va acollir el passat 21 de març l’acte de lliurament del diploma acreditatiu de la certificació. El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, acompanyat entre d’altres del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va rebre l’acreditació de destinació turística de mans del vicepresident de la Fundació Starlight i director de l’Institut d’Astrofísica de les Illes Canàries, Francisco Sánchez.

La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a destinació turística 24 municipis de les comarques de la Noguera (18) i el Pallars Jussà (6). La certificació suposa un impuls a la potencialitat de la zona per confeccionar una oferta turística de qualitat diferenciada valent-se dels seus recursos, especialment el seu cel.

A més del Montsec, al món hi ha unes altres cinc zones amb el certificat de Destinació Turística Starlight, que són l’illa de La Palma, la Reserva de la Biosfera de la Rioja i Granadilla de Abona a Tenerife, a Espanya; la zona de Costiera, a Itàlia, i Alqueva, a Portugal.

A més del certificat com a Destinació Turística Starlight, la Fundació va atorgar la distinció de Reserva Starlight a una àrea del Montsec que inclou 11 municipis. La Reserva Starlight es troba a l’interior de la zona de delimitació de destinació turística i consisteix en espais naturals amb un grau encara més elevat pel que fa a la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum dels estels. D’aquesta manera, el Montsec es converteix en la tercera Reserva Starlight al món després de l’illa de La Palma i el llac Tekapo, a Nova Zelanda.

Jardí del Cosmos
Durant l’acte, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va recordar que la corporació ha donat suport des del principi a la candidatura presentada pel Consorci del Montsec. A més, Reñé va anunciar que l’ens provincial col·laborarà en la posada en marxa del Jardí del Cosmos, un dels projectes futurs del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger. Es tracta d’un espai obert situat a l’avantsala del COU, en què els visitants podran experimentar i interrogar la realitat en escenaris de grans dimensions. Aquest projecte proposa la creació de dos àmbits museogràfics als exteriors del centre.  

Més informació:

Consorci del Montsec
Tel. 973 40 50 96
Web: www.montsec.info