ESTRENA DE SEGON ORIGEN, FILM RODAT A PARATGES DE LLEIDA

La pel·lícula Segon origen, dirigida pel periodista i escriptor lleidatà Carles Porta i basada en la novel·la Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, es pot veure ja a les pantalles de l’Estat espanyol. La cinta, amb diferents escenes rodades en diversos paratges de les comarques lleidatanes, té el patrocini de la Diputació de Lleida per mitjà de la marca “Ara Lleida”, que amb aquesta col·laboració vol projectar Lleida i l’escriptor lleidatà Manuel de Pedrolo a escala internacional. Segon origen ha estat la primera pel·lícula del 48è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i ha generat gran interès entre el públic jove.

 

Basada en el llibre de ciència ficció més venut de tots els temps a l’Estat espanyol, Mecanoscrit del segon origen, la pel·lícula narra les aventures de la jove Alba, de 20 anys, i de Dídac, de 10, únics supervivents d’una hecatombe mundial provocada per un cataclisme mediambiental. La cinta ha estat dirigida i produïda pel periodista lleidatà Carles Porta, que va agafar les regnes de la direcció després de la inesperada mort de Bigas Lunas, realitzador originalment escollit per dirigir l’obra.

Segon origen es va estrenar oficialment al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges el 9 d’octubre, amb una bona resposta entre el públic. Els principals atractius del film rauen en els efectes especials —hi destaquen les imatges de les ciutats de Lleida i Barcelona (el Camp Nou inclòs) destruïdes—; en la història, centrada en una humanitat devastada que reneix per mitjà de la història d’amor i esperança que viu la parella protagonista, i en els paratges naturals on s’ha rodat (com l’estany d’Ivars i Vila-sana a Lleida o les platges de Tarragona).

El president de la Diputació  de Lleida, Joan Reñé, va remarcar en la preestrena del film, que va tenir lloc a Alpicat (Lleida) el 4 d’octubre, que la col·laboració de la institució lleidatana amb Segon origen ha estat molt satisfactòria, ja que la cinta “dóna a conèixer Lleida i l’escriptor Manuel de Pedrolo a escala internacional”. El patrocini de la Diputació de Lleida s’ha vehiculat per mitjà de la seva marca turística “Ara Lleida”.

El director, Carles Porta, explica que el film “és una història universal d'aventures amb un missatge que també reivindica l'ecologia com a element essencial per a la segona oportunitat que permetrà a la humanitat començar de nou”. Al mateix temps, Porta considera que la pel·lícula és un homenatge a Bigas Luna, que va preparar el rodatge durant anys i va morir poc abans de començar-lo, i que segons el director lleidatà “era un gran mestre tothora, un savi de la vida, un professional que cada cop que parlava donava una lliçó”.

Els protagonistes del film són l’actriu anglesa Rachel Hurd-Wood (El perfume i Peter Pan), que interpreta Alba, i els joves Andrés Bastista i Ibrahim Mané, que donen vida a Dídac en les facetes de nen i de jove. La pel·lícula compta també amb la intervenció del reputadíssim actor Sergi López (Harry, un amigo que os quiere, Solo mía, El laberinto del fauno), que interpreta un enigmàtic personatge.

El guió del film és obra de Bigas Luna, Carles Porta, Carmen Chaves i Ross Jameson, amb la col·laboració de David Victori i Marcel Barrena. Els efectes especials van a càrrec d’un equip dirigit per Ben Sheperd (Harry Potter y el cáliz de fuego, Big Fish), mentre que la direcció artística és de Balter Gallart (El cuerpo, Los girasoles ciegos). També han format part de l’equip tècnic el director de fotografia Albert Pascual (Yo soy la Juani, El truco del manco) i el compositor anglès, autor de la BSO, David Julyan (El truco final, Memento). 

La novel·la de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del segon origen es va publicar l’any 1974 i va ser un notable èxit editorial (2.300.000 exemplars venuts), amb la qual cosa va esdevenir un dels referents de la literatura catalana contemporània.

Segon origen és una coproducció internacional d’Antàrtida i Ipsofacto Films (Regne Unit). El film compta amb la participació de Televisió de Catalunya i Televisión Española, i el suport de l'ICAA, l’ICO, l'ICEC, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el programa Media, La Caixa, el Museu de la Vida Rural, la Fundació Sorigué, Fruites Font, Ekke i Acero Limpiador.

Nova ruta de la flor inspirada en la pel·lícula
D’altra banda, l’Ajuntament d’Aitona desenvoluparà una original iniciativa consistent a posar en marxa una ruta pel municipi centrada a visitar els diversos espais, localitzacions i paisatges amb la flor del presseguer que apareixen a la pel·lícula. Aquest itinerari suposa una ampliació del ventall de rutes que, en el marc del projecte Fruiturisme, es duen a terme en el temps de la floració dels presseguers i que s'ofereixen com a reclam turístic.

Més informació:

Antàrtida Produccions
Tel. 93 410 66 31
www.antartida.tv - info@antartida.tv

Ajuntament d’Aitona
Tel. 973 79 40 10
http://www.aitona.cat/

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 902 10 11 10
www.lleidatur.com - lleidatur@lleidatur.com