LES ESTACIONS DEL PIRINEU DE LLEIDA ULTIMEN ELS PREPARATIUS PER ENCETAR LA NOVA TEMPORADA

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ja estan enllestint les pistes i les instal·lacions per afrontar aquesta temporada 2015/2016, que estarà en ple funcionament pel pont de la Puríssima. Els complexos aprofiten l’arribada de les temperatures baixes per activar el seu sistema de producció de neu i, si les condicions meteorològiques ho permeten, poder obrir entre el final de novembre i el pont de primers de desembre.

 

Els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb una millora de les seves instal·lacions i els seus serveis, després d’haver invertit en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures.

A més de les novetats als complexos hivernals del Pirineu de Lleida, per cinquè any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire per esquiar als Pirineus. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà esquiadors al Pirineu des de Londres (Gatwick), Manchester, Bristol, Southampton i Birmingham a partir del 19 de desembre. D’altra banda, l’aerolínia israeliana Arkia enllaçarà del 22 de gener a l’11 de març els aeroports de Tel Aviv i Lleida-Alguaire amb 8 vols d’anada i altres 8 de tornada durant la pròxima campanya d’hivern. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca a Lleida els divendres i els diumenges.

Principals novetats dels centres hivernals
Més pistes i una nova zona d’oci són les principals novetats de Baqueira Beret per a la temporada 2015/2016. El complex hivernal de la Val d’Aran arriba als 155 km esquiables repartits en una extensa àrea de 2.166 ha i a Baqueira 1.500, al voltant de l'Hotel Montarto, s'hi ha creat una zona de lleure, restauració i après-ski que inclou un bar musical, a més de remodelar la recepció d'aquest allotjament mític.

Els equips tècnics han treballat en la remodelació de traçats, la qual cosa ha aportat 4 km més de pistes abalisades per a un total de 150 km. A aquests se sumen els més de 5 km d'itineraris de muntanya que permeten gaudir d'àmplies zones amb poca afluència d'esquiadors i descobrir racons desconeguts de la Val d'Aran. Amb aquesta remodelació, hi haurà 103 pistes abalisades i un freeride únic al sud d'Europa en una àmplia àrea esquiable de 2.166 ha, cosa que representa una oferta altament atractiva per gaudir dels Pirineus més autèntics. Les pistes noves són a Beret. La més espectacular és la Gallina, amb una pala final de fort pendent per tractar-se d'una pista doble diamant (negra) de dificultat extrema. La pista Paum, també situada a Saumet, és una curta vermella de 554 m de longitud i 171 m de desnivell. Al tercer traçat nou, anomenat Esmeligàs, s'hi accedeix pel telesquí Costarjàs i és una altra vermella d’1,5 km de longitud i un desnivell de 368 m que discorre per la zona més tranquil·la de Beret. Finalment, hi ha el Boardercross, que passa a ser pista abalisada per a tots els clients.

Als voltants del Restaurant 2.200 s'ha agençat una pista en què s'ha traçat un fàcil gegant de 200 m de longitud. La baixada de cada esquiador es grava en vídeo de manera automàtica i, després de descarregar-lo de www.baqueira.es, es pot compartir a les xarxes socials. A més, a l’Audi Ski Kronos cada participant pot saber el seu temps i pot fer tantes baixades com vulgui.

Aquesta temporada s'ha equipat la part baixa de la Pleta del Duc i la connexió de Bonaigua fins a Peülla amb 18 nous productors de neu que garanteixen la innivació a tota la zona del Pallars. També s'han reemplaçat antics productors de neu per uns altres de nous amb una major capacitat i menor consum energètic. Per a la preparació i el manteniment òptim dels 150 km de traçats, l’estació disposa d'un parc de 14 màquines trepitja-pistes, tres de les quals són de nova adquisició. Totes estan equipades amb un sistema GPS per a un millor rendiment i una total seguretat dels conductors.

Boí Taüll Resort preveu obrir les instal·lacions el 21 de novembre durant els caps de setmana i de manera continuada a partir del 5 de desembre fins al 3 d’abril, si les condicions de neu ho permeten. La Generalitat de Catalunya ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial), com també en la prevenció i la seguretat laboral.

El complex hivernal ha llançat una promoció important i ha avançat la venda del forfet de temporada amb descomptes del 21 de setembre al 15 d’octubre. D’altra banda, els veïns de l’Alta Ribagorça poden tramitar els forfets de temporada de Boí Taüll per mitjà del consell comarcal a un preu quatre vegades més barat que l’oficial. El complex té 45 km de pistes i, a més, disposa d’un snowpark construït per a tots els nivells. 

Aquest hivern les estacions d’Espot i Port Ainé, que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, augmenten la superfície esquiable en 3 quilòmetres fins als 51,7 entre totes dues, després que FGC hagi reordenat les pistes i la zona lúdica per guanyar terreny per a la pràctica de l’esport blanc. Aquesta operació no implica un increment de l’àrea total, sinó un millor aprofitament de les pistes i el disseny d’itineraris nous.

Entre els dos complexos del Pallars, s’ha millorat la protecció davant d’allaus amb la instal·lació de paravents i xarxes, la senyalització a les pistes, la cafeteria d’Espot o les habitacions de l’hotel de Port Ainé a la cota 2.000, entre d’altres. També s’ha remodelat i agençat el traçat de la pista de tubbing i de la pista de trineus al Parc Lúdic d’Espot. A més, s’ha congelat el preu del forfet de les dues estacions.

D’altra banda, els nous webs d’última generació incorporen un mapa 3D de cada estació amb el quals es pot consultar, per mitjà del telèfon intel·ligent o la tauleta, informació en temps real de l’estat de les pistes i l’afluència d’esquiadors en un determinat itinerari. També es promouran els productes de km 0 de les diferents destinacions i el moviment slowfood i s’ha creat una nova línia de productes Gran Reserva pensats per al públic veterà.

A Port del Comte, al Solsonès, s’ha efectuat un manteniment general de totes les instal·lacions de l’estació, s’ha fet la plantació i la sembra en pistes per evitar l’erosió i mantenir el mantell de neu, s’ha millorat tota la instal·lació d’innivació artificial, s’han instal·lat tanques paravent per a un millor manteniment de la neu i s’han aprofitat els residus vegetals de la neteja del bosc perquè, després de triturar-los, serveixin com a biomassa per protegir les zones amb alt risc d’erosió. A més, s’han mantingut tots els preus dels forfets de temporada.

Tavascan ofereix un any més la possibilitat de compaginar la pràctica de l’esquí alpí (6 km de pistes) i nòrdic (14 km de circuit marcat) amb altres activitats hivernals com ara el freeride o esquí extrem, excursions amb raquetes, esquí de muntanya o splitboard o l’alpinisme. A més, per segona temporada consecutiva s’inclouen dins de les seves pistes uns recorreguts aptes per a qualsevol persona siguin quines siguin les seves capacitats. El circuit inclusiu Anna Vives és apte per a les persones amb mobilitat reduïda, cegues, sordes, etc. i en els recorreguts es pot practicar esquí de fons adaptat, raquetes de neu, esquí nòrdic i esquí amb trineu.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions que són envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera han fet petits arranjaments perquè tot estigui en les condicions òptimes quan arribi la neu. Les instal·lacions pensen obrir les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin i estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució.

Enguany, el forfet de temporada (val 120 euros per als adults i 60 per als infants de 6 a 12 anys i els majors de 65 anys) és vàlid per a totes les estacions d’esquí nòrdic catalanes i inclou la possibilitat d’esquiar un dia a les estacions d’esquí alpí lleidatanes d’Espot, Port Ainé i Tavascan. A més, es pot adquirir el forfet de temporada amb un 20% de descompte fins al 22 de novembre. 

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d'Aran) 973 63 90 25 www.baqueira.es
Boí Taüll Resort (l'Alta Ribagorça) 902 30 44 30 / 973 69 62 64 www.boitaullresort.com
Espot (el Pallars Sobirà) 973 62 40 58 www.espotesqui.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà) 973 62 11 99 www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)   973 49 23 01 www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)    973 62 30 79 / 630 13 04 37 www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)  973 08 10 09 / 973 29 30 51 www.aransaski.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya) 973 29 31 00 www.lles.net
Sant Joan de l'Erm (l'Alt Urgell) 973 29 80 15 www.santjoandelerm.com
Tuixent-La Vansa (l'Alt Urgell)  973 37 00 30 www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà) 973 62 22 01 www.yetiemotions.com
Tot Nòrdic  973 35 15 11 / 647 93 21 44 www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire 973 03 27 00 www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme 973 24 54 08 www.aralleida.com