RESTAURACIÓ DE NOU ESGLÉSIES BARROQUES DEL SOLSONÈS PER ATREURE TURISTES

Dinamitzar l’ús turístic de diverses esglésies del Solsonès, atreure nous visitants i afavorir-ne l’accessibilitat és l’objectiu de les obres de rehabilitació del patrimoni cultural barroc que s’estan duent a terme a la comarca del Pirineu de Lleida.

 

El Consell Comarcal del Solsonès està fent les obres de rehabilitació del conjunt d'esglésies barroques de la comarca amb l'objectiu de millorar l’ús turístic del patrimoni cultural i artístic de manera sostenible. El projecte, anomenat “L’evolució del barroc al Solsonès com a element de dinamització turística de la comarca”, pretén afavorir l'accessibilitat a nou esglésies i la millora de punts d'interès barroc de la comarca per fer visitables els seus retaules d'estil barroc.

Els municipis on es duen a terme les actuacions són Lladurs, Sant Llorenç de Morunys, Pinell, Llobera, Pinós, la Molsosa i Riner. En aquest darrer s'hi troba el retaule del santuari del Miracle, considerat una joia del barroc català. A més, també s'habilitarà a la Casa Gran del Miracle un espai de divulgació, orientació i projecció del barroc de tota la comarca, aplicant noves tecnologies per a la seva museïtzació.

L’actuació en aquests municipis es fa per tal de dinamitzar-los i diversificar i incrementar l’oferta turística actual del territori, tant cultural com natural, i així desestacionalitzar els fluxos turístics que es concentren els dies festius i a les vacances escolars d’estiu i d’hivern. El Consell Comarcal espera que es potenciï un turisme de qualitat, sostenible i responsable que tingui reconeixement i aporti riquesa al territori.

El projecte també inclou la creació d’una aplicació per a dispositius mòbils amb tota la informació necessària per poder interpretar el barroc al Solsonès. Aquesta aplicació preveu incloure informació turística d’interès segons el punt que es visiti (rutes, allotjaments, etc.), el contingut de la qual estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

El Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat ha concedit al Consell Comarcal del Solsonès un ajut de 378.699,34 euros dins la línia de subvencions per al desenvolupament de Plans de Foment Territorial del Turisme. L’actuació costarà 421.000 euros, i es disposa del suport de les entitats turístiques privades, el dels ajuntaments dels municipis implicats, el de la Diputació de Lleida, el de les parròquies i el Bisbat de Solsona, del Museu Diocesà Comarcal, i de persones grans coneixedores del barroc català de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni cultural.

Centenari del cementiri modernista d’Olius
El cementiri modernista d’Olius celebrarà l’any 2016 el centenari de la seva construcció. Per tenir a punt aquesta infraestructura, s’han fet obres per millorar els accessos a la cripta preromànica i habilitar accessos per a persones amb discapacitats i s’han recuperat dues de les dues-centes sitges per emmagatzemar gra que hi ha al recinte per fer-les visitables. Així mateix, s'ha habilitat una zona per projectar un audiovisual sobre la història del cementiri i de tots els elements funeraris.

L'actuació ha suposat una inversió d'uns 90.000 euros, que s’han sufragat amb una ajuda de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) que cobreix la major part d'aquest import, entre d'altres. El conjunt té gran valor patrimonial. És obra de l'arquitecte Bernadí Martorell, deixeble d'Antoni Gaudí i nebot del també arquitecte modernista Joan Martorell. Durant aquests cent anys, els habitants de la població han mantingut intactes els elements característics d'aquest cementiri, per la qual cosa guarda tota la seva bellesa primitiva, ja que amb prou feines ha patit intervencions d'importància.

 

Més informació:

Consell Comarcal del Solsonès

Tel. 973 48 20 03

Web: http://solsones.ddl.net