BONA TEMPORADA DE BOLETS AL PIRINEU DE LLEIDA

Els experts preveuen una bona campanya de recollida de bolets als boscos del Prepirineu i el Pirineu de Lleida, gràcies a les pluges que hi ha hagut en les darreres setmanes i la humitat que es manté a les cotes altes. Molts boletaires aprofitaran el desplaçament a la zona per allargar la seva estada per fer turisme.

 

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya preveu que al Prepirineu i al Pirineu de Lleida s’assoliran els 70 quilos de bolets per hectàrea, un 20% per sobre de la mitjana de Catalunya (és de 57 quilos), si es manté el temps humit. No obstant això, els models climàtics assenyalen una tardor seca i calorosa, la qual cosa podria escurçar la temporada.

Cal recordar que la temporada de bolets del 2014 va ser la millor dels darrers 20 anys, amb una producció de 217 quilos per hectàrea. En les dues últimes dècades, l’obtenció de fongs s’ha situat en 57 quilos per hectàrea de mitjana.

La calor intensa i la sequera del mes de juliol han fet que la temporada de bolets d’enguany comenci més tard del que és habitual. La pluja i la baixada de les temperatures, sobretot les nocturnes, han provocat que a l’agost hagin sortit els primers bolets principalment al Pallars, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran o a determinades zones del Solsonès i s'hagin pogut trobar espècies com ceps o rossinyols.

Un any més els restauradors i els hotelers de les comarques de muntanya lleidatanes (l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, la Cerdanya i el Solsonès) esperen l’arribada dels clients que busquen menjar plats de bolets i anar a collir rovellons, rossinyols, llenegues, fredolics, camagrocs, llengües de bou, peus de rata, ous de reig o ceps, entre d’altres.

Carnet del boletaire
Per segon any consecutiu, el Conselh Generau d’Aran expedeix carnets per poder recollir bolets a tots els boscos de la Val d’Aran. El Conselh Generau d’Aran expedeix un carnet gratuït, amb vigència per a quatre anys, que permet als residents, als propietaris de segones residències i a la gent que pernocta en establiments turístics reglats del territori poder agafar bolets sense cost. D’aquesta manera es vol evitar les persones que es dediquen a recollir els bolets per fer negoci i prevenir els danys als boscos. El reglament, que va entrar en vigor l’any passat, assenyala que les sancions per als infractors s'aplicaran d'acord amb la normativa forestal catalana, que suposa multes que van des dels 30 euros fins als 3.000 en casos de reincidència.

Cal dir que alguns hotels de la Val d’Aran ofereixen paquets turístics que inclouen l’estada i un passi per recollir bolets.

Als boscos del massís de l’Orri, que comprèn unes 7.000 hectàrees del Parc Natural de l’Alt Pirineu a les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, s’aplica per segon any consecutiu l’acreditació gratuïta i voluntària per recollir bolets, un document que es pot obtenir al web de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, el Govern podrà recopilar informació sobre el nombre de persones que busquen bolets i conscienciar-les sobre la futura obligatorietat d’adquirir la llicència.

L’aplicació del carnet del boletaire, la taxa de la Generalitat de Catalunya per recollir bolets, estava prevista per a aquesta temporada, però s’ha ajornat i es posarà en marxa la tardor del 2016 als boscos del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La taxa bàsica del nou carnet del boletaire aficionat serà de 5 euros per dia (es podran recollir fins a 5 quilos de bolets) i la llicència per a tota la temporada costarà 10 euros. Els professionals pagaran d’acord amb els quilos que recullin. Queden exempts de pagament els residents als municipis on s’aplicarà la regulació, els menors, els jubilats i les persones que pernoctin en algun dels establiments del municipi.

Els tiquets s’hauran d’adquirir obligatòriament l’any vinent si es pleguen bolets als boscos de Pallerols, a Montferrer i Castellbò; de Comes de Rubió, a Rubió; de Tres Comuns, a Rialp; de Costa Negra, a Sort, i de l’Obaga d’Orteu, a Soriguera. A aquestes àrees forestals propietat de la Generalitat se sumen el bosc comunal de Sant Joan de l’Erm i els boscos de Roní i Beraní, a Rialp. 

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

Web: www.aralleida.cat                                                               

 

Conselh Generau d’Aran

Tel. 973 64 18 01

Web: www.conselharan.org