EL CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS D’ÀGER ACULL EL 2n FESTIVAL D’ASTRONOMIA DEL MONTSEC

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger serà la seu del 2n Festival d’Astronomia del Montsec, que se celebrarà els dies 10 i 11 d’octubre. La Diputació de Lleida dóna suport a aquesta iniciativa, que vol apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme, l’anomenat turisme del coneixement.

 

El programa inclou la visita al COU “Viatgers galàctics” dirigida al públic familiar, amb sessió de planetari, observació solar al Parc de Telescopis, taller de coets i contacontes –inspirats en el cel i l’entorn–; visites per al públic general, amb sessió de planetari i observació del Sol; xerrades; sessions d’experiments científics; un taller sobre “Meteorologia i vi” –amb tast de vins de diferents anyades de tres cellers de la DO Costers del Segre–, o monòlegs científics en clau d’humor, a càrrec de científics professionals. A més, es farà un enlairament massiu de coets.

També s’ha programat una visita nocturna amb la participació de grans astrònoms de tots els temps, amb una sessió de planetari a l’Ull del Montsec i l’observació al Parc de Telescopis. L’activitat anirà a càrrec del personal del Parc Astronòmic, que es caracteritzarà de personatges com ara Newton, Galileu o Copèrnic, entre d’altres. Un dels actes més destacats és el cicle “Música sota les estrelles”, amb les actuacions del cantautor Jordi Montáñez (dia 10) i Xavier Monge Trio & Carme Canela (dia 11), amb sessió d’observació al Parc de Telescopis i copa de cava amb fruits secs del Montsec.

Totes aquestes activitats tindran la total implicació del personal del Parc Astronòmic del Montsec, que anirà caracteritzat de personatges històrics vinculats a l’astronomia. També hi haurà sessions fotogràfiques amb el Bòlid, el petit meteor, la mascota del parc.

Per a l’assistència a les activitats del festival s’han organitzat unes ofertes o paquets turístics d’una i dues nits de durada que inclouen altres activitats al Montsec. Per a més informació i compra del paquet turístic del festival cal consultar el web www.lleidaitu.com/festivalastronomic. Amb aquest pack, a més de participar en el festival, es podrà gaudir de l’allotjament i l’esmorzar dels dies 10 i 11, un sopar degustació en un restaurant de cuina tradicional, una visita guiada a un celler artesanal d’Os de Balaguer i tast de ratafies, un passeig anecdòtic pel poble i una visita a l’“Os Malignum Castrum” (el castell Inconquerible) i al Museu de Campanes de Catalunya.

L’acte de presentació, que es va celebrar a la seu de la Diputació de Lleida, va comptar amb la participació del diputat Eloi Bergós; de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell; del director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribes, i del director de Tu i Lleida, Jaume León.

El diputat Eloi Bergós va explicar que la Diputació de Lleida està i estarà al costat dels municipis i de la seva promoció turística i va afegir que aquest festival “n’és un exemple en majúscules”. Bergós va dir que aquesta experiència de ciència i turisme permetrà gaudir de l’espectacular cel del Montsec per mitjà d’activitats de caire científic i cultural adreçades a tots els públics.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, va manifestar que l’organització del festival respon a una de les recomanacions de la destinació turística Starlight i aprofita l’excepcionalitat del cel del Montsec com a element de desenvolupament econòmic de la comarca. Cañadell també va agrair el suport de la Diputació de Lleida i del Patronat de Turisme en totes les recomanacions i les iniciatives proposades pel Centre d’Observació de l’Univers.

El director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribes, va destacar que enguany hi haurà més activitats que l’any passat i que es concentraran en dos dies. A més, va afegir que les activitats del dissabte i el diumenge a la tarda són gratuïtes, amb la intenció d’atreure més dels 1.500 visitants de l’edició del 2014. El director de Tu i Lleida, Jaume León, va explicar que l’any passat es varen vendre 610 paquets turístics, ja que l’observatori és el gran dinamitzador del territori.

 

Més informació:

Centre d’Observació de l’Univers

Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46

Web: www.parcastronomic.cat

 

Tu i Lleida

Tel. 973 43 82 32

Web: www.lleidaitu.com