TEMPS PER COMPRAR OLI D’OLIVA VERGE EXTRA I VISITAR LES GARRIGUES I EL SEGRIÀ SEC

 

Fins ben entrat el febrer, s’ha fet cada cop més freqüent sortir a comprar a les cooperatives dels diferents pobles de les comarques de Lleida l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues. Durant la tardor i l’hivern se celebren diferents fires al voltant del preuat or verd i es poden seguir la Ruta de l’Oli de les Garrigues i els Camins d’Or Líquid al Segrià Sec per descobrir paisatges de gran bellesa i monuments excepcionals i, a més, es pot complementar la visita gaudint d’un dels menús oferts pels restaurants que participen a la XVII Mostra Gastronòmica de les Garrigues.
 

Els visitants que s’atansen a les cooperatives no solament vénen a comprar l’oli d’oliva verge extra, que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món. Cada vegada hi ha més persones que aprofiten el desplaçament per fer turisme a les Garrigues o a la zona sud del Segrià, dos territoris singulars, rics en patrimoni històric i amb un paisatge característic.

Així, els visitants poden recórrer la Ruta de l’Oli de les Garrigues per visitar algunes de les cooperatives i dels molins que hi ha a cada poble de la comarca; les pintures rupestres i el castell de l’Albi; la fortalesa dels Vilars i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de descoberta de les Garrigues-El Mirador, el Parc Temàtic de l'Oli i l’Espai Macià de les Borges Blanques; el Museu de l'Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell, la cooperativa i l’església de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs a la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; el taller artesà de picapedrer de la Floresta; la farinera de la Granadella; la sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; el Museu Etnològic i d’Arqueologia, el pou de gel i la sala d’exposicions del Molí de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; la col·lecció d’eines de la pagesia i els carrerons de pedra del Vilosell, i el nucli antic de Vinaixa.

Camins d’Or Líquid
El Consell Comarcal del Segrià organitza la tercera edició dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec, un programa d’activitats que es desenvolupa durant els caps de setmana de novembre a gener i que inclou la visita a les cooperatives segrianenques i una gran diversitat de propostes turístiques i culturals per conèixer llegendes, racons i paratges.

L’edició d’enguany dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec va començar el 13 de novembre a Aspa, per continuar a Maials, coincidint amb la XIV Fira de l’Oli Verd i XI Mostra de Truita d’Ametlles, i Llardecans. Alcanó agafa el relleu el diumenge 4 de desembre amb l’activitat “Fem de pagès per un dia!”, amb una visita guiada a un camp d’oliveres, on es recolliran olives de manera mecànica i de manera tradicional, i una visita guiada a la cooperativa per veure el procés d’elaboració de l’oli amb les olives collides anteriorment.

L’11 de desembre es farà a Alfés l’activitat “Cuinem orelletes!”, que inclou un esmorzar popular, un taller de fer orelletes i una ballada de sardanes i, a més, hi haurà el Mercadet dels Disbarats. El dissabte 17 de desembre se celebrarà el 3r Mercat de l’Or Líquid a Lleida, amb mostra i venda de l’oli verge extra de les cooperatives del Segrià Sec. Paral·lelament hi haurà tallers i activitats entorn de l’oli.

A Torrebesses tindrà lloc el 18 de desembre un concurs d’allioli i un recorregut guiat fins al nou Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, on es presentarà “L’inventari i catalogació de les construccions de pedra seca de Torrebesses”. Sunyer acollirà el diumenge 15 de gener l’activitat “L’oli, element de salut i taller de fer bones les olives”, amb una conferència sobre els beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la salut i un taller de fer bones les olives.

Fires i gastronomia
La XIV Fira de l’Oli Verd de Maials, municipi al sud de la comarca del Segrià, molt a prop de les Garrigues, va simbolitzar el cap de setmana del 19 i 20 de novembre el començament de la campanya de venda d’oli de les Garrigues. Altres manifestacions que tenen l’oli com a producte estrella són la Fira de Santa Caterina i Fira de l’Oliva Arbequina a Arbeca (del 25 al 27 de novembre), la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa (27 de novembre), la Festa de l’Oli Nou a Castelldans (4 de desembre), la Festa de l’Oli i Fira de l’Oli de la vall del Corb a Belianes (4 de desembre), la Festa de l’Oli Nou i de les Orelletes a la Pobla de Cérvoles (15 de gener), la Festa de l’Oli de l’Albi (al març) i la Fira de l’Oli i la Pedra a Vinaixa (24 i 25 de març). 

Del 20 al 22 de gener de 2012 tindran lloc la 15a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i la 49a Fira de les Garrigues a les Borges Blanques. Aquesta manifestació, que aplega uns 120 expositors i uns 60.000 visitants, se celebra des de l’any 1963 i té els seus orígens en la festivitat de Sant Antoni. L’any 1997 es va organitzar, juntament amb la Fira de les Garrigues, la primera edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra. Al saló s’exposa i es ven oli dels diferents molins i cooperatives de la comarca i hi té lloc la mostra gastronòmica. També es posen a la venda maquinària d’elaboració, viver i altres productes dels sectors comercial i industrial.

A més de l’activitat expositora, enguany s'hi promocionarà el pa de ronyó, els vins de la comarca i es presentarà l’agermanament entre la DO Oli de les Garrigues i la DO Pera de Lleida, que ha possibilitat la creació d’un allioli de pera.

D’altra banda, el Consell Comarcal de les Garrigues, juntament amb els restaurants participants, organitza la XVII Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el sabor tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Els vuit restaurants participants ofereixen els menús especials de la mostra els caps de setmana i els festius fins al 18 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius. Els establiments de la mostra són Carro Blanc, Erigard, Hostal Benet, Masia les Garrigues i Masia Salat, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues, i Granja La Manreana, de Juneda.

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen les Garrigues      
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Consell Comarcal del Segrià
Tel. 973 05 48 00
Web: www.segria.cat