INAUGURAT EL MUSEU GEOLÒGIC DE TREMP


Es tracta d’un equipament a l’aire lliure destinat a explicar els conceptes bàsics de la geologia, amb una especial atenció a les característiques pròpies del Pirineu, i sobre l'evolució de la Terra i de la vida.


La capital del Pallars Jussà, Tremp, consolida la seva importància com a punt de referència geològic amb la inauguració del Pirineus Geological Open Museum (PGOM). El museu, impulsat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), pretén atansar la geologia a la ciutadania d’una manera clara i pedagògica. 

L’equipament ha estat inaugurat l’11 de gener pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet; l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó.

El museu s'estructura en tres àmbits, el Jardí de les Roques, l'Avinguda dels Temps Geològics i el Far. El primer, situat al Parc del Barranc del Joncar, consta de tretze blocs representatius de roques dels Pirineus corresponents a períodes geològics concrets, com ara columnes de basalt, pissarra o diversos tipus de roca calcària. Cada bloc disposa d'un faristol amb la seva informació bàsica.

El jardí de roques de Tremp és el segon de Catalunya i complementa el que ja existia a Rubió, al Pallars Sobirà, ja que il·lustren fases geològiques diferents.

L'Avinguda dels Temps Geològics està situada al passeig Pompeu Fabra i es configura com una representació arquitectònica que reprodueix la Taula Internacional dels Temps Geològics, destinada a explicar 4.600 milions d'anys d'història del nostre planeta fent servir paviment de diferents colors. La taula combina una escala numèrica, per mesurar l'edat de la Terra en milions d'anys, i una escala en unitats de temps relatives, que permet dividir aquesta edat en eons, com l'arqueà, o en períodes, com el cretàcic o el juràssic, fins a l'actualitat.

El Far és una torre de sis metres d'alçària i amb il·luminació nocturna, fabricada en acer, amb tres gabions o caixes enreixades omplertes de pedra seca. Se situa a la confluència entre el Jardí de les Roques i l'Avinguda dels Temps Geològics, com a fita que uneix els dos espais.

El PGOM reforça la importància geològica d’aquesta zona, un territori de gran valor geològic que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus i on també es troben altres elements que ajuden a explicar l'evolució de la vida, com les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa. A més, es troba molt a prop del Centre de Suport Territorial de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Cal recordar a més que la Conca de Tremp-Montsec ha estat declarada fa dos anys Geoparc Mundial de la UNESCO, una distinció que reconeix la riquesa geològica i paleontològica, el patrimoni natural, històric i cultural d'aquest territori. El geoparc, batejat amb el nom d’”Orígens”, suposa un important revulsiu turístic per al territori i reforça la qualitat i la distribució dels productes turístics i locals, abasta més de 2.000 quilòmetres quadrats i està integrat per 19 municipis de 4 comarques diferents: el Pallars Jussà (14), la Noguera (3), el Pallars Sobirà (1) i l’Alt Urgell (1).

El PGOM ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'ICGC, l'Ajuntament de Tremp, el Gremi d'Àrids i també d'ajuntaments i particulars, que han cedit les roques que s'hi exposen. Les obres van començar durant el 2019 i han suposat una inversió de 235.000 euros.

Més informació:

Ajuntament de Tremp
Tel. 973  65 00 05
https://www.ajuntamentdetremp.cat/ca