L’ESPAI NATURA VOL POSAR EN VALOR LA BIODIVERSITAT DEL SOLSONÈS


El centre, situat a la Casa Gran del santuari del Miracle, al municipi de Riner (el Solsonès), pretén ser un punt de referència comarcal d'educació ambiental.


El Solsonès disposa d’un nou espai de visita, l’Espai Natura, destinat a mostrar la riquesa natural de tota la comarca, de nord a sud, especialment la fauna i la flora. L’equipament acull una exposició permanent sobre els espais naturals del Solsonès i explica també els serveis ambientals i aquells relacionats específicament amb les funcions de regulació de l’ecosistema i la biodiversitat que es desenvolupen a la comarca.

A més, l’Espai Natura disposa de la sala Florenci Codina, un espai on el visitant pot contemplar 700 coleòpters recollits al municipi de Riner durant els anys setanta pel col·leccionista Florenci Codina i cedits al centre per la seva família.

El centre acull durant l’estiu diverses visites guiades que permeten als visitants interpretar i conèixer els serveis ambientals de la comarca i familiaritzar-se amb els seus paisatges. Les visites, coordinades del Grup de Natura del Solsonès i Territori de Masies, s'emmarquen dins del projecte Bassadòria, el qual pretén generar espais de reflexió i oferir activitats per tal de reconèixer aquests serveis i vincular-ne el manteniment i la millora amb bones pràctiques i la participació veïnal i del visitant.

L’Espai Natura es pot visitar els dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 13.00 h. Entre setmana es pot visitar durant els horaris d’oficina de l’Ajuntament de Riner (tots els dies de 9 a 14 h, i els dimarts i dijous també de 16 a 19 h).

La creació de l’equipament va comptar amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Riner, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i de particulars com la mateixa família Codina.

El santuari del Miracle
El santuari del Miracle, inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), acull també l'Espai Barroc, projecte que pretén descobrir el patrimoni històrico-artístic barroc de la comarca.

De forta devoció mariana, el santuari fou construït arran de l’aparició de la Mare de Déu a dos pastors l’any 1458. És un conjunt format per l’església, que data del segle XVII; la Casa Gran, del segle XVI i que fou antic alberg de pelegrins; una casa d’espiritualitat que acull aquelles persones que cerquen un ambient de pau i pregària; les cel·les, i el monestir benedictí, atès per monjos procedents de Montserrat. Hi destaca el retaule barroc del segle XVIII situat a l’interior de l’església, obra de Carles Morató i del daurador Antoni Bordons. El santuari obre al públic cada dia de 10 h a 20 h.


Més informació:

Ajuntament de Riner
Tel. 973 48 08 15
Web: http://riner.ddl.net/

Santuari del Miracle
Tel. 973 480 002 / 973 09 09 16
http://www.santuarielmiracle.com/