EL CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS D’ÀGER ACULL EL 3r FESTIVAL D’ASTRONOMIA DEL MONTSEC

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger serà la seu del 3r Festival d’Astronomia del Montsec, que se celebrarà del 30 de setembre al 9 d’octubre. La Diputació de Lleida dóna suport a aquesta iniciativa, que enguany augmenta la seva durada fins als deu dies i les activitats, que passen de 24 a 34. A més, l’èxit de les edicions anteriors ha portat els organitzadors de l’esdeveniment a ampliar les localitzacions i a programar actes a les ciutats de Lleida i Balaguer.

 

L’objectiu del festival és donar a conèixer el Centre d’Observació de l’Univers apropant la ciència a tots els públics, descobrint el cel del Montsec i gaudint de les activitats relacionades amb la ciència i la cultura. Es tracta d’una nova forma de turisme i promoció del territori, el turisme del coneixement.

Les previsions dels organitzadors són duplicar el nombre de visitants de l’any passat i arribar als 3.000. El programa inclou una gran diversitat d’activitats pensades per a tota la família per tal de despertar l’interès per l’astronomia i un millor coneixement de la comarca de la Noguera. S’han organitzat visites guiades diürnes i nocturnes (també hi ha prevista la de “Viatgers galàctics”, recomanada per al públic familiar, amb sessió de planetari, observació del Sol, taller de coets i contacontes); observacions solars al Parc de Telescopis; una sessió d’experiments científics amb Dani Jiménez, presentador del programa “Dinàmiks” de TV3; un taller de receptes astronòmiques; dos concerts del cicle “Música sota les estrelles” (l’1 d’octubre, amb Tui Higgins&Xavier Monge Jazz, i el dia 8, amb Josep-Manel Vega Quartet); conferències de científics de prestigi; maridatges, i el taller “Meteorologia i vi”, a càrrec de la televisiva meteoròloga Mònica Usart amb tast de vins de diferents anyades de tres cellers de la DO Costers del Segre.

El festival també està dirigit als més petits i per això s’han programat jocs tradicionals de fusta, espectacles de contacontes i berenar. Fora del COU, a Balaguer es farà l’acte inaugural i un concert espectacle visual a càrrec de Daniel Negrín, mentre que la capital de la Noguera i l’IEI de Lleida acolliran diferents conferències.  

Durant l’esdeveniment se celebraran les primeres reunions per tal de poder organitzar un Congrés Internacional de Turisme Astronòmic l’any 2017, que tindrà la col·laboració de l’Agència Catalana de Turisme i reunirà els principals experts mundials i les millors experiències internacionals d’astroturisme.

Per a l’assistència a les activitats del festival s’han organitzat els paquets turístics de dues nits de durada per als dos caps de setmana del festival, per viure el territori amb la família, que inclouen nombroses activitats al Montsec. Per a més informació i compra del paquet turístic del festival cal consultar el web www.lleidaitu.com/festivalastronomic.

El Centre d’Observació de l’Univers preveu superar aquest any la xifra de 30.000 visitants (3.000 més que el 2015), tot un rècord per a unes instal·lacions que s’han convertit en un motor de dinamització del turisme i de la zona del Montsec amb un fort retorn econòmic directe i indirecte, que es calcula que és d’1,5 milions d’euros. També s’espera incrementar el nombre de paquets turístics venuts per visitar la zona, ja que es creu que s’arribarà als 800.

 

Més informació:

Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat

Tu i Lleida
Tel. 973 43 82 32
Web: www.lleidaitu.com/festivalastronomic