15è ANIVERSARI DE LES ESGLÉSIES DE LA VALL DE BOÍ COM A PATRIMONI DE LA HUMANITAT

El conjunt romànic de la Vall de Boí celebrarà el 30 de novembre el 15è aniversari de la designació com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO amb una jornada de portes obertes als temples.

 

La Vall de Boí reviurà aquest 30 de novembre l’emoció viscuda fa 15 anys quan la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat el conjunt format per vuit esglésies i una ermita per la seva unitat d’estil arquitectònic.

En aquest aniversari festa, el Centre del Romànic de la Vall de Boí proposa una jornada de portes obertes a les esglésies de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall, que es podran visitar de manera gratuïta durant el dilluns 30 de novembre, de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 19 hores.

Des de la declaració l’any 2000 de les esglésies romàniques com a Patrimoni Mundial fins al 30 de setembre del 2015, un total de 2.002.644 persones han visitat els temples de la Vall de Boí.   

El conjunt d’esglésies de la Vall de Boí va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. És format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball de la pedra acurat, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Cal destacar els conjunts de pintura mural que acollien les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, actualment conservats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), com també totes les talles produïdes pel taller d’Erill, entre les quals destaca el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill la Vall. A més, es pot veure en directe el vídeo mapping amb la recreació de les pintures de l’absis major de l’església de Sant Climent de Taüll, amb el Pantocràtor.

El Centre del Romànic de la Vall de Boí, situat a Erill la Vall, facilita que el turista pugui organitzar la seva ruta pel conjunt monumental, ofereix informació pràctica per visitar cadascun dels temples i concerta visites guiades, amb reserva prèvia, durant tot l’any.

La Vall de Boí disposa del certificat de Destinació de Turisme Familiar (DTF), atorgat per la Generalitat de Catalunya, perquè ofereix uns determinats serveis i equipaments de qualitat adaptats a les necessitats de les famílies amb infants. Aquest segell d’especialització és un projecte de col·laboració público-privada, atès que els serveis poden ser oferts tant per instal·lacions i equipaments públics com per les empreses turístiques privades de la destinació.

La Seu Vella de Lleida opta a ser Patrimoni de la Humanitat
El Consell de Patrimoni Històric va decidir incloure la candidatura del Turó de la Seu Vella a la llista indicativa de l’Estat que es presentarà a la UNESCO perquè el conjunt monumental pugui optar a ser declarat Patrimoni Mundial.

Ara la candidatura lleidatana, juntament amb tres monuments espanyols més, romandrà durant un any en aquesta llista indicativa i podrà millorar i ampliar el dossier tant com pugui, seguint les indicacions dels experts i dels organismes assessors. Quan el Consorci del Turó de la Seu Vella consideri que la candidatura ha arribat a la màxima excel·lència, la proposarà a l’Estat. L’Estat decidirà, entre tots els béns de la llista indicativa, el que consideri més adequat per presentar a París davant de la UNESCO per optar a ser declarat Patrimoni Mundial.

El conjunt monumental de la Seu Vella competeix en la categoria de Paisatge Cultural amb aproximació a Paisatge Urbà històric. La candidatura “Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà” és un document de més de 650 pàgines que recull tota la informació que justifica l’excepcional valor universal del Turó de la Seu Vella per ser declarat Patrimoni de la Humanitat sota tres criteris: històrico-artístic, paisatgístic i immaterial.

Més informació:

Oficina del Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
Web: www.vallboi.com

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: www.centreromanic.com

Consorci del Turó de la Seu Vella
Tel. 973 23 06 53
Web: www.turoseuvella.cat