JORNADES PER GAUDIR DE LA GASTRONOMIA DE LES COMARQUES DE LLEIDA

 

Els visitants de les comarques de Lleida poden complementar la seva estada turística amb la participació a les diferents jornades i mostres gastronòmiques que s’organitzen a la tardor per aprofitar els millors productes de la terra. Nombrosos restaurants lleidatans posen a disposició de tothom una oferta culinària fonamentada en la tradició i en l’excel·lència de matèries primeres de gran qualitat entre les quals destaquen l’ànec, els bolets, el trumfo o patata, l’oli d’oliva extra verge, la tòfona i l’andito (llonganissa típica de Bossòst). A més, els torrons de qualitat d’Agramunt són els protagonistes de la Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra i els vins de la D.O. Costers del Segre de la Festa de la Verema i el Vi de Verdú i de la Festa del Vi de Lleida.
 

Del 21 de setembre al 14 d’octubre té lloc la XIII Mòstra Gastronomica deth Lit (ànec), que organitzen el Conselh Generau d’Aran i Val d’Aran Era esséncia des Pirinèus, amb la col·laboració del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran i Paradores. Des de fa 13 anys diversos restauradors de la Val d’Aran ofereixen als seus clients, del divendres al migdia fins al diumenge a la nit, menús amb l’ànec com a producte estrella. Foies, magrets, confits i tota classe de derivats de l’ànec fan les delícies de qui tasta aquests plats. A aquesta iniciativa s’han afegit 10 allotjaments de la Val d’Aran –entre hotels, aparhotels, hostals i cases rurals– que ofereixen caps de setmana gastronòmics d’una o dues nits a un preu especial.

Els 8 restaurants participants en la Mòstra Gastronomica deth Lit són Era Coquèla i Era Mòla de Vielha (del 21 al 23 de setembre); Era Lucana de Vielha i Parador d’Arties (del 28 al 30 de setembre); Es Pletieus d’Escunhau i Unhòla de Bagergue (del 5 al 7 d’octubre), i Fonda d’en Pep de Vielha i La Tarteria d’Arties (del 12 al 14 d’octubre). El preu dels menús oscil·la entre els 30 i els 36,30 euros. Els comensals tenen l’oportunitat de participar en el sorteig d’un cap de setmana en un parador de Catalunya i de dues entrades per al circuit d’aigües de l’spa del Parador de Vielha.

La divuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitzen el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça i Restauradors de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebrarà els caps de setmana del 12 d’octubre al 4 de novembre. Dotze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials –a un preu que oscil·la entre els 35 i els 38 euros– basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els establiments participants són Hostal Casa Prades i Las Cumbres del Pont de Suert i Asador Vasco Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita de Taüll (del 12 al 14 d’octubre); L’Aüt d’Erill-la-Vall, La Llebreta de Barruera i Manantial del Balneari de Caldes de Boí (20 i 21 d’octubre); Casa Peiró de Cóll, Villa Maria de Llesp i Casós de Boí (27 i 28 d’octubre), i Casa Joanot d’Iran, Casa Prades del Pont de Suert i El Fai de Taüll (de l’1 al 4 de novembre). 

Tots els menús inclouen degustació d’Olis Oleaurum, una copa de cava, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 19 d’octubre a mitjan desembre les VIII Jornades Gastronòmiques del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants participants ofereixen un menú degustació amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 19 d’octubre coincidint amb la celebració de la 5a Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, on s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

Per divuitè any consecutiu el Consell Comarcal organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva extra verge dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra del 3 de novembre al 16 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius.

Els 9 restaurants participants són Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues; La Placeta d’Arbeca; Erigard, Masia Les Garrigues, Masia Salat i Hostal Benet de les Borges Blanques; La Garbinada de Granyena de les Garrigues; El Castell de la Floresta, i La Manreana de Juneda.

De l’1 de desembre de 2012 al 31 de març de 2013 tindrà lloc la IV Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”, en què diferents restaurants de la Baronia de Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana proposen una oferta culinària de plats cuinats amb la tòfona negra fresca de la zona –de gust dolç i aroma forta i penetrant– com a element principal i estrella de la temporada. D’altra banda, aquesta mostra també ofereix l’oportunitat de poder adquirir “Tòfona de la Baronia de Rialb” i de gaudir d’una proposta d’ecoturisme tot visitant els camps de cultiu i descobrir a fons un món misteriós, que només uns pocs coneixen.

Del 2 al 9 de desembre es desenvoluparà a Bossòst (la Val d’Aran) Era V Setmana der Andito, mostra gastronòmica en la qual participen diversos restaurants i bars del poble, que cuinaran un plat amb andito, llonganissa típica de Bossòst, elaborada artesanalment pels carnissers de la vila.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana del 13 d’octubre al 4 de novembre les XI Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. També inclou xerrades al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos i exposició de bolets al museu.

A més de les jornades, se celebraran diferents fires on la gastronomia té un paper important, com ara la Festa de la Fruita Dolça de Corbins, la Fira de l’Empelt de Peracamps-Llobera i la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (6 i 7 d’octubre); la Fira de Llessui i la Fira de Tardor de Sant Llorenç de Morunys (7 d’octubre); la Festa de la Verema i el Vi a Verdú i la Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra d’Agramunt (del 12 al 14 d’octubre); la Fira del Rovelló de Coll de Nargó i la Festa de la Poma i els Templers de Barbens (13 i 14 d’octubre); la Fira del Mostillo de Llimiana (14 d’octubre); Cervisia Lleida (del 19 al 21 d’octubre); la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona i la Fira de Santa Teresa d’Esterri d’Àneu (20 i 21 d’octubre); la Fira de la Girella del Pont de Suert (21 d’octubre); la Fira de Tardor de Tírvia i la Fira del Codony de Tremp (27 d’octubre); la Fira del Bolet d’Isona (28 d’octubre); la Fira de Tots Sants d’Oliana (1 de novembre); la Fira d’Ous d’Euga a Sant Llorenç de Morunys i la Fira de la Tardor de Sort (3 i 4 de novembre); la Festa del Vi de Lleida (4 de novembre); la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià (11 de novembre); la Fira de l’Oli Verd de Maials (17 i 18 de novembre); la Fira de Santa Caterina d’Arbeca (del 23 al 25 de novembre); la Fira de Sant Andreu d’Organyà (24 i 25 de novembre); la Festa de l’Oli dels Torms, la Festa de l’Oli de Belianes, la Festa de l’Oli Nou de Castelldans i la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa (2 de desembre); la Fira de la Vall de Tuixén i la Fira d’Hivern de Conques (8 de desembre); la Fira de Santa Llúcia de Navès (9 de desembre), i la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (16 de desembre).

Més informació:

Mòstra Gastronomica deth Lit
Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10
Web: www.visitvaldaran.com 

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 973 69 03 53
Web: www.turismealtaribagorca.com 

Jornades Gastronòmiques del Solsonès
Tel. 606 24 70 69
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Oficina de Turisme del Solsonès
Tel. 973 48 23 10
Web: www.turismesolsones.com

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”
Tel. 973 05 60 34
Webs: www.segrerialb.cat / www.tofonabaroniarialb.cat

Era Setmana der Andito
Tel. 973 64 80 98

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Oficina de Turisme del Pallars Jussà
Tel. 973 65 01 87
Web: www.pallarsjussa.cat 

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: http://www.lleidatur.com/turisme/quefer/gastronomia/tardor_gastronomica.aspx