850è ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ DEL MONESTIR DE LES AVELLANES

La construcció celebra l’efemèride amb diversos actes festius i la restauració del claustre romànic. Situat al municipi d’Os de Balaguer (la Noguera), l’equipament s’ha convertit en un centre turístic de primer ordre, amb una hostatgeria i un prestigiós restaurant.

 

Un espectacular concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell va tancar els actes commemoratius del 850è aniversari del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, edificació d’origen medieval que ha esdevingut un important equipament que atreu tant el turisme religiós i el de negocis com el turisme en general. Propietat dels Germans Maristes, el convent combina el seu interès històric —l’església gòtica és l’obra més rellevant del monestir, juntament amb els sepulcres del panteó dels Comtes d’Urgell, que actualment es troben al Metropolitan Museum of Art de Nova York— amb equipaments moderns que permeten estades de lleure i reunions d’empresa.

Bastit en un suggestiu entorn natural, el monestir disposa de 37 habitacions, 11 sales equipades amb les darreres tecnologies i un restaurant, i ha esdevingut un lloc perfecte per a estades lúdiques i per celebrar convencions, congressos i xerrades de format mitjà. El restaurant presenta una carta basada en la gastronomia tradicional lleidatana i en productes de la terra de qualitat, amb menús de temporada (calçots, bolets, etc.) i propostes originals com el “Menú Astronòmic”, dissenyat pels cuiners de l’establiment amb la col·laboració del director científic del Centre d'Observació de l'Univers del Montsec. El centre també organitza visites guiades i estades d’estiu, entre d’altres activitats.

La importància que ha assolit el monestir de les Avellanes com a centre turístic queda ben palesa amb la presència de grups de dins i fora de l’Estat. Així, una seixantena d’operadors de turisme de negoci indis, que a primers de febrer han fet un viatge de familiarització per Catalunya amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, han visitat les instal·lacions del centre turístic i s’hi han hostatjat una nit.

A poca distància de l’equipament, a més, hi trobem poblacions d’interès com Balaguer, Os de Balaguer i Àger, prestigiós centre d’esports d’aventura aeris i que acull també el Centre d’Observació de l’Univers. Igualment, a la zona trobem paratges espectaculars com la serra del Montsec i el congost de Mont-rebei. 

Els actes de la celebració
A més de concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida —que va interpretar obres de Wagner, Chopin, Khatxaturian i Granados—, els actes de celebració del 850è aniversari, que van tenir lloc el proppassat 20 de febrer, van incloure un repic de campanes de benvinguda a càrrec de la Confraria de Campaners de Catalunya; una conferència del degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta, sobre “La fundació del monestir de les Avellanes en el context d’una nova espiritualitat”, i una ofrena floral als Comtes d’Urgell, fundadors del monestir.

Pel que fa al monument en si mateix, cal destacar una iniciativa destacada com ho és la restauració del claustre romànic (bastit entre els segles XII i XIII), una millora que finalitzarà enguany. Es tracta de l’únic claustre d’aquest estil que resta sencer a la Noguera, i també l’únic d’una abadia premonstratesa que hi ha a Catalunya.

Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes fou fundat l’any 1166 per l’orde monàstic dels premonstratesos, amb el suport dels Comtes d’Urgell, Ermengol VII i la seva muller Dolça de Foix, que els concedeixen aquest terreny per construir-hi el convent. L’etapa de major esplendor del monestir fou la medieval, del segle XII fins al segle XV: les construccions més destacables del complex són d’aquesta època, com el claustre romànic, del segle XII, l’obra més antiga del monestir, o la basílica gòtica, feta bastir per Ermengol X al segle XIV sobre una l’església romànica anterior per convertir-la en panteó dels Comtes d’Urgell.

Del segle XV al XVII s’obre l’etapa de decadència, tot i que durant l’època de la Il·lustració registra un segon període d’esplendor, amb la creació de l’escola històrica de les Avellanes —precursora de la historiografia moderna catalana— i la construcció d’una valuosa biblioteca (avui desapareguda); la prosperitat d’aquests anys contrasta amb guerres i destruccions que provoquen la reforma o l’edificació de les construccions d’estil neoclàssic com ara el porxo, el refectori i la font de la Mallola.

En total, els premonstratesos hi visqueren 650 anys, fins al 1835, en què foren expulsats per la llei de la desamortització de Mendizábal. Molts béns i el monestir mateix foren subhastats l’any 1840, i l’abandó provocà l’espoli i la destrucció de les restes, que canviaren d’un propietari a l’altre fins a l’arribada dels maristes.

L’any 1910 els Germans Maristes adquiriren el monestir, on situaren el seminari de formació. Després de la Guerra Civil i dels anys de postguerra, retorna la prosperitat a Bellpuig de les Avellanes, amb la qual cosa s’inicia la tercera etapa d’esplendor. En destaquen la restauració i la reconstrucció del temple gòtic (1952-1966), la millora de l’entorn del monestir i la construcció de la casa de colònies Quatre Vents. El monestir és avui dia una hostatgeria oberta a tothom.

Més informació:

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes
Ctra. C-12, km 181 (25610 Os de Balaguer)
Tel. 973 43 80 06
avellanes@maristes.org - http://www.monestirdelesavellanes.com