EL PIRINEU I LES TERRES DE LLEIDA PRESENTEN LES NOVETATS TURÍSTIQUES A FITUR

La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, ha participat del 20 al 24 de gener a la 36a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2016 de Madrid dins de l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme amb les marques “Pirineus” i “Terres de Lleida” per donar a conèixer tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida (neu, esports d’aventura, natura, productes culturals i gastronòmics, etc.). Les falles i la festa del foc del Pirineu, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, es van presentar com una de les novetats principals dins de l’acció de promoció de la Diputació de Lleida

 

Amb la marca turística “Pirineus” hi van ser presents els consells comarcals de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès, i amb el taulell “Terres de Lleida”, els consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià i l'Urgell. La Val d’Aran va disposar d’un espai propi dins del mateix estand de l’Agència Catalana de Turisme.

La Diputació de Lleida va tancar a Fitur més d’una vintena d’accions de promoció per al 2016 amb els Centres de Promoció de Turisme de Catalunya a l’estranger de l’Agència Catalana de Turisme, destinades a incrementar el nombre de turistes procedents d'Alemanya, el Benelux, França, el Regne Unit, Israel, Itàlia, els EUA, Rússia i els països de l’Est, com també de l’Àsia, mercats interessats en l’oferta de natura, cultura, turisme actiu, neu o les propostes de senderisme del Pirineu i les Terres de Lleida. Així mateix, durant el saló es van negociar diferents accions de difusió de l’oferta turística de Lleida amb diversos mitjans de comunicació. A tot plegat cal afegir la participació d’un bon nombre d’empresaris i operadors turístics lleidatans que van mantenir contactes i reunions comercials a l’estand de Catalunya a Fitur.

Entre les novetats que el Patronat de Turisme va presentar a Fitur 2016 destaca el projecte “Moturisme Ara Lleida” que impulsa la mateixa Diputació. Es tracta d’un producte pioner a l’Estat espanyol per promocionar de manera específica el segment del turisme vinculat amb els aficionats a viatjar amb moto. També es va informar del distintiu, pioner a Catalunya, “Benvinguts! senderistes i cicloturistes”, que també impulsa el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i que s’ha atorgat a 40 establiments d’allotjament turístic de les comarques lleidatanes que acrediten que disposen d’un conjunt de serveis que s’adeqüen als practicants de senderisme i cicloturisme. 

Així mateix les comarques de la plana de Lleida han creat una vintena de nous paquets experiencials, que se centren en 12 eixos temàtics diferents que són astronomia, Camí de Sant Jaume, castells, celebrity, citybreak, cultura, enoturisme i oleoturisme, gastronomia, història, natura, pobles amb encant i vida rural. Aquests packs es comercialitzen, entre d’altres plataformes, per mitjà de l’Agència Catalana de Turisme.

La Diputació de Lleida ha senyalitzat la cinquena de les rutes d’evasió dels jueus de l’Holocaust pel Pirineu de Lleida, que se suma a les quatre que ja formen part del projecte “Perseguits i salvats”. El nou itinerari enllaça les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà.

El Patronat de Turisme també va promocionar el conjunt de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, que continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat espanyol, amb 494 km de pistes entre alpí i nòrdic i 92 km de circuits per a raquetes. També va fomentar  l’oferta de turisme actiu i esports d’aventura, que disposa a la demarcació de Lleida de 234 empreses, distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques lleidatanes. Un any més la demarcació de Lleida manté el lideratge a l’Estat espanyol en aquest àmbit i constitueix un referent bàsic en les activitats d’aigua, de terra i d'aire.

Les novetats de les comarques de Lleida
Les falles i la festa del foc del Pirineu, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, es van presentar com una de les novetats principals dins de l’acció de promoció de la Diputació de Lleida. La declaració, que va tenir lloc l’1 de desembre de 2015, beneficia 63 pobles de Catalunya, d’Aragó, d’Andorra i de França que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan. Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

L'acció posa en valor la tradició de les festes del foc en un sentit ampli i, més concretament, en els 15 municipis de les comarques de Lleida que han estat distingits per la UNESCO com a preservadors d'aquesta tradició ancestral juntament amb 48 pobles més de Catalunya, Aragó,  Andorra i França. Per al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, “les falles són identitat col·lectiva, carregades de valors i costums seculars de la gent del Pirineu. Un element inqüestionablement dinamitzador que passa a formar part de l'oferta turística”.

El Parc Astronòmic del Montsec ha posat en marxa el primer observatori-aula d’Europa, que permet observar els estels, per mitjà de la projecció en el sistema de vuit pantalles d’imatges de l’Univers captades per un telescopi de 50 cm de diàmetre, i poder escoltar a la vegada les explicacions dels especialistes de l’observatori i interactuar amb la resta dels assistents a l’aula. La zona del Montsec, a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, i el Cabildo Insular de La Palma, a les Canàries, impulsen la creació d'una Xarxa de Destinacions d'Astroturisme com a eina per potenciar el treball conjunt, la formació i l'intercanvi de coneixements en les activitats relacionades amb l'estudi, la promoció, el foment, la difusió i la comercialització dels diferents serveis i productes turístics coincidents, com ho són els estels, la natura i el lleure actiu.

L’espai Dinosfera, el centre d’interpretació paleoambiental de Coll de Nargó (l’Alt Urgell), ha reobert les portes després de renovar la museografia. Com a gran novetat, la infraestructura incorpora una reproducció d’un titanosaure de set metres de longitud. El visitant també pot conèixer com és la reproducció dels rèptils actuals i quines diferències i semblances hi ha amb la reproducció dels dinosaures.

Al municipi d’Odèn, al Solsonès, ha obert les portes el Salí de Cambrils, en què es pot passejar per l’antic complex on es fabricava la sal i gaudir dels banys termals que provenen de la font de Ribera Salada. D’altra banda, el cementiri modernista d'Olius, a la mateixa comarca del Solsonès, celebra aquest 2016 el centenari de la seva construcció. El conjunt té un gran valor patrimonial. És obra de l'arquitecte Bernadí Martorell, deixeble d'Antoni Gaudí i nebot del també arquitecte modernista Joan Martorell.

La Val d’Aran aposta per les proves esportives. El pròxim 10 de juliol acollirà la sortida de l’etapa del Tour de França 2016 amb final a Andorra. La 37a edició de la Marxa Beret tindrà lloc el 6 i 7 de febrer i per primera vegada serà Campionat d’Europa de Maratons d’esquí. D’altra banda, després de la bona acceptació que ha tingut el primer any de la ruta del Tour de l’Aneto, els organitzadors han decidit unir en un itinerari a peu el Parc Natural Posets-Maladeta i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La ruta 2 Parcs tindrà 9 etapes, un recorregut de 155 km i un desnivell acumulat de 15.520 m, amb sortida i arribada a Vielha.

Continuant en l’àmbit esportiu, la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça, acollirà del 22 al 24 de juliol els Campionats del Món d’Skyrunning en les modalitats Ultra, Skymarathon i Km Vertical. Finalment cal destacar que la cursa de muntanya RialpMatxicots del Pallars Sobirà va ser escollida com la millor ultratrail de l’any 2015.

Per la seva banda, la Seu d'Urgell acollirà el 2017 el Congrés Europeu d'Esports a la Natura (ENOS'2017). D’aquesta manera, es valora el potencial de turisme i esport a la naturalesa que ofereixen la Seu d'Urgell i la comarca de l’Alt Urgell. El Congrés Europeu d'Esports a la Natura serà organitzat conjuntament per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).

També en el vessant esportiu, la Seu d’Urgell i Sort acolliran l’any 2019 els Mundials d’eslàlom, descens i freestyle d’aigües braves. El Mundial de freestyle (estil lliure) es disputarà el mes de juliol del 2019 a Sort. La Seu d'Urgell acollirà els Mundials d'eslàlom i descens, en la seva modalitat esprint, al setembre d'aquest mateix any.

En l’àmbit de natura destaca el 60è aniversari de la creació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya, el 21 d’octubre passat, mentre que l’estany d’Ivars i Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell, ha celebrat el desè aniversari de la seva recuperació. Durant aquest temps, s’hi han creat una vintena de petites illes, diferents embarcadors, miradors, dos pàrquings i passarel·les, entre d’altres. En l’actualitat, s’hi han registrat més de 200 espècies d’aus, entre sedentàries, hivernals, estivals o de pas.

D’altra banda, s’ha posat en marxa el projecte de cooperació catalana "Fem Parc", que  reuneix les diferents propostes d'ecoturisme que es poden dur a terme al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l'Alt Pirineu i al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

També ha estat de celebració la Ruta del Cister, que ha complert 25 anys d’existència com a marca turística ben consolidada. La marca de referència en l’àmbit del turisme cultural no solament difon els tres monuments religiosos (Vallbona de les Monges, a la demarcació de Lleida, i Poblet i Santes Creus, a la província de Tarragona), sinó que promociona també l’artesania, la gastronomia, les festes i les fires, el turisme rural, el senderisme, els pobles amb caràcter (com ara Vallbona de les Monges, Guimerà o Tàrrega), la història i la natura.

Finalment, entre moltes altres propostes turístiques, també es va promocionar a Fitur el Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic amb tren entre la ciutat de Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar, que l’any 2016 arribarà a la seva vuitena temporada. El Tren dels Llacs té com a atractius un paisatge singular i múltiples possibilitats lúdiques i gastronòmiques per als visitants al llarg del recorregut per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà.

La Val d’Aran, Destinació Turística Intel·ligent
En el marc de Fitur, la Val d’Aran va rebre el distintiu de Destinació Turística Intel·ligent, atorgat per la Societat Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (SEGITTUR), que avala la incorporació al model turístic del territori del treball en innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat, quatre factors competitius que garanteixen el present i el futur del turisme a la Val d’Aran.

SEGITTUR va iniciar el treball de Destinació Turística Intel·ligent a la Val d’Aran el mes de juny passat. Un treball que va consistir a analitzar i diagnosticar les línies d’actuació fetes a l’Aran com a destinació turística en les quatre variables que defineixen una Destinació Turística Intel·ligent: innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. La fase final va consistir en l’elaboració d’un informe de recomanacions que s’integraran com a programes específics en el nou Pla de Turisme Val d’Aran 2016-2020, que en l’actualitat s’està elaborant.

Aquest reconeixement de la Val d’Aran se suma als anteriors, entre els quals destaquen el de destinació sostenible Biosphere atorgat pel Global Sustainable Tourism Council de la Fundació Nacions Unides, finalista en els Destination Leadership atorgats per la National Geographic Society i la ITB de Berlín.

Premis a empreses del Pallars Sobirà
D’altra banda, l’empresa Outdoor Adventour, amb seu a Sort (el Pallars Sobirà), va ser la guanyadora del Premi Fitur Aire Libre 2016, el 21è concurs del millor producte de turisme actiu en la categoria nacional, amb una proposta que porta per títol “The Great Pyrenean Adventure. Lleida” (La Gran Aventura Pirinenca. Lleida) i que proposa un combinat de natura i activitats de turisme actiu pel Pirineu lleidatà. El tour guardonat consta de dos dies complets en plena natura i amb la pràctica de dues activitats de turisme actiu i esports d'aventura com el ràfting al riu Noguera Pallaresa el primer dia i el descens del Barranc de l'Infern, el segon. Entre una activitat i l'altra es passa la nit en un campament de muntanya muntat especialment per al grup, de tal manera que es podrà dormir enmig d'un meravellós paratge aïllat i poc conegut del Pallars.

A més, TripAdvisor, el major web de viatges del món, ha guardonat l'Hotel Roca Blanca d'Espot (el Pallars Sobirà) amb el premi Travellers’ Choice Hotels 2016, en la categoria de Petits Hotels, per la qualitat del servei i la relació preu-qualitat a partir de les opinions i les valoracions específiques que fan els clients. L’establiment disposa de 16 habitacions, gimnàs, sauna, un saló amb xemeneia, sala de reunions i jardins amplis.

Més informació:

Diputació de Lleida
Tel. 973 70 41 17
Web: www.diputaciolleida.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat