Notícies

Tornen les falles dels Pirineus i la festa del foc

Dimecres, juny 1, 2022
©Oriol Riart

El Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà  i la Val d’Aran seran l’escenari en diferents pobles de la celebració d’aquesta festa de tradició mil.lenària durant els mesos de juny i juliol

La festa del foc ja es prepara per al solstici d’estiu d’aquest mes de juny. El Pirineu de Lleida ja té el calendari definit de les baixades de les falles a les comarques dels Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i la Val d’Aran, mentre les entitats segueixen treballant de forma conjunta per a la modernització de la tradició per difondre-la millor i treballar conjuntament an la seva promoció.

Com ja és habitual, la primera baixada de falles tindrà a l'única població del Pallars Jussà que celebra les falles, la Pobla de Segur. Serà la nit del 17 de juny, en motiu de la festa en honor a la Verge de Ribera. Aquesta festa tant tradicional del Pirineu ve marcada pel solstici d'estiu seguirà el 23 de juny als poble d'Alins i d'Isil, al Pallars Sobirà, mentre que dos dies més tard, serà el torn de les de València d’Àneu, a la mateixa comarca. Les darreres en fer-ho seran les falles d’Alós, que celebrarà les falles el dia 2 de juliol. Aquest és el calendari del Pallars Sobirà. I a l’Alta Ribagorça, es comença per Durro el 18 de juny, el 23 de juny toca el torn a Boí, Casós, Vilaller i el Pont de Suert i el 25 de juny són es falles de Senet. Ja al juliol, hi haurà les falles de Barruera el dia 3, el 9 seran les d’Erill la Vall, el 15 a Taüll, la baixada festiva del 22 de juliol al Pla de l’Ermita i les falles de Llesp del dia 23 tanquen el calendari. A la Val d’Aran destaquen la crema Eth Aro a Arties i Les, per la nit de Sant Joan.

Com a activitat prèvia, Isil, al Pallars Sobirà, ha accolit aquest mes de maig una jornada festiva i de treball de les diferents associacions que celebren falles i en la que s’ha destacat el retorn a la normalitat i les ganes de festa després de la pandèmia de la Covid-19. Les previsions d’afluència de públic, a més, són molt bones, segons les entitats.

La trobada va servir també per donar a conèixer les conclusions I propostes del projecte Prometheus, nascut arran del reconeixement de les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l'any 2015. Aquesta iniciativa vol potenciar la tradició fallera, present a Catalunya, Andorra i França i la seva difusió.

Un dels projectes que es posarà en Marxa de forma imminent és el Museu Virtual, en procés de creació des de fa mesos i que es donarà a conèixer aquest mes. Una altra iniciativa és unificar criteris en la senyalització, de manera que cada poble fallaire dels tres països pugui lluir una informació sobre les falles i que sigui homogènia entre ells. Finalment, es prepara una proposta per fer difusió de les falles a les aules. Per aquest motiu, s'han creat les maletes fallaires, un material educatiu amb jocs que serviran perquè els alumnes de primària i també dels instituts coneguin més a fons aquest gran element patrimonial de les comarques del Pirineu.

Recordar que aquesta festa consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d’aquesta tradició festiva, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les singularitats locals de cada zona o poble. La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Aquesta important tradició que es celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França va ser reconeguda, com ja s’ha dit, pel seu gran valor patrimonial com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el mes de desembre de 2015.

www.pallarssobirà.cat

www.altaribagorça.cat

www.visitvaldaran.com

www.fallesisil.cat