Notícies

Torna la millor gastronomia de Les Garrigues

Dimarts, novembre 5, 2024

La Mostra Gastronòmica de Les Garrigues, que té com a protagonista principal l’oli d’oliva verge extra, té lloc entre l’1 de novembre i el 15 de desembre amb la participació de vuit restaurants de la comarca

Per trentè any consecutiu, el Consell Comarcal ha posat en marxa la Mostra Gastronòmica de Les Garrigues per tal de donar a conèixer la cuina característica de la comarca així com el sabor tan especial que l’oli d’oliva dona a les elaboracions culinàries, i que convida també els visitants a descobrir els encants monumentals i paisatgístics de la zona. Els restaurants participants en aquesta edició pertanyen als municipis de Cervià de Les Garrigues, l’Albi, la Pobla de Cérvoles, les Borges Blanques i Tarrés, i ofereixen, entre l’1 de novembre i el 15 de desembre, els menús especials en els àpats dels migdies i de la nit dels dissabtes i en els dels migdies dels diumenges.

Concretament, els restaurants que hi participen són Ca la Margarida (l’Albi), Hostal Benet (les Borges Blanques), Masia Les Garrigues (les Borges Blanques), Els Fogons de la Carme (Cervià de Les Garrigues), Cafè Terrall Restaurant (les Borges Blanques), El Sindicat (Tarrés), Les Cuines de la Llena (la Pobla de Cérvoles) i El 9 Syrah (les Borges Blanques). Es recomana a les persones interessades reservar taula amb antelació.

Entre la cinquantena de plats que es poden tastar en els diferents establiments de la mostra podem trobar l’arròs d’ànec i foie, el cabrit amb barbacoa de fruits d’esbarzer, ceba rostida i emulsió de fonoll, el carpaccio de peus de porc amb pinyons torrats i reducció de vi, els bolets de temporada saltats amb llonganissa esmicolada, els caragols a la gormanda, la llonganissa a la tupina amb emulsió de samfaina i pa d’oli, l’espatlla de corder de Les Garrigues amb cremós de patata trufada, el caneló de mel i mató amb fruita seca, la broqueta de moniato glacejat amb taronja, miso i mel o el lingot melós d’ibèric amb mel de taronger i soja, encenalls de formatge blau, codonyat i bolets de temporada.

Cal recordar també que el Consell Comarcal de Les Garrigues ha elaborat un Catàleg d’Experiències Oleoturístiques de Les Garrigues que recull tretze propostes singulars i sis restaurants de la comarca, cinc dels quals disposen del distintiu de qualitat “Restaurant Verge Extra”.

Es tracta d’un aparador on descobrir, des d'una perspectiva totalment diferent, un producte únic com és l'oli d'oliva verge extra de Les Garrigues, reconegut arreu del món. Al catàleg es poden trobar visites a molins i obradors, tastos guiats, collita d'olives, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts pels millors paisatges de l'oli del territori, a més d'alguns dels millors productes artesanals com ara el vi.

La comarca de Les Garrigues té una gastronomia rica i variada, que va des dels típics plats de pagès, com l’olla barrejada, les faves i els caragols bullits amb allioli, fins a la gran varietat d’amanides que es preparen amb l’excel·lent oli que es produeix a la comarca. Els productes autòctons són els ingredients habituals en la preparació dels plats més representatius de la comarca. Les ametlles, la fruita dolça i la mel són alguns dels aliments que s’hi produeixen. Les olives arbequines constitueixen també un aperitiu molt apreciat.

La cassola de tros és una tradició gastronòmica popular, i en alguns pobles de la comarca se celebren concursos i festes al voltant d’aquest plat amb un alt grau de participació. Les orelletes són el dolç típic de la comarca.

Més informació:

Oficina Comarcal de Turisme
Tel. 973 14 26 58
www.turismegarrigues.com/ca/onmenjar/mostragastronomica/