Ruta de les Cabanes de pedra seca a les Garrigues

La Ruta de les Cabanes de Volta permet visitar 10 cabanes, 1 aljub i dues construccions més destinades a recollir l’aigua de la pluja. El visitant podrà gaudir mitjançant la ruta d’aquest important patrimoni de l’arquitectura popular de la comarca.

Totes aquestes construccions de pedra seca són visitables i disposen d’una senyalització del recorregut de la ruta, a més de les seves característiques i la seva història.

La comarca de les Garrigues disposa d’un ric patrimoni d’arquitectura popular amb les construccions rurals de pedra seca com ara les cabanes de volta, els aljubs, els recers, les balmes o els murals, que es troben disseminats per tots els seus pobles. Aquest patrimoni aplega més de 1.100 construccions.

Les cabanes de volta són unes construccions força curioses i actualment emblemàtiques de la comarca de les Garrigues, construïdes per l’estança al camp durant la recollida de les olives. La construcció de cabanes va tenir el seu moment àlgid durant la segona meitat del segle XIX.

 

Recorregut total de la ruta: 60 km.

Castelldans: a 2,8 km des del poble (carretera de l’Albagés).

Les Borges Blanques:
Cabana de les Pedreres: 200 m des de la rotonda del polígon de la Floresta.
Cabana del Quintillà: 2,2 km des del començament de la ruta a la carretera de Cervià de les Garrigues.

Vinaixa: 2,6 km ruta d’anada des de la carretera (davant de les piscines municipals).

L’Albi: 1,7 km des del començament de la ruta a la carretera del Vilosell.

El Vilosell: 1, 2 km des de l’Ermita de Sant Sebastià. Aquesta ruta del Vilosell, a més a més de la cabana que inclou aquest desplegable, compta amb 9 cabanes més i altres construccions de pedra seca que podeu visitar.

 

Més informació: Consell Comarcal de les Garrigues

Fotos
Vídeos