Ruta 3 Valls

La Ruta 3 Valls és una travessa circular de 4 etapes de durada amb inici i arribada al Pont de Suert, que recorre a peu la Vall de Boí, la Vall de Barravés i la Vall de Castanesa. Aquest itinerari fa descobrir a l’excursionista la riquesa natural i cultural de l’Alta Ribagorça catalana i la Ribagorça aragonesa. És la millor manera de gaudir de la pràctica esportiva del senderisme per uns paratges incomparables, a tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i del Parc Natural de Posets Maladetes, alhora que es visita el patrimoni cultural de la zona, ja que es fa nit als pintorescs pobles d’aquestes valls pirinenques.

La Ruta 3 Valls es pot fer de manera autònoma o guiada durant els mesos de maig a octubre.

El forfet inclou el llibre exclusiu de seguiment de la Ruta 3 Valls, track oficial per al teu GPS, la samarreta exclusiva de la Ruta 3 Valls i dret de participació en el sorteig d’unes fantàstiques botes de muntanya.

La Ruta 3 Valls posa a la teva disposició un servei de guies de muntanya amb titulació oficial i grans coneixedors de la zona, i un servei de transport d’equipatge perquè caminis amb més comoditat.


 

Etapa 1 El Pont de Suert – Erill-la-Vall

DISTÀNCIA: 19,32 km
DESNIVELL +: + 675 m
DESNIVELL -: - 267 m
HORARI APROX.: 6 h

La Ruta 3 Valls comença a la Plaça Major del Pont de Suert, travessa el casc antic fins al pont del riu Noguera Ribagorçana, on agafa el Camí de l’Aigua en direcció a la Vall de Boí fins a Barruera. És un camí molt bonic entre boscos, prats i sempre a la vora del Noguera de Tor, on podrem veure el fantàstic pont romànic de Castilló de Tor, el pantà de Llesp, el Salencar de Barruera i l’església romànica de Sant Feliu. A partir d’aquí es puja a Erill-la-Vall, un dels pobles més pintorescos de tota la comarca i on es troba la ben conservada església romànica de Santa Eulàlia.
 

Etapa 2 Erill-la-Vall – Aneto

DISTÀNCIA: 13,00 km
DESNIVELL +: + 975 m
DESNIVELL -: - 814 m
HORARI APROX.: 6 h

Des de la plaça del poble es puja cap a la collada de Basco, un camí amb fort pendent però amb les millors vistes de la Vall de Boí i de les muntanyes del Parc Nacional d’Aigüestortes. Des d’aquí cap a Port Gelada, on albirarem la Vall de Barravés i les seves grans muntanyes al fons, com el Pic de la Tallada, el Vallibierna, els Russels i l’Aneto. La baixada discorre per la ruta interpretada de la fauna de Senet i des d’aquí fins al poble d’Aneto, ja a la Ribagorça aragonesa.
 

Etapa 3 Aneto – Castanesa

DISTÀNCIA: 21,37 km
DESNIVELL +: + 1.050 m
DESNIVELL -: - 945 m
HORARI APROX.: 8 h

Es puja pel GR18 fins al Coll de Salines, on tenim fantàstiques vistes cap a les muntanyes de la Vall de Boí a l’est, i cap a Castanesa al sud. El camí circula en tot moment per camp obert i terreny poc transitat que transmet una gran sensació de soledat i tranquil·litat. Un cop a la pista del fons de la vall descobrim les aigües salvatges del riu Baliera i els pobles de Fonxanina i Castanesa, encara a la part alta de la vall i on destaca l’església de Sant Martí en primer terme.
 

Variant a Denuy

DISTÀNCIA: 23,61 km
DESNIVELL +: + 1.149 m
DESNIVELL -: - 1.189 m
HORARI APROX.: 9 h

Des de Fonxanina es baixa al riu Baliera direcció Siscarri; tot seguit es flanqueja per la cara est seguint un PR que porta directament a Denuy, un poble molt assolellat i que convida a relaxar-se.
 

Etapa 4 Castanesa – El Pont de Suert

DISTÀNCIA: 20,88 km
DESNIVELL +: + 506 m
DESNIVELL -: - 1.100 m
HORARI APROX.: 7 h

De Castanesa se segueix el GR18 passant pels pobles d'Ardanuy, Benifonts, Noals, Bibils i Bonansa i si es fa nit a Denuy se segueix la variant GR18.1 que passa per Ribera fins que es troba amb el GR18 principal. Tots aquests pobles estan molt ben conservats i l’activitat ramadera modela el paisatge. Els senders travessen boscos, prats i rius, per camins de cabanera que transporten a un altre temps. A Bonansa s’agafa el GR15 cap a Cirés i el Pont de Suert.

 

Els valors culturals de la ruta

La Ruta 3 Valls està emmarcada en un entorn pirinenc molt ben conservat, on els pobles mantenen el seu caràcter original i segueixen antigues festes, costums i tradicions, com ara la baixada de falles, diversos balls populars i fires artesanes i ramaderes.

Des del punt de vista arquitectònic i artístic, a la zona podem trobar un important llegat d’art romànic, en el qual destaquen esglésies molt ben conservades i autèntiques, fins al punt que la UNESCO va declarar Patrimoni Mundial 9 monuments romànics de la Vall de Boí.
 

Els valors naturals de la ruta

Són molts els espais naturals d’interès a l’Alta Ribagorça, tots indrets rics en fauna i flora autòctones dels Pirineus. Hi destaquen el trencalòs, el milà, la fagina, el cabirol, l’isard i, a les aigües, ànecs collverds, bernats pescaires, etc. D'altra banda, el pi negre, les salenques, les sargues i multitud de flors multicolors als prats subalpins i alpins, etc. I a la tardor, l’estrella és el bolet.

Des dels camins de la Ruta 3 Valls s'albiren les grans talaies del Pirineu, cims carregats d’història pirineista com ara l’Aneto de 3.404 m, la Punta Alta de 3.013 m, el massís dels Besiberris, el Comaloformo de 3.029 m, el Vallibierna de 3.067 m, el Russel de 3.207 m, etc.

 

Informació i reserves: Ruta 3 Valls

Fotos
Vídeos