La ruta Joan Oró, l’origen de la vida

Aquesta ruta és un itinerari obert que permet descobrir l’origen del planeta Terra des de la seva creació fins a l’actualitat o, altrament dit, una excusa per conèixer la figura d’un dels científics més reconeguts arreu del món pels seus descobriments en bioquímica i les seves aportacions a l’explicació de l’origen de la vida, Joan Oró.

Joan Oró va néixer a Lleida el 1923, fill d’uns forners. Mirar el cel abans de l’alba el va motivar a fer-se preguntes que la carrera de ciències químiques que va estudiar a la Universitat de Barcelona va començar a satisfer. Posteriorment, va creuar l’Atlàntic i es va doctorar a la Baylor College of Medicine de Houston, on va desenvolupar la seva carrera científica dedicada a la recerca i la docència. Va arribar a col·laborar amb la NASA i amb el projecte Apollo que va portar l’home a la Lluna.

La Ruta de l’Origen de la Vida no és un recorregut antropocèntric. En realitat és un esbós del procés de creació de la Terra i com la vida ha anat traient el cap en diferents etapes i amb diferents espècies. Una mena de mètode científic natural basat en la prova-error on el que ha arribat fins als nostres dies és fruit de l’adaptació i de tornar a començar aprenent de l’experiència.

El contingut de la ruta ens trasllada a localitzacions singulars i variades, com ara el Parc Astronòmic Montsec (Àger, a cavall de la Noguera i el Pallars Jussà); el Pirineu Geological Open Museum (Tremp, el Pallars Jussà); l’estany de Montcortès (Baix Pallars, el Pallars Sobirà); el Centre d’Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià, la Noguera); el Mirador del Cretaci (l’Alt Urgell); els museus Dinosfera (Coll de Nargó, l’Alt Urgell) i de la Conca Dellà (Isona, el Pallars Jussà), i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues).

En total, 7 punts de ruta per completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge.

Un autèntic viatge en el temps! Ens hi acompanyeu?

Més informació:

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)

https://www.surtderecercapercatalunya.cat/ruta-joan_oro_origen-de-la-vida/