L’Aplec del Caragol, la festa gastronòmica més multitudinària de la demarcació de Lleida, treballa en la seva internacionalització amb diverses accions de promoció que tindran lloc a diverses ciutats europees. Ingolstadt (Alemanya), del 25 al 27 de juliol; París (França), el 15 de setembre, i Milà (Itàlia), el 4 de novembre, acolliran sengles presentacions destinades a difondre la festa i, també, a assolir el reconeixement estatal com a Festa d’Interès Turístic Internacional. Celebrat a la ciutat de Lleida des del 1980, l’Aplec es porta a terme a finals de maig, de divendres a diumenge, al recinte dels Camps Elisis de la ciutat de Lleida.
Aquesta trobada popular organitzada al voltant de la cuina del caragol està organitzada per la FECOLL, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, la Generalitat i diversos patrocinadors.
Ferran Perdrix, president de la FECOLL, explica que les accions promocionals a l’estranger, enquadrades en el Caragol Tour Internacional, estan adreçades a turoperadors, mitjans de comunicació i entitats culturals, i que tenen el doble objectiu de donar a conèixer la festa als tres països esmentats, d’una banda, i de promoure press trips que vinguin a Lleida, de l’altra. Aquests darrers es farien a l’Aplec del Caragol amb visites radials a cellers de la DO Costers del Segre i explotacions oleícoles de la DOP Les Garrigues. Tot plegat, es treballa per obtenir el segell de Festa d’Interès Turístic Internacional amb l’horitzó posat en l’any 2027.
Perdrix afegeix que aquesta “ofensiva” internacional vol aprofitar també el ressò i el prestigi que assoleix enguany Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.
Els precedents de la internacionalització de l’Aplec són múltiples, des de la participació d’una colla de Perpinyà a la presència de visitants i mitjans de França, Austràlia, Bèlgica, el Japó, Anglaterra o Alemanya, entre altres països. També s’han fet accions de promoció prèvies a França i Luxemburg.
A banda del vesant purament gastronòmic, l’Aplec del Caragol inclou diverses propostes lúdiques i culturals com ara desfilades per la ciutat, revetlles, concerts, música de xarangues, exhibicions de dansa i castellers, concursos, activitats infantils o lliurament de reconeixements. A més, el recinte de la festa acull una zona de degustació oberta al públic en general que, a preus populars, ofereix diversos tipus de caragols.
A més, al llarg de l’any la FECOLL porta a terme diverses activitats com ara el Caragol Tour estatal —accions promocionals adreçades a periodistes i personalitats destacades a diverses ciutats—, les caragolades solidàries a benefici de diverses entitats socials o l’Aplequet de Tardor, versió reduïda d’un dia de l’Aplec.
La festa assoleix enguany la 44a edició. La darrera edició de l’Aplec del Caragol va aplegar 15.500 collistes, repartits en 119 penyes, i va rebre uns 200.000 visitants. En total, es van cuinar unes 14 tones de caragols. Enguany és previst que s’incorporin a la FECOLL 3 o 4 penyes noves amb 500 collistes més.
Més informació:
Premsa FECOLL
Tel. 973 27 39 77
https://www.aplec.org/