Notícies

La tardor arriba amb mil i una propostes a la demarcació de Lleida

Dimecres, setembre 4, 2024
Foto: ©Clos Pons

La tardor constitueix sens dubte una de les millors èpoques de l’any per visitar les comarques lleidatanes, ja que a la gran oferta d’activitats turístiques de tot tipus s’afegeixen el cromatisme incomparable dels espais naturals, una climatologia força agradable i una gastronomia deliciosa

A les comarques de Lleida, el dinamisme de la temporada estiuenca dona pas a un període, la tardor, molt més tranquil i relaxat, amb una climatologia suau ideal per conèixer el patrimoni natural i monumental, per gaudir de les múltiples activitats i fires que s’hi organitzen i per tastar la deliciosa oferta gastronòmica i enològica tardoral.

El celler de Raimat (el Segrià) ha donat el tret de sortida a la verema lleidatana, una magnífica oportunitat per visitar els cellers de la demarcació, gaudir de la recol·lecció del raïm i participar en les manifestacions enològiques que se celebren per tot el territori, com la Festa de la Verema i el Vi de Verdú (el 21 i 22 de setembre) o la Festa del Vi de Lleida (el 26 i 27 d’octubre). El prestigi dels vins de la DO Costers del Segre i l’existència de la Ruta del Vi de Lleida –que proposa 56 experiències per a tots els gustos i edats– fan de Lleida una atractiva meca per als amants del vi. Actualment la DO Costers del Segre engloba 36 cellers que elaboren 250 referències diferents.

Aquest octubre comença la campanya de recol·lecció de l’oliva arbequina, amb una producció que es preveu curta però de gran qualitat, una immillorable excusa per viatjar a la plana de Lleida i gaudir d’aquesta triple experiència: observar el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra, degustar i comprar un producte excel·lent i conèixer els atractius del territori.

En aquest sentit, el visitant pot viure alguna de les 40 experiències i activitats vinculades amb l’oli aplegades dins del projecte turístic “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra” que s’ofereixen a quatre comarques (les Garrigues, la Noguera, l’Urgell i el Segrià). Les activitats, promogudes pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els consells comarcals, estan organitzades per cooperatives i molins d’oli, cellers, empreses productores, museus i centres d’interpretació, restaurants i altres empreses turístiques.
Els amants de l’esport i la natura poden escollir entre els centenars de rutes senyalitzades que ofereix la demarcació. Aquest amplíssim ventall de recorreguts turístics, esportius i de natura, de dificultat variable i aptes per fer a peu i, en molts casos, amb bicicleta de muntanya, suposen una magnífica oportunitat per gaudir d'uns paisatges sorprenents en el marc d'una climatologia agradable i d’un context més relaxat, atès que és una època amb menys presència de visitants.

Un dels atractius més singulars que ofereix durant l’inici de la tardor el Pirineu lleidatà és la brama del cérvol (vegeu notícia 3), un espectacle de què es pot gaudir especialment a zones com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Val d’Aran, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i, molt especialment, a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

I passant del món animal al món dels fongs, un dels grans al·licients per als amants de la natura és la recol·lecció de bolets (vegeu notícia 4), una afició que troba el camp adobat a la demarcació de Lleida, especialment a les comarques septentrionals. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs, moixernons i camagrocs, entre molts altres, constitueixen un preuat tresor per als boletaires, que també poden gaudir de les múltiples fires i iniciatives gastronòmiques dedicades a aquest producte natural.

Sense allunyar-nos de l’àmbit forestal, la tardor és ideal per gaudir dels “banys de bosc”, que consisteixen en una immersió saludable en l’essència forestal, respirant i absorbint les substàncies volàtils de la seva atmosfera. Tenen efectes cardioprotectors, antidiabètics, reductors de l’estrès i, per tant, proporcionen benestar fisiològic i psicològic. Cal recordar que el Patronat de Turisme ha engegat el projecte “Banys de Bosc”, que identifica espais naturals del Pirineu i les Terres de Lleida on poder gaudir i practicar aquesta activitat..

El territori lleidatà excel·leix també pel patrimoni cultural i històric, idoni per visitar en família. Des de la Seu Vella de la ciutat de Lleida als castells de frontera de la Segarra o Castell de Mur al Pallars Jussà, passant pel romànic que trobem a diferents indrets de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, i que té el seu màxim exponent en el conjunt de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, format per vuit esglésies i una ermita, el qual ostenta des de l’any 2000 la declaració de Patrimoni de la Humanitat que atorga la UNESCO.

La Val d’Aran, per la seva banda, disposa de la Ruta del Romànic, formada per un total de quinze esglésies, com també ofereix el Pallars Sobirà, terra d’esglésies, ermites i monestirs, una ruta vinculada al romànic. L’Alt Urgell té igualment un important patrimoni romànic i unes arrels culturals de l’edat mitjana que es troben a cada poble del territori, entre els quals destaca la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

Altres visites recomanades al patrimoni són la fortalesa ibera dels Vilars d'Arbeca i l’art rupestre de la Cova dels Moros del Cogul, a les Garrigues; el santuari del Miracle de Solsona, al Solsonès; el castell templer de Gardeny de Lleida; el call jueu de Tàrrega, a l’Urgell; el castell de Montsonís al municipi de Foradada, a la Noguera; l'Espai dels Canals d'Urgell de Mollerussa, al Pla d’Urgell, o el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, entre d’altres.

En l’àmbit cultural destaca la nova seu del Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, recentment inaugurada. Té una de les millors col·leccions d’art contemporani del país, ja que disposa de més de 5.000 obres i recorre totes les tendències artístiques dels segles XX i XXI. L'equipament està instal·lat a l’edifici situat al número 13 de la Rambla de Ferran, l’antiga Audiència de la ciutat de Lleida.

Quant a la gastronomia, la varietat geogràfica de la demarcació de Lleida, des de les comarques de muntanya amb productes com la carn de vedella, el formatge o els bolets, a les comarques de la plana amb els productes de l’horta, la fruita, l’oli o el vi, proporciona al visitant l’excusa perfecta per gaudir d’una cuina deliciosa elaborada amb ingredients de proximitat i de qualitat. L’oferta dels restaurants, les botigues de productes autòctons o les festes i fires gastronòmiques són algunes de les opcions que tenen els amants de la bona cuina per degustar unes elaboracions que, combinant tradició amb innovació, no deixen indiferent ningú.

Campanya de tardor
D’altra banda, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida portarà a terme la clàssica campanya publicitària de tardor, en la qual difondrà tota l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida durant aquesta època, incidint en la natura, el turisme actiu, la cultura i la gastronomia. La campanya se centrarà en el mercat català, però també hi haurà presència en mitjans estatals i internacionals per captar visitants de territoris que són mercats emissors tradicionals, com ara Madrid, el País Basc o el sud de França.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
https://www.aralleida.cat/