TURISME ORNITOLÒGIC

Serra del Boumort

La serra de Boumort és una muntanya calcària a cavall entre la serralada pirinenca i les planes de Lleida. Emergeix a la comarca del Pallars Jussà tot i que els seus vessants s'estenen cap als termes del Pallars Sobirà i valls de l'Alt Urgell. La seva cota màxima és el Cap de Boumort (2.076 m). 

L’Espai Natural Protegit de la Serra del Boumort és un indret de muntanya que va davallant en forma de contraforts que s'allargassen entre barrancs. Aquesta carena és abrupta i agresta amb predomini de pi roig, roures i boixos. A les parts altes però hi ha abundància de prats quasi alpins i de pi negre, de manera que un itinerari per aquesta serra ens ofereix una gran varietat de paisatges i hàbitats. I, per tant, d’ocells de cingles i muntanya. 

S'hi troba el picot negre, la becada i fins i tot el mussol pirinenc. També hi ha la perdiu xerra i una bona mostra de rapinyaires i necròfags. Sent l’únic lloc d’Europa on es reprodueixen, en una mateixa zona, les quatre espècies de voltors: el trencalòs, el voltor comú, el voltor negre i l’aufrany. Si bé també es poden observar en altres paratges del Prepirineu.

Al Boumort existeixen diverses empreses de turisme ornitològic i de fotografia d’aus, amb aguaits fotogràfics excel·lents i alguns especialitzats en els quatre voltors. 

També hi trobem a la seva perifèria oriental i retrobant-nos amb el Pirineu l'Espai Natura Muntanya d'Alinyà, entre la serra del Cadí i el riu Segre. Es tracta de la finca privada més gran de Catalunya. Dedica les seves més de 5.000 ha a la conservació, educació ambiental i el turisme ornitològic. De manera que si hem de menester guies aquí els tindrem de manera àgil.

Serra del Boumort

ALTRES ESPAIS NATURALS