TURISME ORNITOLÒGIC

Mont-rebei i la Terreta

Baixant d’altitud, ja amb cims per sota dels 1700 m, la serra del Montsec és un gran massís del Prepirineu central. Tot i que el massís està dividit en dues grans àrees pel congost de Terradets, el Montsec de Rúbies, a l'est, i el Montsec d'Ares, a l'oest, tot el conjunt es considera una sola unitat. Administrativament el seu límit occidental és el riu Noguera Ribagorçana tot i que l’espai natural és compartit en realitat amb la Llitera i la Ribagorça de la Franja de Ponent.

Dins d’aquesta contrada triem el congost de Mont-rebei i la Terreta per l’observació d’ocells. Aquest paratge, amb parets en caiguda vertical de cinc-cents metres sobre el riu és, també, un dels enclavaments amb més valor paisatgístic. El congost és un immens canó tallat en tremp pel pas del riu Noguera Ribagorçana. Les parets verticals s’acaben al sud en un espai més ample de penya-segats i vegetació mediterrània. 

Recórrer el congost per un camí a la mateixa roca permet d’accedir als cingles on viuen les aus rupícoles més característiques dels ambients pirinencs com ara els rapinyaires, la gralla de bec roig, el roquerol, el pela-roques o la merla roquera. A diferència però de d’altres contrades la ruta pel Congost de Mont-rebei forçosament s’ha de fer a peu. Es tracta d’un estret camí excavat a la roca.  

Com dèiem aquests canyons donen pas a un ampli espai de vegetació majoritàriament mediterrània, anomenat La Terreta, dins del municipi de Tremp al Pallars Jussà. Amb més de 300 km2 i una trentena de petits nuclis rurals es tracta d’una contrada idònia per guaitar des dels voltors a la major part dels tallarols més nostrats junt amb el mosquiter pàl·lid, la merla blava o el botxí meridional. Car aquí els ambients mediterranis s’entrellacen amb rouredes, boscos de pi roig i al solell els alzinars.

Per saber com visitar aquest territori el més adient és adreçar-se o atansar-s’hi a la Masieta de Mont-rebei de la Fundació Catalunya-La Pedrera, a Sant Esteve de la Sarga. O bé contractar l’excel·lent oferta de guies de turisme ornitològic i aguaits fotogràfics per ocellistes.

  • congost-i-terreta_0000_215921
  • congost-i-terreta_0001_212916
  • congost-i-terreta_0002_212366
  • congost-i-terreta_0003_212364
  • congost-i-terreta_0004_212344
  • congost-i-terreta_0005_212330
  • congost-i-terreta_0006_212325
  • congost-i-terreta_0007_212323

Mont-rebei i la Terreta