Talarn (Pallars Jussà) donarà el tret de sortida el 2 de març d’aquestes celebracions culinàries, quan els veïns prepararan en grans calders d’aram el tradicional ranxo, elaborat amb els ingredients recollits per les cases del poble el dia anterior. Durant el dinar es repartiran unes 300 racions. Aquesta festa, l’origen de la qual està lligada a la matança del porc, se celebra sense interrupcions des de fa molts anys, com a mínim des de la dècada dels 40 del segle passat, sempre el dissabte de Carnaval.
El 3 de març té lloc el Ranxo de Carnaval d’Organyà (Alt Urgell), una festa que inclou esmorzar i escudella popular, espectacles i ball, a més d’activitats infantils. Una desena de voluntaris preparen durant tot el matí l’escudella per a unes 250 persones, que es degusta a la plaça de les Homilies.
Inclòs en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, Lo Ranxo de Ponts (Noguera) tindrà lloc el 4 de març a l’avinguda Font de Valldans el dimarts de Carnaval, últim dia abans de l’inici de la Quaresma. La festa, que es remunta com a mínim fins al 1875, consisteix en la celebració d’un àpat comunitari, en el qual es cuina el ranxo des de primeres hores del matí en unes 60 olles grans de coure. El ranxo és una escudella de grans proporcions, de la qual se serveixen unes 12.000 racions entre veïns i visitants. El plat porta carn (ossos, pollastre, gallina, porc, vedella, corder, botifarra negra), llegums (mongetes i cigrons), verdures (porros, col, ceba, patates, etc.) i fideus, arròs i l’ingredient secret.
El mateix 4 de març, Peramola (Alt Urgell) organitza el Ranxo de Carnaval, un dinar popular a base de trumfos i botifarra. Durant aquest dia es prepara el típic plat en què predomina els productes del camp i de la matança del porc, i en acabar es reparteix entre els assistents, els quals se l’emporten a casa. L’activitat està organitzada per l’Associació de Joves del Poble.
També el 4 de març es prepara a Tremp (Pallars Jussà) l’escudella de Carnaval des de les 16 h fins a les 21 h i després se serveix a tot el públic. Celebrada a la plaça de Catalunya, a la festa es distribueixen 700 litres d’escudella, el que representa més de 2.000 racions repartides.
Isona (Pallars Jussà) acull el mateix dia la Festa de la Guixa, una escudella elaborada amb porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs i mongetes. Quan està a punt, els calders es porten fins a la plaça de l’Ajuntament on se celebra un dinar popular per degustar aquest plat. A més, les brases s’aprofiten per fer llonganissa blanca i negra, que se serveix per acompanyar la guixa.
A banda de les festes del ranxo, l’1 de març té lloc a Balaguer (Noguera) el Carnestoltes del Congre. A la plaça del Pou es retroben música i gastronomia amb l’olla de peix de riu tradicional d’aquestes dates. L’elaboració d’aquest plat va a càrrec de l’Associació Dona Rural, la qual manté viva aquesta tradició de la ciutat de Balaguer, on el congre era el protagonista a la cuina durant aquestes dates.
Més informació:
Ajuntament de Balaguer
Tel. 973 445 200
www.balaguer.cat/portal/
Ajuntament d’Isona i Conca Dellà
Tel. 973 664 008
www.isonaiconcadella.cat/
Ajuntament d’Organyà
Tel. 973 383 007
www.organya.cat/
Ajuntament de Peramola
Tel.973 470 263
www.peramola.cat/
Ajuntament de Ponts
Tel. 973 460 003
www.ponts.cat
Ajuntament de Talarn
Tel. 973 650 812
www.talarn.cat/
Ajuntament de Tremp
Tel. 973 650 005
www.ajuntamentdetremp.cat/