Notícies
Turisme de natura

La demarcació de Lleida es consolida com una destinació privilegiada de turisme de natura

Dimarts, juny 1, 2021
Foto: Nou Càmping

La situació social provocada per la pandèmia ha posat en valor les comarques del Pirineu i la plana de Lleida, marcades pel tarannà rural, els grans espais oberts i una natura exuberant que afavoreixen un turisme relaxat, saludable i sostenible, allunyat de les aglomeracions i emmarcat en un entorn paisatgístic únic. Factors que en conjunt fan preveure una gran campanya d’estiu a tota la demarcació

Des dels majestuosos paratges del Pirineu a les pintoresques terres de la plana, el territori de Lleida sobresurt per la seva exuberant naturalesa, que convida tant a una estada relaxada i reparadora, si un desitja unes vacances assossegades, com a emocionants experiències a l'aire lliure, si el visitant opta per submergir-se en el món dels esports d'aventura.

Aquestes característiques, que han fet de la demarcació lleidatana una destinació cobejada pels amants de la natura, han assolit un valor afegit encara més alt a causa de l’especial conjuntura social provocada per la COVID-19. Els darrers estudis elaborats a partir de la pandèmia remarquen, en efecte, que actualment una part important dels visitants busca sobretot espais oberts, no massificats i que ofereixin un turisme d'experiències integral, des del punt de vista cultural, paisatgístic, patrimonial i gastronòmic.

La recerca del “distanciament social” i la pràctica d’activitats en grups reduïts, conceptes que han adquirit una gran rellevància en el procés de desescalada que està vivint la societat, han trobat un bon encaix en els espais oberts que ofereixen les comarques de Lleida, perfectes per als visitants que busquen tranquil·litat, un context saludable i natura en estat pur.

La zona del Pirineu lleidatà és un bon exemple de tot el millor que ens pot oferir l'alta muntanya: espectaculars pics i valls, un mosaic de petits llacs, una vegetació i una fauna sorprenent, que va de l'os bru, l'isard o el cérvol al gall fer, l'àguila reial i el trencalòs. Una riquesa natural que té el seu màxim exponent en tres parcs naturals emblemàtics: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici –l'únic del territori català–, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El Prepirineu és una zona de grans embassaments (llacs artificials idonis per al gaudi dels esports aquàtics), comunicada amb la capital, Lleida, pel panoràmic Tren dels Llacs. Un territori ideal per practicar el turisme científic i industrial en família, com ho demostren els jaciments de dinosaures de la Conca Dellà, el conjunt d'equipaments hidroelèctrics de la Vall Fosca, el Centre d'Observació de l'Univers (COU), que aprofita les privilegiades condicions de la zona per observar el cel nocturn, o la mateixa serra del Montsec, meca dels aficionats a la geologia.

Cal afegir que el Pirineu i el Prepirineu lleidatans s'han consolidat com un dels paradisos europeus dels esports d'aventura. Des del ràfting, el barranquisme, l'alta delta o el parapent, al senderisme, la BTT, la navegació amb canoa o els viatges en globus, més de 200 empreses ofereixen fins a cinquanta disciplines esportives outdoor de tota mena, tranquil·les algunes i electritzants les altres.

Les comarques meridionals, significades per grans extensions agràries que proporcionen productes agrícoles de primera qualitat, ofereixen un altre tipus d'al·licients. Dels seus temps de terra fronterera entre àrabs i cristians ens han arribat abundants conjunts medievals que obren les seves portes al públic (des de castells a torres de guaita i pobles emmurallats). En aquest mateix àmbit constructiu trobem un conjunt de destacades edificacions religioses, com el cistercenc cenobi femení de Vallbona de les Monges, el monestir de Sant Ramon o la Seu Vella (Catedral Antiga) de Lleida.

Per la seva banda, els viatgers amb inquietuds religioses o culturals poden recórrer diverses etapes del Camí de Sant Jaume i del Camí Ignasià, itineraris que travessen la plana, mentre que els turistes amb inclinacions més prosaiques poden optar per la Ruta del Vi, que combina prestigiosos cellers amb punts d'interès turístic, o la Ruta de l'Oli, un recorregut per les cooperatives productores de l'internacionalment reconegut oli d'oliva verge extra lleidatà.

Així doncs, a més de les disciplines esportives, activitats de natura com l'observació de la fauna i la flora (amb especial menció a propostes com el turisme ornitològic o la brama del cérvol), les visites geològiques i paleontològiques o l’observació astronòmica han anat adquirint protagonisme i consoliden la tendència de la demarcació de Lleida a caminar amb pas ferm vers un turisme responsable, sostenible i compromès amb l’entorn.

Gràcies a aquesta atractiva combinació de propostes, les comarques de Lleida s'han convertit en els últims anys en una destinació consolidada de turisme familiar, fet avalat per diferents certificacions de la Generalitat de Catalunya i la creació de diversos equipaments pensats específicament per a aquest important subsector turístic .

La Val d’Aran disposa des del 2015 del segell de Turisme Familiar, que atorga la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN), en reconeixement a la seva oferta orientada al públic familiar. Igualment, la Vall de Boí, les Valls d'Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa han estat certificats amb la marca Natura i Muntanya en Família que atorga l'Agència Catalana de Turisme als municipis que són especialment sensibles a aquest col·lectiu i que ofereixen uns equipaments i serveis adaptats a les necessitats de les famílies amb infants. A més, hi ha diverses instal·lacions que tenen el segell d'Equipament Familiar com ara el Zoo del Pirineu d'Odèn, el Ràfting Parc de la Seu d'Urgell i el Parc Astronòmic Montsec.

Els espais emblemàtics de l’oferta paisatgística i biològica del territori de muntanya de Lleida són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (l’únic parc nacional de Catalunya, que enguany compleix a més 65 anys des de la seva declaració), els Parcs Naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró i la Reserva Natural de Caça de Boumort.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici té una superfície de 14.199 hectàrees més 26.733 ha de la zona perifèrica i està repartit entre 10 municipis de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran. Aquest espai natural és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull, com també pels gairebé 200 llacs naturals de muntanya i els cims amb altituds properes als 3.000 metres.

Amb gairebé 70.000 hectàrees, el Parc Natural de l'Alt Pirineu és el més extens de Catalunya. Se situa al Pirineu central català i s'estén per 15 municipis de les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. El parc acull una rica fauna que inclou isards, galls fers, l'os bru i nombroses aus carronyaires, entre d’altres animals, i també hi destaca la gran varietat de paisatges amb prats alpins, boscos de pi negre i avetoses.

Finalment, el Parc Natural del Cadí-Moixeró és l'espai protegit català amb el major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (un total de 30 en cada cas). Amb 41.342 ha, s'estén per les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

A més dels grans parcs, la demarcació de Lleida acull espais naturals de gran nivell, com ara la Vall Fosca, l’embassament de Terradets i el Parc Collegats-Terradets (el Pallars Jussà); el Montsec i el congost de Mont-rebei (el Pallars Jussà-la Noguera); la Reserva Nacional de Caça de Boumort (el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell); l’estany de Moncortès i la Pica d’Estats (el Pallars Sobirà); l’estany d’Ivars i Vila-sana (el Pla d’Urgell); la vall del riu Llobregós (la Segarra); el Parc de la Mitjana, el camí natural d’Utxesa i l’Aiguabarreig del Segre, el Cinca i l’Ebre (el Segrià), i la Vall de Lord, la Ribera Salada i el pla de Busa (el Solsonès).

L’existència de zones de gran interès natural ha afavorit l’arribada de diversos reconeixements per als paratges de Lleida. Així, la Conca de Tremp-Montsec ha estat declarada Geoparc Mundial de la UNESCO, una distinció que reconeix la riquesa geològica i paleontològica i el patrimoni natural, històric i cultural d'aquest territori. Per la seva banda, el Montsec i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han rebut la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, reconeixement que s'atorga a zones que adopten mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, en el primer cas, i a territoris que també disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon. El d’Aigüestortes és el primer parc català que rep aquesta distinció atorgada per la Fundació Starlight.

El patrimoni natural lleidatà, combinat amb la tradicional hospitalitat de la seva gent, la rica oferta cultural, una potent gastronomia i els seus excel·lents serveis turístics, garanteixen al visitant una experiència singular.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat